Lūdz DP vērtēt ņirgāšanos par policistu • IR.lv

Lūdz DP vērtēt ņirgāšanos par policistu

91
Fragments no video
Indra Sprance

Video redzams, kā divi vīrieši nepakļaujas ceļu policistam un pieprasa runāt krieviski

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (“Vienotība”) lūgusi Drošības policiju (DP) izvērtēt martā notikušo starpgadījumu starp diviem krievu valodā runājošiem vīriešiem un Aizkraukles ceļu policistu, ir.lv stāstīja Mūrniece. Kā norādīja Mūrniece, internetā pieejamais video liecina, ka vīrieši “vienkārši ņirgājās par policistu”, turklāt būtu jāizvērtē, vai nav notikusi nacionālā naida kurināšana.

Ministre arī pauda sašutumu, ka pēc starpgadījuma policistam piemērots sods – piezīme, lai gan video materiāls neliecina, ka policists būtu ko pārkāpis. “Loģiski, ka šādā situācijā jebkurš kļūtu emocionāls. Manuprāt, šeit redzama klaja ņirgāšanās. Šis gadījums parāda, ka policijas darbinieks ir neaizsargāts, bet tiem cilvēkiem, kas to dara, nav nekāda soda,” pauda Mūrniece.

Tāpat ministre uzsvēra, ka viņas prioritāte ir panākt, lai policijas darbinieki tomēr pamatā lietotu valsts valodu. “Šādos apstākļos policists Latgalē, kurš runā latviski, un vēl uzstāj uz valsts valodas lietošanu ir pelnījis uzslavu, nevis piezīmi,” pauda Mūrniece, norādot, ka no Aizkraukles ceļu policijas lūgusi papildu informāciju par šo gadījumu.

Video redzams, ka divi krieviski runājoši vīrieši pieprasa, lai ceļu policists ar viņiem runā krievu valodā. Vīrieši neuzrāda personu apliecinošus dokumentus, atsakās pakļauties policista prasībām un viens no viņiem uzbrūk policistam, kad tas cenšas viņu aizturēt. 

 

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins, kam Ir.lv lūdza komentēt videomateriālu, atzina, ka policists ir rīkojies saskaņā ar likumā noteikto kārtību. Vienlaikus eksperts atzina, ka policists reaģējis pārāk emocionāli un “faktiski pakļāvās provokācijai”, kad vīrieši par viņu ņirgājušies.

Judins uzsvēra, ka nav iespējams nodrošināt tulkus policistiem, taču viņu pienākums ir izskaidrot policijas prasības, kaut vai kādā svešvalodā vai zīmju valodā. “Policista funkcija ir kontrolēt situāciju un panākt, lai likuma pārkāpēji tiktu sodīti,” bet šajā gadījumā policists nav skaidri komunicējis ar pārkāpējiem un rezultātā ”valodas dēļ viņi ir varoņi, kas netiks sodīti par nepakļaušanos un uzbrukumu policistam,“ sacīja Judins.

Eksperts arī kritizēja ministres vēršanos DP: „Tas nav nopietni. Kurš tad kurināja to naidu – policists vai vīrieši?“.

 

Komentāri (91)

rrRasa 01.10.2010. 14.33

Ja pēc vēlēšanām “Okupācijas centrs” nokļūs valdībā, tad šādi notikumi būs ikdiena…

+44
-2
Atbildēt

1

mary75 01.10.2010. 14.32

Un kurš bija tas, kas sodīja to ceļa policistu ar piezīmi?
Ar kādu pamatojumu?
Pirmais, kas pelnījis sodu, ir šis te viņa priekšnieks.
Vai tad pašas Mūrnieces kompetencē nav noskaidrot, uz kāda pamata tas tika izdarīts?
Un šos te klaunus nevar sodīt par policijas rīkojumu nepildīšanu, vai par pretošanos?
šitas jāaptur pašā iedīglī, ja negrib, lai sāktos anarhija.

+36
-6
Atbildēt

0

dace_ampermane 01.10.2010. 14.35

ko es varētu teikt par šito? neejiet balsot, vēl ne to redzēsiet. šie jau ies

+31
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu