KNAB problēmu iesaka risināt radikāli • IR.lv

KNAB problēmu iesaka risināt radikāli

87
KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis. Autors: Raitis Plauks, F64

Mūrniece ieteic visu darbinieku maiņu, Maizītis – Vilnīša atkāpšanos

Saspringto situāciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) var atrisināt ar radikāliem lēmumiem, piemēram, visi darbinieki ir kardināli jānomaina un jāsāk iestādes darbs no jauna, tā intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" saka iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība"), citē aģentūra BNS.

Savukārt bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzskata, ka no amata, nespējot atrisināt konfliktu ar vairākumu – 72 biroja darbiniekiem, būtu jāatkāpjas iestādes vadītājam Normundam Vilnītim. Tā Maizītis sacījis intervijā LNT, vēsta aģentūra LETA.

Jau vēstīts, ka protestus pret Vilnīša reformām, kas, iespējams, novājina KNAB, pauduši ne tikai viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks, bet arī KNAB darbinieku vairākums. Ģenerālprokuratūra nelikumības KNAB priekšnieka iecerētajās pārmaiņās nesaskata, taču eksperti norādījuši, ka tie dublē jau esošās funkcijas, palielinot Vilnīša tiešu kontroli izmeklēšanas jautājumos.

Mūrniece uzskata, ka ar nelieliem uzlabojumiem šajā situācijā neko mainīt nevar. "Konflikts ir iegājis tik dziļi, ka bez radikāliem lēmumiem to neatrisināt. Manuprāt, konflikta iemesli ir dziļi iesakņojusies personiska nepatika, un darbs no tā tikai cieš. KNAB ir pietiekami neliela struktūra, un, ja tā ir sadalījusies divās pretējās nometnēs, kur viena puse apkaro otru, tad darbs iestādē ir būtiski traucēts," uzskata ministre. Viņa uzsver, ka ar situāciju KNAB būtu jātiek galā premjerministram, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai un prokuratūrai, kas uzrauga biroju.

Savukārt Maizītis, uzskata, ka nesakārtotā KNAB politiskā pārraudzība ir viens no iemesliem nebeidzamai biroja darba politizācijai. "Vēl no tā laika, kad premjers bija Aigars Kalvītis un KNAB vadīja [Aleksejs] Loskutovs, nav sakārtoti šie pārraudzības jautājumi, nav skaidrības, ko premjers var darīt kā pārraugs un ko – nē," uzskata Maizītis.

Bijušais ģenerālprokurors domā, ka nav jāmeklē palīdzība no ārpuses: ''Ir daudzas vadības metodes un formas, kā panākt, lai iestāde strādā, bet tam ir jābūt iekšienē. Ja parādās uz ārpusi, tas neliecina par profesionālu vadības stilu. Vadītājam ir jābūt personībai, autoritātei un jāvada iestādes darbs. Es atkāptos tādā situācijā, ja es netiktu galā ar iestādi, kuru es vadu," pauž Maizītis.

Viņaprāt, KNAB kolektīva neapmierinātība nav saistīta ar Vilnīša iecerēto biroja reformu, bet gan tai ir pavisam citi iemesli. "No malas raugoties, diez vai KNAB struktūra, vai kādai tai jābūt, ir konflikta cēlonis, tas noteikti ir meklējams kaut kur dziļāk, tas sabiedrībai netiek izskaidrots un mēs par to nezinām," pieļāva Maizītis.

Komentāri (87)

andris902 08.11.2010. 10.32

…..ja Vilnītis neatkāpsies pats…Juta solīja iesniegt dokumentus ar pierādījumiem par Vilnīti ģenerālprokuroram un MP…kur paliks dokumenti, ja Vilnītis atkāpsies?…nu jau kompru kariņš pārņēmis visus un ikvienu…:))
…saprātīgs cilvēks saprastu un atkāptos…ja Vilnītis to nedara…tad pastāv bažas, ka Vilnītis pats nav spējīgs pieņemt lēmumus….

+25
-1
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 08.11.2010. 10.05

KNAB ir vienīgais un pedejais bastions,kas nedanco pēc politiķu stabules. Tas, kas tagad notiek ir darbinieku sauciens pēc palīdzības, jo viņi redz, kāds vīrus Vilnīša veidolā ir ielaists, bet paši ir bezspēcīgi saviem spēkiem tam pretoties.
Cilvēcīgi saprotu un atbalstu. Par taisnību ir jācīnās līdz galam.

p.s.
Mūrniece sēdieties,atkal divi.

+28
-5
Atbildēt

6

    a_oleinika > Elīna Barkovska 08.11.2010. 15.49

    Mūrniece un Maizītis vēl ir divi cilvēki, kas nedanco pēc mediju uzpūsta sižeta stabules. :)

    Šī vienkārošā shēma – KNAB ir vienīgais mūsu glābiņš, “sliktie” ir apzināti ielikuši Vilnīti KNAB graušanai, Strīķe-Vilks ir “labie” (kaut rīcība vairāk atgādina cīņu par varu), neatkarīgi no likumīgās procedūras mēs patrieksim Vilnīti un glābsim Latviju – ir primīva un nepierādīta (nepierādāma).

    Es gan papildinātu Mūrnieces priekšlikumu ar to, ka atlaisti tiek tikai Vilnītis, Vilks un Strīķe. Citādi pastāv risks, ka valdība kā “deus ex machina” iejaucas prastā cīņā par varu.

    P.S. Nez kādēļ aklie vilnīšnīdēji un strīķvilkmīlētāji ignorē to Maizīša teksta daļu, kur viņš vērtē pretenzijas pret reģionu reformu kā ieganstu, bet sakni redz pavisam “triviālā” vadītāja autoritātes trūkumā un personāla karos. ;) Vai Maizīša autoritāte sniedzas tikai tiktāl, kamēr viņš iekļaujas populārajos mītos?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Elīna Barkovska 08.11.2010. 16.23

    Likumā nav tādas kategorijas “parunā ar kādu KNAB darbinieku”. Ja likums kļūs par instrumentu-ieganstu atsevišķu personu, kaut vai sirdī labu, vēlmju realizācijai, tad mēs atgriežamies pie situācijas ar Loskutovu.

    Un darbinieki reti mēdz būt objektīvi. Arī viņu interpretācija par notikumiem nav nekāda absolūtā patiesība. Turklāt tieši tādēļ viņi ir darbinieki, nevis vadītāji vai ministri, ka viņiem nav pietiekami plašs skatījums uz procesiem, lai būtu kas vairāk.

    Esmu pat pārliecināts, ka Vilnītis ir vājš vadītājs un viņa nespēja iekļauties darba kultūrā, kas jau bija iedibinājusies KNAB, ir acīmredzama. Bet vai tādēļ process būtu jāmitoloģizē un jākrīt histērijā?

    Redzi, ir arī citādas baumas it kā no KNAB darbiniekiem par tur iekšienē notiekošo. Un tās vairāk saskan ar Maizīša kunga teikto. :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Elīna Barkovska 08.11.2010. 20.56

    Ino, esmu jau vairākās vietās norādījis savus argumentus, kādēļ krievu tauta būtu pieskaitāma pie dižajām. Kaut vai kultūras kategorijās vien.

    Savukārt latviešu tautu pieskaitu pie mazajām un jaunajām. Ar visām šādām tautiņām raksturīgajiem kompleksiem (ar tādām ir pilna puspasaule, bet pietiek salīdzināt kaut tikai ar Austrumeiropu un Centrāleiropu), arī barbariski vitālo enerģiju, kas savukārt ir pluss.

    Tas nav ne noniecinājums, ne kaut kas slikts. Tikai nevajag sadomāties, ka latvieši ir nez kas unikāls un dziļš.

    Un vēl man ir aizdomas, ka šo “argumentu” Jūs izmetat tad, ka cita nekā prātīgāka nav, ko pateikt. :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Elīna Barkovska 08.11.2010. 18.36

    Kaspars Gasūns zina visu, tikai nespēj atbildēt, kādēļ pēc viņa uzskata krievu tauta varenāka par citām:))

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Elīna Barkovska 08.11.2010. 16.06

    Parunā ar kādu KNAB darbinieku, ja pret tevi būs atklāts, savas gudrības pupas vairs nebārstīsi:) Neko no iekšienes nezin, bet tik spriedelē.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    v_laivins > Elīna Barkovska 08.11.2010. 12.46

    Piekrītu. Šķiet, ka Solvita un Linda iekļuvušas siltās vietās, kurās grib noturēties par katru cenu,sāk aizmirst Vienotības pamatprincipus korupcijas jautājumā, un gatavo augsni pilnīgi nepieņemamam kompromisam. Ļoti ceru,ka Dombrovskis nepieļaus šādu scenāriju, jo tad Vienotībai zūd jēga.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

dro 08.11.2010. 09.50

Nu, lūk, Āboltiņai pievienojas arī Mūrniece. Ko nepanāca Emsis un Kalvītis, to izdarīs “šīs cīnītājas par taisnību”! Lai netērētu laiku un enerģiju turpmāk noziedznieks un upuris vienmēr saņems vienādu sodu. Vai tuvākā laikā nav gaidāms Repšes paziņojums par izstāšanos no JL?:))

+22
-5
Atbildēt

6

    andrisskrastins > dro 08.11.2010. 10.32

    Kādu citu rakstu?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > dro 08.11.2010. 10.19

    Ino, ko tieši Mūrniece nepareizu pateica? Viņai ir savā ziņā taisnība, daudz vairāk nekā mums gribētos atzīt. Praktiski KNAB efektīvu darbu var panākt to izjaucot un saliekot atpakaļ. Ļoti reāli tādā gadījumā Juta varētu būt priekšniece. Problēma ir – ka nav šī politiskā atbalsta. ZZS domājams pat Vilnīša nomaiņu neatbalstīs, un SC gribēs kaut ko neiespējamu pretī.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    viesturs > dro 09.11.2010. 14.17

    Šī ideja-mainīt visus jau tiek iebarota publikai arvien intensīvāk

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tamāra Nolmane > dro 08.11.2010. 16.19

    Pēc konsultācijām mākoņos un īsas liķiera pamalkošanas Linda izdomāja: “A, davai atlaižam visus? Vilnīti un Strīķi atlaidīsimi un vietā ieliksim Jūriņu un Ūdentiņu.. Visi būs laimīgi.”

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    MRitovs > dro 08.11.2010. 11.15

    Ideja izceļas ar oriģinalitāti!:) Tik interesanti, kā tiesiski var kardināli nomainīt visus darbiniekus, nelikvidējot iestādi? Daudziem jau gribētos, lai KNAB būtu likvidēts vai kādam pievienots, tāpēc ceru, ka šī ideja netiks stūrēta šajā virzienā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 08.11.2010. 10.24

    pecisk. Ļoti reāli tādā gadījumā Juta varētu būt priekšniece.
    ___________________________
    Tu laikam lasīji citu rakstu?:))

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu