Aptauja: vairākums iedzīvotāju tic Lembergam • IR.lv

Aptauja: vairākums iedzīvotāju tic Lembergam

51
Kaspars Krafts, F64

Piektdaļa apsūdzības uzskata par pamatotām, citi uztver kā vēlmi izrēķināties

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjerministra kandidāts, Ventspils mērs Aivars Lembergs smagos finanšu noziegumos apsūdzēts tāpēc, ka ar viņu vēlas izrēķināties politiskie vai biznesa konkurenti, rāda pēc SIA ''Ventas balss'' pasūtinājuma veikta tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja.

SIA ''Ventas balss'' Ventspilī izdod vietējo avīzi ar tādu pašu nosaukumu un uztur ziņu portālu ventasbalss.lv. Tajā publicētie aptaujas rezultāti rāda, ka 37% respondentu par iemeslu Lembergam uzrādītajām smagajām apsūdzībām uzskata politisko konkurentu vēlmi atbrīvoties no nevēlama spēcīga sāncenša. 35% domā – apsūdzību iemesls ir tas, ka Lembergs daudziem ir neērts ar patstāvību lēmumos un rīcībā. Savukārt 24% neizslēdz ekonomisko konkurentu ietekmi uz apsūdzību izvirzīšanu Lembergam, norādot, ka tādā veidā no Ventspils mēra grib atbrīvoties atsevišķi uzņēmumi, kam viņš radījis šķēršļus.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš Ir.lv informēja – tikai 20% iedzīvotāju aptaujā pauduši viedokli, ka Lembergs ir veicis noziedzīgas darbības. Pētnieku šis zemais rādītājs pārsteidzis, ņemot vērā pēdējā laikā publiskajā vidē parādījušos informāciju par Lemberga un viņa ģimenes naudas lietām.

Pētījumā noskaidrots arī iedzīvotāju viedoklis par apsūdzību pamatotību. 28% uzskata, ka Lembergam izvirzītās apsūdzības ir pamatotas, 7,5% uzskata – ka pilnībā pamatotas. 42% pauduši, ka apsūdzībām nav pamata.

Eksperts nosauc „iemeslu buķeti”, kāpēc pētījumā iegūti šādi rezultāti: prokuratūra lietu par finanšu noziegumiem, kurā apsūdzēts Lembergs, uzsākusi jau pasen; līdzšinējās tiesas lietās, kur iesaistīts Ventspils mērs, prokuratūra ir zaudējusi; Lembergs atšķiras no citiem politiķiem ar taustāmiem darbiem – viņš var parādīt sakopto pilsētu. Tas rada kontekstu vērtējumam, teic Kaktiņš.

Augustā notikušajā aptaujā pēc nejaušas izlases iekļauti vairāk nekā tūkstotis iedzīvotāju visā Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti varējuši atzīmēt vairākus atbilžu variantus.

Jau vēstīts, ka ZZS pārstāvis Augusts Brigmanis, nosaucot Lembergu par apvienības premjerministra kandidātu, sacīja – ''sabiedrība Lembergu ir attainojusi”, pamatojot to ar apsūdzētā Ventspils mēra augsto popularitāti. Tas, ka ZZS amata kandidāts apsūdzēts smagos noziegumos un var nonākt cietumā, apvienībai neesot šķērslis “kamēr nav sprieduma”.

Kā ziņots, prokuratūra Lembergu apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, dienesta viltojumu, piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši liegti, par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu u.c. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Apsūdzētie apsūdzības neatzīst . Prokuratūra no šīs lietas ir izdalījusi tā saucamo Lemberga stipendiātu lietu par iespējamu politiķu un partiju uzpirkšanu, kurā izmeklēšana vēl turpinās.

Komentāri (51)

Igors Daņiļēvičs 28.09.2010. 14.39

Lembergs aktīvi piedalās un ļoti ietekmē politiku kopš 90tajiem gadiem. Viņš pats to atzīst un pat lielās, ka ar viņa ziņu un piekrišanu tiek ievēlētas visas augstākās valsts amatpersonas sākot jau ar prezidentu. Viņš kontrolē pilsētu, kurā koncentrējas liela daļa ietekmīgāko un bagātāko Latvijas uzņēmumu. Viņam ir ietekme masu medijos. Tāpat ir skaidrs, ka viņš kontrolē vienu no visstiprākajām partijām ZZS, kas bijusi valdībās visus šos gadus.
Jautājums – vai pa šo laiku, kamēr Lembergam objektīvi bija tik milzīga ietekme uz visu Latviju – vai šī valsts ir kļuvusi spēcīgākā, bagātāka, cilvēki dzīvo labāk, izglītības un labklājības sistēmas perfekti strādā, cilvēki izvēlas palikt Latvijā un nesteidz pamest dzimtās mājās? Vai pašiem gadiem Latvija nav nokļuvusi ārprātīgos valsts parādos un vēl lielākos individuālajos parādos? Vai pa šiem gadiem Latvijā ir izveidojusies stabila ekonomika, kas veiksmīgi pārdod preces uz ārzemēm un netērē vairāk kā nopelna?

+32
-1
Atbildēt

6

    ilmisimo > Igors Daņiļēvičs 28.09.2010. 21.53

    t Es nesaprotu, kāpēc lai tie 40 % baidītos atzīt Lembi par krāpnieku un meli? No kā gan parastam cilvēkam ārpus Ventspils ir jābaidās/?””
    ———————————————
    No spuoguļa.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Igors Daņiļēvičs 28.09.2010. 14.43

    Par nožēlu Tev atgādināšu, ka labi ja 20% ir spējīgi Tavu domu uztvert. Diemžēl.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > Igors Daņiļēvičs 28.09.2010. 14.50

    Es nesaprotu, kāpēc lai tie 40 % baidītos atzīt Lembi par krāpnieku un meli? No kā gan parastam cilvēkam ārpus Ventspils ir jābaidās/? Ventspilniekam, tam gan jābaidās, jo esmu dzirdējusi, ka Lembis ir traks despots!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Igors Daņiļēvičs 28.09.2010. 14.42

    pilnīgi piekrītu!
    Man arī patiesi kauns par cilvēkiem, kuri neatpazīst īstu mantu no viltotas!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Nē! Es ticu latviešiem, zinu, ka to saprot visi 100%. Mēs runājam par izglītotu, spītīgu un vēsturē sevi apliecinājušu tautu. Saprot visi 100%. Tikai nespēj pārvarēt bailes. Ir pienācis laiks nebaidīties.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Vai Latvijā ir politiska sistēma, kur Saeimā neatsēž svarcēlāji un ir stabilas valdības, kas spēj plānot, strādāt un skatīties ilgtermiņā?
    Jā vai Nē?!
    Es runāju par mūsu valsti, par Latviju, kurā tik milzīga ietekme bija, joprojām ir un būs Aivaram Lembergam. Personas kodu neatceros, tikai zinu, ka viņš saviem bērniem spēj dod miljonu kabatas naudu. Laikā, ka daudzi tūkstoši Latvijas pilsoņu nezin kā rītdien kaut vai pabarot savus bērnus. Man ir kauns par tiem, kuri balsos par ZZS. Tā pati partija, kuras biedri ir tieši atbildīgi par pēdējos 20it gados notikušo. Atmodas ideālu nozagšanu.

    +23
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 28.09.2010. 14.31

Vismaz mierinājums, ka es esmu to 20% starpā!
Tāpēc jau esam ES valstu lejasgalā, ka mums ir galīgi nedomājoša tauta! Man tas glumais ar pielīdējsmaidiņu apveltītais čigānzēna smaids ir noriebies līdz sirds dziļumiem!

+25
0
Atbildēt

2

    mary75 > austrisv 28.09.2010. 16.16

    Vājš mierinājums, visu jau izlemj tie 80%.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Krista Vitena > austrisv 28.09.2010. 14.40

    Man viņš tādu nerātnu lapsēna ģīmīti atgādina:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 28.09.2010. 14.21

rāda pēc SIA ”Ventas balss” pasūtinājuma veikta tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja – nu re kur arī atbilde , kapēc tādi rezultāti

+23
-2
Atbildēt

1

    juhans > garausiitis 28.09.2010. 19.28

    Simtprocentīgi! Citādi gandrīz vai jābrīnas, kas par tādiem dīvaiņiem esam es un visi mani paziņas, ka mēs neviens NETICAM Lembergam.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu