Neturpinās sarunas ar SC par dalību valdībā • IR.lv

Neturpinās sarunas ar SC par dalību valdībā

66
Nora Krevneva, F64
Indra Sprance

Koalīcijas pamats būs ''Vienotība'' un ZZS; runās par VL–TB/LNNK pievienošanos

Izvērtējot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Nacionālās apvienības ''Visu Latvijai'' – ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (VL–TB/LNNK) un ''Saskaņas centra'' (SC) atbildes veidot koalīciju no četriem politiskajiem spēkiem, premjerministra amata kandidāts Valdis Dombrovskis nolēmis nākamās koalīcijas pamatu veidot no ''Vienotības'' un ZZS, kā arī turpināt sarunas par līdzdalību ar VL–TB/LNNK.

Par to žurnālistus pēc ''Vienotības'' valdes sēdes pirmdien vakarā informēja Dombrovskis. Kā norādīja politiķis, no ZZS saņemta pozitīva atbilde uz pagājušās nedēļās piedāvājums, no VL–TB/LNNK – ''pēc būtības pozitīva'', par kuru vēl jāturpina sarunas. Savukārt no SC saņemtas divas atbildes – pirmā bija it kā pozitīva, bet otrā – pēc būtības noraidoša, jo ''Vienotība'' nevar piekrist SC priekšlikumam sarunas sākt no baltas lapas.

Tā kā ''Vienotībai'' un ZZS jau ir vairākums Saeimā, par šo partiju atrašanos nākamajā koalīcijā vairs nav šaubu, taču vēl notiks sarunas par VL – TB/LNNK iekļaušanos, sacīja tagadējais un potenciālais nākamais premjerministrs.

Jau ziņots, ka ''Vienotība'' pagājušajā ceturtdienā aicināja ZZS, SC un VL–TB/LNNK kopīgi veidot valdību. Šādai koalīcijai Saeimā būtu 92 balsis. Atbildi apvienības gaidīja līdz pulksten 17 pirmdien.

ZZS valde pirmdien vakarpusē nolēma piekrist ''Vienotības'' piedāvājumam veidot kopīgu valdību, balstoties uz tās sagatavotās deklarācijas pamatnosacījumiem. ZZS jau 3.oktobrī piekrita ''Vienotības'' sadarbības aicinājumam 10.Saeimā, un, ja ''Vienotība'' uzskata, ka ar 55 balsīm Saeimā ir paz maz, ZZS neliks šķēršļus valdības paplašināšanai, žurnālistus informēja ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis.

VL–TB/LNNK pirmdien iesniedza ''Vienotības'' nominētajam premjerministram Valdim Dombrovskim vairākus priekšlikumus topošās koalīcijas sadarbības līgumam, pēc apvienības valdes sēdēs žurnālistiem sacīja VL–TB/LNNK pārstāvis Gaidis Bērziņš. Nacionālā apvienība vēlas iekļaut sadarbības līgumā latviešu kā vienīgās valsts valodas nosacījumu, apņemšanos nepasliktināt esošo naturalizācijas un uzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtību, kā arī formulēt enerģētiskās atkarības mazināšanas un ciešākas integrācijas NATO un Eiropas Savienībā mērķus.

SC piektdien pēc ''Vienotības'' izplatītā aicinājuma pirmā pauda gatavību sākt sarunas par plašas koalīcijas tapšanu, tomēr pēc Dombrovska uzstādītajiem nosacījumiem – atzīt okupāciju un latviešu kā vienīgo valsts valodu – pirmdien paziņoja, ka valdībā ies tad, ja noteikumi tiks atsaukti.

Analizējot partiju atbildes, šādu notikumu attīstību Latvijas Radio pirms Dombrovska paziņojuma paredzēja sociologs Aigars Freimanis, iesakot koalīcijas kodolu veidot no ''Vienotības'' un ZZS, un apsverot, vai tai pievienosies SC, vai VL–TB/LNNK. ''Vērts pajautāt SC, kādu risku tā saskata okupācijas fakta atzīšanā, jo visi apvienības deputāti ir Latvijas pilsoņi un tikko ieguvuši mandātu pārstāvēt tautu parlamentā,'' piebilda eksperts.

TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons aģentūrai LETA sacīja, ka Nacionālā apvienība jau iepriekš nav izrādījusi lielu vēlēšanos koalīcijā redzēt SC, tādēļ augsti novērtējot Dombrovska vēlmi darboties trīs partiju koalīcijā.

Savukārt "Vienotībā" ietilpstošās partijas "Sabiedrība citai politikai" līderis Aigars Štokenbergs lielu prieku par Dombrovska lēmumu neturpināt sarunas ar SC nepauda un norādīja, ka, pēc viņa domām, vēl ir iespēja runāt ar SC.

Komentāri (66)

andrisskrastins 18.10.2010. 18.53

Bija foršas batālijas, bet tas jau bija skaidrs jau no sākuma. Bet kas ir pēc būtības mainījies?

1) Ja Vienotībai pārmeta šaušanu kājās pirms vēlēšanām, tad SC uzkāpa uz divām kājnieku mīnām vienlaicīgi. Šis solis atbīdīja valdības gāšanas iespējamību vismaz pa pusgadu. Valdis nodemonstrēja teicamu izaugsmi. Nav jau ideāli, bet viņš vismaz izspēlēja savas labākās kārtis un cerēja uz pretinieka iekrišanu. Tas izdevās;
2) Vienotībai tagad ir unikāla un vienreizēja iespēja sākt runāt pa taisno ar lojālajiem krievvalodīgajiem. Lūdzu, nepalaidiet to garām. Par spīti iekšējai kaislei ir jāprot uzrunāt SC vēlētājs. Ticiet man, ne visus vajag uzpirkt lai viņu jūs klausītos;
3) JL vadībā dažam labam derētu saprast, ka viņiem līdz VD spējai domāt stratēģiski vienkārši nevelk – un laist pie stūres jaunus spēkus.

+36
-3
Atbildēt

8

    Sanšains > andrisskrastins 18.10.2010. 20.37

    Vienotībai tagad ir unikāla un vienreizēja iespēja sākt runāt pa taisno ar lojālajiem krievvalodīgajiem.
    ==============================
    Vai cik naivi, rozā un jauki!:)
    Vai nevarat ieteikt dažus instrumentus (mehānismus, šamanismus u.c.), kā šos “lojālos krievvalodīgos” IDENTIFICĒT, iezīmēt un (vēlams) novietot atsevišķos… hm, geto, vai?:)

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Sanšains > andrisskrastins 18.10.2010. 21.48

    Dzeris: Bailes iedomāties, kas te būtu, ja pie varas Latvijā nokļūtu tev līdzīgie.
    ====================
    Nezinu, kādi būtu “man līdzīgie”, bet par sevi un savām pārdomām varu teikt:
    vērojot, piemēram, Ēlertes paštaisnumu, Vīķes-Freibergas aroganci, Liniņa neizkustināmo pašpārliecinātību un Pabrika konjunktūrista glumumu, katru reizi iedomājos – nē, tāds nu gan es nedrīkstu kļūt nekādos apstākļos… pat ja dažreiz neviļus gadītos ieslīdēt tādos noskaņojumos.

    Nē, ne ienaidnieki. Politiskie pretinieki gan viņi varētu būt.
    Ja tik es “kaut kas” būtu.:)

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Sanšains > andrisskrastins 18.10.2010. 20.28

    Vienīgi pats savus “ieguvumus” varu pārskaitīt:
    tagad precīzi un nepārprotami izgaismojušies tādi “kadri” kā Pabriks, Štokenbergs, Loskutovs, Āboltiņa, Ēlerte, Veiko Spolītis, Ījābs, Eduards Liniņš, arī Vīķe-Freiberga.

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    Sanšains > andrisskrastins 18.10.2010. 20.27

    Nav jau ideāli, bet viņš vismaz izspēlēja savas labākās kārtis un cerēja uz pretinieka iekrišanu. Tas izdevās.
    =======================
    Nevaru piekrist.
    Ja nu tiešām šāds iznākums tika plānots, tad jāvaicā: kas tad tika iegūts, salīdzinot ar 3. oktobri?

    SC diskreditēts? Kā acīs? Latviešu acīs? Pati “Vienotība” pēc vēlēšanām sa-kreditēja SC, par kuru kā koalīcijas partneri pirms tam nopietni nerunāja neviena partija.
    Tas viss varbūt tikai saērcinās krievus, kad attiecīgie plašsaziņas līdzekļi viņiem izskaidros, ka “latvieši atkal piečakarēja”.:)

    ZZS “neitralizēts”? Dažs te jūsmo, ka ZZS nevarēšot saiet kopā ar SC, “ja nu kas”. Kādēļ gan, situācijai mainoties, lai ZZS nevarētu atrast kādu ieganstu, lai sadarbotos ar SC, un kaut vai ar PLL? Tādi triki notiek ik dienas – lai paskatāmies kaut vai uz Āboltiņas “salto mortale”, vēlēšanu solījumu nepildīšanā apsūdzot nevis sevi, bet Druvieti, Čepāni, Kursīti!:)

    Bet, ja tas nebija plānots… vienkārši nožēlojami. Gļēvi, neizlēmīgi, nodevīgi (salīdzinot ar solīto).

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > andrisskrastins 18.10.2010. 21.44

    Par spīti iekšējai kaislei ir jāprot uzrunāt SC vēlētājs.
    ——————————————————-
    Jāuzrunā ir.

    Tikai, kas tā par “īekšējuo kaisli”,kurai vakar spītēt?
    Tā kā nuo Šekspīra”‘Vētras””… vai varbūt “”Spītnieces savaldīšanas”?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > andrisskrastins 19.10.2010. 15.07

    Bailes iedomāties, kas te būtu, ja pie varas Latvijā nokļūtu..
    ———————————————
    Bailes un trīsas.

    Tuoties nekāds ieduomu spēks nav vajdzīgs(tik jāpalūr apkārt)lai ieraudzītu, ko paveikusi paveikusi vara, kas radās sakombinējuoties kp nomenklaturščikiem ar70 gadu Laimas puksteņa farcovščikiem
    Kalvīša “zelta laikmets’ ar bleķa finālu jau tieši izriet nuo tā sauktuo pirmuo Godmaņlaiku varuoņdarbiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 18.10.2010. 21.18

    tam Haris – Sastādīji savu personisko ienaidnieku sarakstu – no Freibergas un Ēlertes līdz Loskutovam?
    Visi, kas atļaujas nedomāt, kā tu, un kam pasaule nav melnbalta, bet, kuri saredz arī pustoņus?
    Cik saprotu, tur ir arī visi krievi, arābi, čigāni,ēbreji, utt?
    Spriežot pēc taviem komentāriem, tu, acīmredzot, vēl staigāji kājām zem galda, kad šie cilvēki daudz darīja Latvijas neatkarības sasniegšanai un vēlākai Latvijai.
    Bailes iedomāties, kas te būtu, ja pie varas Latvijā nokļūtu tev līdzīgie.

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    Tagad, kad esam skaidrībā par Saskaņas Centru, varam cerēt, ka sagaidīsim tā Saeimas frakcijas sadalīšanos starp Latvijai lojāliem “krievvalodīgajiem”(ja tādi vispār tika uzstādīti kā kandidāti) un Maskavas kontingentu. Tagad SC ir vienkārši nedabīgs konglomerāts. Ar lojālajiem vēlāk varētu runāt par piedalīšanos valdībā.

    Bez tam ir nepieciešama uzsvērta krievu un citu minoritāšu līdzdalība un pārstāvība Vienotībā. Tas atmaksāsies ja ne agrāk, tad nākošajās vēlēšanās.

    Vēl viena cerība, varbūt pagalam naiva, ir, ka Vienotība attīstīsies Ziemeļeiropas sociāldemokrātijas vai vismaz klasiskā liberālisma virzienā. Tagad Latvijā nav nevienas īstas politiskas partijas ar savu konsekventu ilgtermiņa programmu.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

andris902 18.10.2010. 18.27

…loģisks solis, jo pēc sadarbības līgumu piedāvāšanas gandrīz visām partijām…SC savu kārti ir izspēlējusi…un smagi zaudējusi!…tagad arī ZZS izsista kārts no rokām, jo zudusi pat minimālā iespēja kādreiz krītot valdībai…sastrādāties ar SC…tagad ZZS atliek balstīt VD, lai valdība varētu nostrādāt visus 4 gadus….

+27
-1
Atbildēt

5

    ilmisimo > andris902 18.10.2010. 18.52

    a kā ……
    ———————————
    akā ne. Labāk avuotā.

    b lamas jau visur tāpat guodā.
    lamājas visapkārt, ka vai nu…populārakais maģijas veids.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andris902 18.10.2010. 18.47

    lama,
    a kā Tevi godāt?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > andris902 18.10.2010. 18.44

    Pirmajam Valdim …. ka Otrais Valdis varēs nostrādāt visus četrus gadus…lai gan- nebijis gadījums …(?) ..- izdodas vēl viens Ginesa rekords!?…turēsim īkšķus
    ————————————————–
    Kādam numeroloģija.
    Citam valdoloģija.
    Vajag vēl trešuo Valdi atrast, lai tā maģija tā riktīgi uzValduo!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 18.10.2010. 18.34

    …turēsim!…:))

    …lai cik arī tas dīvaini nebūtu…bet mūsu valstī pat šādas lietas ir sasietas vienā diedziņā…ļoti gribas ticēt, ka noticis lūzums ne tikai sabiedrības apziņā…bet arī politiķu vidū tiks pieņemti jauni politiskās kultūras nosacījumi…

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andris902 18.10.2010. 18.33

    zanE, ja izdosies pārdzīvot Pirmajam Valdim otro termiņu, tad es sliecos domāt, ka Otrais Valdis varēs nostrādāt visus četrus gadus…lai gan- nebijis gadījums …(?) a ja nu nu tomēr- izdodas vēl viens Ginesa rekords!?…turēsim īkšķus…:)

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

Pauls Puķītis 18.10.2010. 18.24

”Vērts pajautāt SC, kādu risku tā saskata okupācijas fakta atzīšanā, jo visi apvienības deputāti ir Latvijas pilsoņi un tikko ieguvuši mandātu pārstāvēt tautu parlamentā,” piebilda eksperts.
———-
Labs!
:)

+25
-2
Atbildēt

1

    astra_ozo > Pauls Puķītis 18.10.2010. 20.10

    Tāpēc, ka viņu istā dzimtene ir uz austrumiem no Zilupes. Ja par to ir šaubas – vajag paskatīties Youtube, vai citur, sižetus no 9. maija svinībām Rīgā. Tad viss kļūst skaidrs.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu