Ierosina pārbaudi par policijas atbildi Lapsam • IR.lv

Ierosina pārbaudi par policijas atbildi Lapsam

28
Nora Krevneva, F64

Žurnālists vainots nelikumīgā Lembergu ģimenes datu publicēšanā bez tiesas sprieduma

Tiesībsargs ierosinājis pārbaudi par Valsts policijas atbildi žurnālistam Lato Lapsam, kas sniegta saistībā ar Lembergu ģimenes datu publicēšanu internetā, vainojot viņu nelikumīgās darbībās, vēsta aģentūra BNS.

Tiesībsarga atbildē Lapsam, ko BNS nosūtījis žurnālists, teikts – novērtējot viņa iesniegumā minēto informāciju, ierosināta pārbaudes lieta par iespējamu cilvēktiesību aizskārumu. Tā jāizskata triju mēnešu laikā, taču termiņu var pagarināt.

Lapsa septembrī bija vērsies pie tiesībsarga pēc tam, kad saņēmis Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes vadošās amatpersonas Ilzes Sokolovskas parakstītu dokumentu, kurā teikts, ka viņš pārkāpis Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasības un viņa darbības ar fizisko personu datiem interneta vietnē rokasgramata.com esot nelikumīgas.

Līdz šim Lapsa bijis pārliecināts, ka kādas personas darbību likumīgumu vai nelikumīgumu Latvijā nosaka tikai un vienīgi tiesa, taču šajā gadījumā jau pirms šīs lietas varbūtējās nonākšanas tiesā augsta Valsts policijas amatpersona viņu pasludinājusi par likumpārkāpēju.

"Līdz ar to uzskatu, ka minētā amatpersona, atsūtot man šādu dokumentu, ir veikusi kliedzošu manu Satversmē un citos likumu aktos noteikto tiesību pārkāpumu, tāpēc aicinu Tiesībsarga biroju izvērtēt šo gadījumu un dot savu vērtējumu augstas policijas amatpersonas izdarītajam manu tiesību pārkāpumam," iesniegumā tiesībsargam raksta Lapsa.

Jau ziņots, ka Valsts policijā (VP) sākts kriminālprocess par Lembergu ģimenes kontu izrakstu publicēšanu portālā rokasgramata.com. Kriminālprocess sākts pēc panta par dienesta noslēpumu un komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu. Par to var sodīt ar arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Lapsa nesen laida klajā grāmatu par Ventspils mēru Aivaru Lembergu "Kā nozagt miljardu. Rokasgrāmata". Interneta vietnē rokasgramata.com tika publiskots Lembergu ģimenes locekļu – Aivara un viņa atvašu Anrija un Līgas – darījumu un tēriņu atspoguļojums no bankas kontu izrakstiem.

Komentāri (28)

andrisskrastins 15.10.2010. 10.54

Lai arī neesmu Lapsas fans, jāpiekrīt, ka veids, kā policija šo jautājumu risina, ir vairāk nekā dīvains. Ja viņš ir pārkāpis likumu – ierosiniet lietu un apsūdziet. Vai arī apklustiet.

Šķiet ka Hūte cenšās Lapsam draudēt izmantojot policiju.

+14
0
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 15.10.2010. 12.48

Darbojoties nozarē, kur daudz kas notiek stundu vai dienu laikā, mani turpina pārsteigt valsts tūļība. Ja es pareizi izprotu šo lietu, LL dokumenti ir, pārējo izdrukāšanai varētu vajadzēt dienu un tad dažas stundas analīzei un apspriedei. KO var darīt Tiesībsarga norādīto laiku? Protams, ja strādā…

+4
0
Atbildēt

0

kdaljajev 22.02.2011. 16.02

Nebūtu nekāds brīnums,ka Lapsa arī nonāks uz apsūdzēto sola.Beigās,ka nesanāk visu grāmatu honorāru atmaksāt cietušajai personai.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu