Francijas parlaments apstiprinājis pensiju reformu • IR.lv

Francijas parlaments apstiprinājis pensiju reformu

28
Francijas parlamenta kopskats. Avots - AFP/LETA

Reformas oponenti plāno turpināt nedēļām ilgos protestus

Francijas parlaments trešdien apstiprināja prezidenta Nikolā Sarkozī ierosināto likumprojektu par pensiju sistēmas reformēšanu, vēsta LETA, atsaucoties uz starptautiskajām ziņu aģentūrām.

Neskatoties uz nedēļām ilgajiem protestiem, galīgajā balsojumā likumprojektu atbalstīja 336 nacionālās sapulces deputāti, bet 233 to noraidīja.

Cita starpā likumprojekts paredz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 60 līdz 62 gadiem. Lai likums stātos spēkā, to jāparaksta Sarkozī un tas jāpublicē oficiālajā laikrakstā. Viens no prezidenta padomniekiem pieļāva, ka tas varētu notikt 15.novembrī.

Tajā pašā laikā arodbiedrības aicina ceturtdien rīkot kārtējo nacionālo protestu dienu. Tostarp paredzēti streiki un demonstrācijas vairāk nekā simts pilsētās. Bet 6.novembrī plānota "ģimeņu mītiņu" diena.

Kopš 1982.gada Francijas strādājošajiem bijušas tiesības pelnītā atpūtā doties 60 gadu vecumā, un šī iespēja tiek uzskatīta par vienu no būtiskākajiem toreizējā prezidenta Fransuā Miterāna panākumiem.

Taču pašreizējais prezidents Sarkozī uzstāj, ka laikā, kad aizvien pieaug dzīves ilgums un palielinās budžeta deficīts, Francija vairs nevar atļauties strādājošos laist pensijā agrāk, nekā to dara citas industriāli attīstītas valstis.

Savukārt pensiju sistēmas reformas pretinieki apgalvo, ka tā netaisnīgi sodot strādājošos par globālās finanšu sistēmas izraisīto krīzi, un aicina tā vietā aplikt ar lielākiem nodokļiem bankas un bagātos.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu