Kino eņģeļi • IR.lv

Kino eņģeļi

6
Divi no Film Angels Studio līdzīpašniekiem: izpilddirektors Ivo Ceplevičs (pa kreisi) un režisors Jānis Kalējs. Foto — Jānis Saliņš, F64
Sanita Jemberga

Pateicoties Film Angels Studio, pēdējā gada laikā Latvijā filmētas Vācijas, Japānas un Indijas lielbudžeta filmas. Pavasarī Jūrkalne pārvērtīsies par Normandiju korejiešu grāvējā. Dāņu kinoklasiķa Larsa fon Trīra filma gan vēl ir uz jautājuma zīmes

Kad Vides ministrijas ierēdņi ieraudzīja filmēšanas plānus Dienvidkorejas grāvējam Mans ceļš, viņi gandrīz ķēra pie sirds. Šis būs lielākais šāda žanra projekts Latvijā. Ainas nākamā gada pavasarī sāks filmēt Jūrkalnē, kas pārtaps par Normandiju. Ministrijai rādītajās vizualizācijās skaisto jūras stāvkrastu klāja lielgabalu rindas. Pludmali vagoja tranšejas, jūrā noenkurojušies 200 karakuģu. Dienvidkorejiešu partneri – Latvijas producentu kompānija Film Angels Studio – mierinājuši vides sargus, ka tā būs tikai datorgrafika. Taču vēriens tiešām liels – katru dienu Jūrkalnē rosīsies 300 cilvēku. Vēl vairāk viņu būs Rīgā, kas attēlošot Berlīni 1944.gadā.

Korejiešu producenti pēc 11 valstu apskatīšanas izvēlējās filmēt Latvijā galvenokārt trīs iemeslu dēļ. Pirmais ir dabas skaistums, otrais – Film Angels Studio piedāvātās cenas un profesionalitātes attiecība, un trešais – šī sasaukuma Rīgas domes izveidotais Rīgas filmu fonds.

«Paldies Dievam, vēlēšanas ir garām, un visus var slavēt. Rīgas filmu fonds ir milzīgs atspaids industrijai. Mēs varam būt vislētākie, profesionāli vislabākie un viskautkādi, bet bez pašvaldības vai valsts atbalsta tas ir nereāli,» sēžot gaumīgi iekārtotajā birojā Valdemāra ielas pagalmā, par filmu biznesu saka un Rīgas vicemēru Aināru Šleseru (PLL) uzslavē viens no Film Angels Studio līdzīpašniekiem režisors Jānis Kalējs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu