Naudas rezerves veselības nozarē neesot mazas • IR.lv

Naudas rezerves veselības nozarē neesot mazas

23
Tomas Urbelionis, F64

Valsts kontrolei liedz izdevumu kontrolei vajadzīgo pieeju pacientu datiem

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītajam veselības ministra kandidātam, līdzšinējam Liepājas reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājam Jurim Bārzdiņam vajadzēs veikt revīziju un meklēt naudas rezerves veselības nozarē, kas ir ļoti lielas, otrdien preses konferencē pauda ZZS līderis Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), ziņo aģentūra LETA.

Tikmēr Valsts kontrole (VK) saskārusies ar "apbrīnojamu pretdarbību" mēģinājumiem likumdošanā noteikt piekļuvi pacientu datu bāzei, lai kontrolētu veselības aprūpei paredzētās naudas tēriņus, intervijā "Latvijas Avīzei" paudusi Valsts kontroliere Inguna Sudraba, citē aģentūra BNS.

Jau vēstīts, ka vienošanās jaunās koalīcijas partneru starpā paredz nākamgad veselības aprūpei atvēlēt tikpat lielus līdzekļus kā šogad. "Mēs runājām ar jauno ministra kandidātu, ka viņam vajag veikt revīziju un meklēt nozarē naudas rezerves," klāstīja Ventspils mērs. Naudas rezerves varētu atrast, pārskatot tēriņus, kas saistīti ar zāļu vairumtirdzniecību, iepirkumiem, tostarp par būvniecību, medicīnas aprīkojumu, par valsts līdzfinansētām vai pilnīgi finansētām zālēm. Lembergs gan uzsvēra, ka pēc vienošanās ar ''Vienotību'' visas rezerves, kas tiks atrastas nozarē, arī paliek veselības nozarei.

Savukārt Sudraba skaidro, ka informācija par pacientiem VK vajadzīga, lai pārbaudītu, vai veselības aprūpei paredzētā nauda aiziet konkrētam cilvēkam, taču revidentiem neinteresējot, ar ko katrs slimo. VK vadītāja norāda, ka valsts iepērk un apmaksā ļoti daudz medikamentu, un jāredz, vai konkrētais pacients kompensējamos medikamentus ir saņēmis tādā daudzumā, kā ārsts viņam ir izrakstījis.

"Mūsu rīcībā ir informācija par shēmām, ka ārsti izraksta medikamentus, cilvēks tos nesaņem, bet tie aiziet tālāk eksportā. Mēs pārāk daudz eksportējam medikamentus, kurus šeit neražojam. Pašlaik esam iesnieguši prasību Satversmes tiesā, lai VK iegūtu tiesības lietot pacientu datu bāzi, jo citādi mēs par 70% nevaram šo medicīnas jomu pārbaudīt. Piemēram, mēs nevaram pārbaudīt, vai slimnīca par kādu pakalpojumu nav saņēmusi dubultu samaksu gan no pacienta, gan no valsts,'' pamatoja Sudraba.

Pretestība, lai likumos ierakstītu VK tiesības iegūt pacientu datu bāzi, izrādīta tieši parlamentā. ''Ja Saeimā ir tik liela pretestība šo likumu grozīt, tad kādam ir liela interese, lai mēs pie šiem datiem nepiekļūtu. Par zālēm revīziju noteikti vajag, jo ir monopolu radīti zāļu piegādātāji. Tas arī nosaka to, kāpēc ir tik augstas medikamentu cenas," norāda Valsts kontroliere.

Jau vēstīts, ka VK Bārzdiņa vadītās slimnīcas revīzijā konstatējusi neekonomisku līdzekļu izlietojumu vairāk nekā 145 000 latu apmērā, taču tas, pēc Lemberga domām, neesot pamats iebilst pret viņa kandidatūru ministra amatam.

Komentāri (23)

mary75 02.11.2010. 20.49

Tai med. nozarē viss ir totāli aizlaists, valda korupcija pareizināta ar nesaimnieciskumu, ja to kāds sakārtos, tam jāceļ piemineklis.

+3
0
Atbildēt

2

    Ilziiiic > mary75 03.11.2010. 01.48


    ja esi, ir.lv abonents, tad ļoti vērtīgs raksts par tēmu:
    http://www.ir.lv/2010/10/20/butiba-ir-feodalisms
    lūk, cilvēks, kāds vajadzīgs ministra amatā ar attiecīgām pilnvarām un algu, nevis tā kā mums pieņemts – “kam mēs to nolādēto Veselības ministriju uzkrausim…”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 03.11.2010. 07.40

    Es biju to lasījis.
    Tāda līmeņa cilvēki Latvijai nav vajadzīgi, un tie te nekad nebūs pie teikšanas viņš jau pats pateica, kā mums viss notiek, īstenībā, neviens, izņemot slimniekus, nav ieinteresēts te ko sakārtot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

karlis_zenfs 03.11.2010. 20.28

Es ceru,ka cilvēki sāks pētīt, cik daudz dakteri iekasē par palīdzības sniegšanu. Latvija.lv piedāvā iepazīties ar valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem. Es izlasīju savu ārstēšanas vēsturi un nekādi nevarēju attapties no jaunuma, ka saņemtās ķīmijterapijas četri seansi izauguši 4xvairāk. Onkoloģiskie slimnieki ir valsts apmaksāts pakalpojums. Acīmredzot tas ir veids,kā izkāst valsts naudu, jo līdz šim jau nelaimīgais slimnieks nu nekādi nevarēja to zināt. Bet tagad var. Droši vien šādi pierakstījumi ir kaudzēm vien. Vai kāds izlases veidā pārbauda valsts apmaksāto un cilvēku saņemto saņemto pakalpojumu realitāti?

+1
0
Atbildēt

0

viesturs 02.11.2010. 23.31

Dakteris dakterim acīs neknābs.Ja nozari sakārtos, tad taču “aploksnes” izzudīs

0
0
Atbildēt

1

    Ilziiiic > viesturs 03.11.2010. 01.39


    bet ja nozari sakārtos, algas jau nemainīs.
    tostarp, ja aploksnes pazudīs, pazudīs arī to saņēmēji.
    ierindas ārstiem, pat ļoti augstas kvalifikācijas, par vienu slodzi alga pēc nodokļiem zem 400Ls. un tas Rīgā. ir gan izredzētie atsevišķās jomās. a par to naudu vēl kvalifikācija jāuztur un jāvāc punkti sertifikācijai, proti, pa konferencēm u.c. jābraukā.

    līdz šim tika mērķtiecīgi radīta sistēma, kur baroties, ka tā pati sevi nemainīs. te bez Valūtas Fonda nekā)

    vispār nesaprotu, ko tauta var cepties ap tām aploksnēm. ja paši dod negribēdami, tad paši vainīgi. bet izspiešana ir ārkārtīgi reta parādība. (varu gana objektīvi spriest)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu