Sudraba: neredzu iespēju tagad vadīt valdību • IR.lv

Sudraba: neredzu iespēju tagad vadīt valdību

115
Valsts kontroliere Inguna Sudraba. Autors: Aigars Eglīte, F64

Valsts kontroliere nenoliedz, ka par premjerministri varētu kļūt pēc vairākiem gadiem

"Varu atbildēt, ka noteikti es neredzu nekādu iespēju, ka es varētu vadīt valdību. Pat ja tādi piedāvājumi nāktu, noteikti atteiktos to darīt tagad, tūlīt pēc vēlēšanām," viņa uzsvērusi otrdien publicētā intervijā laikrakstam "Diena".

Sudraba arī atklājusi, ka neviens no politiskajiem spēkiem pēdējos mēnešos viņu nav aicinājis kļūt par premjera kandidāti. Valsts kontroliere oktobrī gaidāmajās 10.Saeimas vēlēšanās izvēli par kādu kandidātu sarakstu izdarīs pēc principa “mazākais ļaunums”.

Tomēr Sudraba norādījusi, ka, lai arī tagad neredz priekšnoteikumus savai iešanai politikā vai kļūšanai par valdības vadītāju, 2012.gadā viņai "būs kaut kas jādara, ja ne šajā valstī, tad citur, jo man jau izskan piedāvājumi starptautiskā līmenī".

Vaicāta, kādēļ neredz iespēju patlaban vadīt valdību, Sudraba uzsvērusi, ka tas nav tehnisks darbs, turklāt komandas, nevis viena cilvēka darbs. “Visas politiskās partijas šobrīd startē vēlēšanās ar kādu noteiktu politisko piedāvājumu, līdz ar to arī ar savu gribu un vēlēšanos kādu noteiktu politiku realizēt. Varbūt var uzaicināt cilvēku, kurš tad automātiski vai mehāniski izpildīs kaut kādu politisko pasūtījumu. Es katrā gadījumā neesmu tas cilvēks. Ja es atbildu par kādu darbu, tad es par to atbildu arī saturiski, gribu panākt kādu rezultātu un tad arī rēķinos un domāju, ar kādiem cilvēkiem kopā strādāšu," klāstījusi Valsts kontroliere.

Valsts kontroliere prognozē otru krīzes vilni. Viņa uzskata, ka Latvijā līdzekļi patlaban ieguldīti īstermiņa ekonomikā. “Cilvēki ir ēduši, maksājuši, kaut ko pirkuši, bet tas nav radījis neko paliekošu. Oficiālie bezdarba rādītāji samazinās, bet reāli jau tie nesamazinās. Viena daļa cilvēku aizbrauc projām, turpina aizbraukt. Nekas vietā nav radīts, nekāds pieprasījums nav radīts, lai kaut ko pārdotu iekšējā tirgū,” pauž Sudraba.

Komentāri (115)

mxblack 21.09.2010. 09.10

Vakar klausoties “Izvēlies nākotni”, arī es sapratu kāda bezdibeņa malā mēs faktiski atrodamies. Augstākais rentings SC Urbanovičš, faktiski piedāvāja sagraut jau Dombrovska sakārtoto. Viņš piedāvā saglabāt 10% budžeta deficītu nākošajā gadā, atlikt Eiro ieviešanu un faktiski sagraut visus SVF centienus izvest mūs ātrāk no šī purva. Arguments ir neaiztikt sociālo fondu. Dombrovskis lieliski pierādīja kur domā ņemt naudu, bet nē, viņš kā āzis mala tikai savu. Šķēle savukārt parādīja atkal savu īsto dabu un pārmeta Dombrovskim faktiski pašu TP nepaveikto iepriekš sakarā ar progresīvo nodokļu sistēmas ieviešanu, uzblīdušo štatu samazināšanu un nekustāmā īpašuma nodokli. Kad šī koalīcija to mēģināja Saeimā mainīt, tad TP bija pretī ar kājām un rokām. Labi, ka Dombrovskis atkal parādīja nesatricināmu mieru un viņus atēdināja kā sklolas puikas. Tikai diemžēl daudzi vēlētāji to nemaz neklausās, bet vienmēr balso par “savējiem”, neskatoties ne uz kādiem argumentiem.

+46
-2
Atbildēt

9

    vupats > mxblack 21.09.2010. 10.10

    Ar zināmām šausmām iedomājos šādu staigājošo aģitācijas stabu kā savu kolēģi vai kaimiņu. pecisk, piedod, bet labākajā gadījumā tu saņemtu ignoranci, ļaunākajā…
    :)

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > mxblack 21.09.2010. 10.28

    man visvairāk kaitina fakts, ka cilvekiem ir ieborēts..ka eksistē tika 5 partijas, v, sc, pll, pctvl, un tb

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > mxblack 21.09.2010. 10.18

    Nu jā, tas jau patiesībā ir vienīgais, ko Dombrovskim var piešūt. Vai pareizāk – tas, ko paši veiksmīgi piešuva. Cita jau nekā nav. Cik tad ilgi kladzinās par “finanšu okupāciju”?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mxblack 21.09.2010. 09.27

    opis555: tumšākais brīdis naktī ir pirms saules lēkta.

    Es nesāktu bļaut ‘vilks’. SC reitingi nemaz nav tik kosmiski augsti, LF un GfK rāda, ka mēs pievelkam, turklāt par SC visticamāk vairāk neviens neizšķirsies – tie kuri zināja, to zināja jau labu laiku atpakaļ.

    Tagad viss ir atkarīgs ne tikai no reklāmām, ne tikai no kampaņām, bet arī no katra mums paša. Ir jādara viss iespējamais un neiespējamais, lai pārliecinātu savus radus, kaimiņus, kolēģus nebalsot par SC un PLL un balsot par Vienotību, vai arī VL/TB, ja galīgi citādi nevar. Izmantojam http://parvienotibu.lv un uz priekšu.

    Starp citu, par vietni runājot, paldies par lielo atsaucību tiem, kas jau to ir izdarījuši. Kopā mēs varam.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 21.09.2010. 09.38

    Nuja. Bet lai tā saule uzlēktu, ir nepieciešams lai Tauta to gribētu. Pašlaik ar to gribēšanu ir tā jocīgi, jo steriotipi bieži stāv pāri spējai analizēt. Jācer, ka tie reitingi nav sevišķi precīzi. Tomēr pat aptuveni viņi ir ļoti bīstami tieši SC vienpusējās domāšanas dēļ. Nu nevar taču gribēt visu, gan labklājību rītu no rīta un neko nedarīt lai to iegūtu. Diemžēl tas viņu kuplo elektorātu neinteresē. Galvenais ir nobalsot par “savējiem”. Pēc tam varēs vainot visu nāciju tā prātu izkūkojušā Itāļu komunista garā ES. Bet vecā vārna viņam blakus to tikai gaida.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 21.09.2010. 10.39

    Ja šodien kādam var ko tādu ieborēt, tad jādomā ka viņš dzīvo zem Centrāltirgus tiltiņa, kur nav ne radio, ne TV, bet apkārt lielākā vērtība ir “spirķiks”. Bet ja cilvēks pats neseko apkārt notiekošajam, tad vai nu viņš ir fanātisks ticīgais, kurš sevi pilnībā ir nodevis Tā Kunga rokās, vai ir garīgi slims. Manuprāt katram normālam sabiedrības loceklim tomēr vajadzētu interesēties par savas apkārtnes, par savas valsts nākotni un tajā notiekošo. Pat vecie cilvēki ar pāris klašu izglītību ļoti bieži ir lieliski informēti ar savu stabīlu viedokli. Bet ir tādi, kuri ir ar labu izglītību, bet viņus interesē vienīgi sporta pāraides. Tie šobrīd ir visbīstamākie.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 21.09.2010. 10.13

    Diemžēl tas arī ir viņu visu, gan PLL, gan SC un arī pārējo partiju vienīgais trumpis, kuru viņi nu visādos variantos, katrā iespējamā vietā, izmanto pret Dombrovski. Tas tikai parāda cik sekla un tukša ir visa viņu vēlēšanu kampaņa. Arī vakar Šķēle visiem līdzekļiem centās izsist Dombrovski, ar visādām provokācijām, no līdzsvara. Es Dombrovski tiešām varu tikai apbrīnot, jo zinu cik grūti ir noturēties pret šādiem neģēlīgiem uzbrukuiem. Beigās vēl Dombrovskis viņu “atsēdināja” kā skolas puiku, atgādinot par viņu pašu nepadarīto esot pie varas. Šajā partiju konglomerāta valstī tikai tāds cilvēks varēs ko izdarīt, kad tās visas nevis palīdz pacelt valsti, bet viena otrai nepārtraukti bāž kokus spieķos.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mxblack 21.09.2010. 10.09

    Jā, kad izskanēja jautājums, pie sevis nodomāju – cik saskanīgs duets, kā divi balodīši.

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

    putekliic > mxblack 21.09.2010. 09.56

    Ja par vakardienas raidījumu, tad Šķēles būtība paradījās ļoti labi vienā epizodē, kad viņš uzdeva jautājumu Urbanovičam par to, vai Urbanovičs, ja viņš butu premejers, būtu melojis pērn pirms pašvaldības vēlēšanām par pensiju nesamazināšanu. Protams, ka skaidrs ko arbildēja Urbanovičs. Pēc būtības tas nebija jautājums no Šķēles puses, bet 1) saspēle ar Urbnoviču uzdodot viņam patīkamu jautājumu; 2) stiens pa Dombrovski.

    +19
    0
    Atbildēt

    0

Igors Daņiļēvičs 21.09.2010. 09.04

Sudrabai var ieteikt tikai vienu – ja kritizē, tad spēj dot skaidrus priekšlikumu kā darīt labāk? Bet tas jau, protams, ir daudz grūtāk. Pats vari tikt kritizēts. Iespējams tādēļ šai ziņā Sudraba ir tik pieticīga. Gribētos domāt, ka maldos. Lūdzu visiem viņas cienītājiem nosaukt kādu tādu reālu viņas priekšlikumu valsts ilgstpējīgai attīstībai. Tādu konkrētu, precīzu nevis izplūdušu frāzēs. Ņemot vērā, ka Sudrabai sabiedrība ļoti uzticas, politiķi nevarētu šos priekšlikumu ignorēt. Bet kur tie ir? Uz priekšu Sudrabas kundze, parādiet, ka esat labāka nekā bargi kritizētie politiķi. Pelnījuši jau ir, šaubu nav. To mēs jau sen zinam.

+28
-6
Atbildēt

1

    putekliic > Igors Daņiļēvičs 21.09.2010. 12.28

    Varētu būt taisnība. Ir cilvēki, kur ļoti labi zina kā nevajag, kā nav pareizi. Bet kā vajag un kā ir pareizi…nu tas jau ir no citas “operas”. Tāpēc ir stratēģiskie menedžeri un … vienkārši inspektori, vienkārši labi inspektori. Un vēl – nedomāju, ka Sudraba ir tāds cilvēks, kurš spēs savākt raibu koalīciju ar tās dažādajām interesēm un interesītēm, intrigām un intridziņām. Tur tomēr jābūt drusku cita tipa cilvēkam. Kā futbola komandā -ir kapteinis, spēlētāji un vārtsargs. Pēdējais vienmēr ir individuālists un drusku arī ar savām raksturīgām īpatnībiņām. Vārtsargi – komandu kapteiņi ir ārkārtīgi reta parādība.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 21.09.2010. 09.58

Gribu tikai atgādināt, ka Sudraba, kā Valsts kontroles vadītāja, piedalās Ministru kabineta sēdēs. Vai kāds atceras kaut vienu konkrētu gadījumu, kad viņa būtu iebildusi un izteikusi savus argumentus pie kāda – pašas kritizēta, šīs vai iepriekšējo valdību lēmuma? Atceraties viņas kaismīgās runas par Parex pārņemšanu? Kāpēc sēdē, kur bija klāt, neiebilda?
Un šoreiz man atkal ir jautājums, kas iniciēja to interviju?

+21
-4
Atbildēt

13

    martins_kibilds > ievuliitis 21.09.2010. 12.38

    • sadarbojas savas kompetences ietvaros ar Eiropas Savienības institūcijām un citām starptautiskām organizācijām vai institūcijām.
    Valsts kontrole, veicot finanšu un lietderības revīzijas, kā arī pārbaudot darījumu un darbības atbilstību normatīvajiem aktiem un plānotajiem rezultātiem, kontrolē:
    • valsts budžeta un pašvaldību budžetu līdzekļu ieņēmumus un izdevumus;
    • Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju vai institūciju līdzekļu izlietošanu, kuri iekļauti valsts budžetā vai pašvaldību budžetos;

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > ievuliitis 21.09.2010. 12.38

    Valsts kontroles kompetence
    • katru gadu sniedz Saeimai atzinumu par finanšu ministra iesniegto saimnieciskā gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem (to finansiālo stāvokli). Valsts kontrole šo atzinumu iesniedz arī Finanšu ministrijai līdz pārskata gadam sekojošā saimnieciskā gada 15.septembrim;
    • katru gadu sniedz atzinumus par ministriju un citu centrālo valsts iestāžu gada pārskatu sastādīšanas pareizību;
    • iesniedz Saeimai un Ministru kabinetam ziņojumu:
    a) par finanšu revīzijām tajās revidējamās vienībās, kurām sniegti Valsts kontroles atzinumi ar piezīmēm, negatīvi atzinumi vai atteikts sniegt atzinumu,
    b) par visām Valsts kontroles veiktajām lietderības revīzijām,
    c) par īpaši svarīgiem un nozīmīgiem konstatējumiem;
    • ziņo valsts iestādēm par konstatējumiem, kas skar šo iestāžu darbību, kā arī tiesībaizsardzības iestādēm par revīzijā konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem;

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > ievuliitis 21.09.2010. 10.13

    Varbūt, ka tev taisnība, bet tā kā es nepiedalos ministru kabineta sēdēs, tad es nezinu, vai viņa iebilda vai neiebilda.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.09.2010. 12.51

    Ivar!
    “ja jau tu nepiedalies MK sēdēs, tad kā tu zini, ko tur dara vai nedara Sudraba?”
    Tāpēc, ka šo jautājumu viņai uzdeva žurnālisti pēc viņas kārtējā skaļā paziņojuma. Un viņas atbilde bija nepārliecinoša.

    “ziņo valsts iestādēm par konstatējumiem, kas skar šo iestāžu darbību, kā arī tiesībaizsardzības iestādēm par revīzijā konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem;”
    Pēc ilgu gadu skaļiem paziņojumiem – kur ir krimināllietas un tiesas procesi?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    vupats > ievuliitis 21.09.2010. 10.13

    Vai cienītajai ir kaut mazākā nojausma, kāda ir MK sēžu kārtība? Kāds ir sēžu “kārtības rullis”? Kam ir un kam nav tiesību par kādu jautājumu “teikt runu”?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > ievuliitis 21.09.2010. 12.59

    VK ziņo par pārkāpumiem (un to arī viņi vienā laidā dara – paskaties VK mājas lapā revīziju rezultātus), bet cik nu man zināms VK neierosina krimināllietas.
    Psiholoģiski, es, protams, saprotu cilvēku vēlmi pēc kādas vienas institūcijas, kas no A līdz Z ievieš taisnību – izrevidē, konstatē pārkāpumus, atšifrē shēmas, noķer pārkāpējus, ierosina krimināllietu, izmeklē, notiesā un izpilda sodu. Tikai tā nu tas ir iekārtots, ka šīs funkcijas veic dažādas institūcijas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.09.2010. 11.09

    Skaists tēlains teksts, patiesi. Tikai… Lasu un domāju – kas ir tā teiksmainā “slaucītāja”? Sudraba? Es?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > ievuliitis 21.09.2010. 12.37

    Daudz kam te nevaru piekrist. Pirmkārt, nav jau tā, ka Sudrabas teiktajam ir nulles efekts. Daudzos gadījumos revidējamās iestādes ir bijušas spiestas ņemt vērā VK revīzijas atzinumus un novērst VK uzrādītās nepilnības. Otrkārt, ja jau tu nepiedalies MK sēdēs, tad kā tu zini, ko tur dara vai nedara Sudraba? Turklāt vēlreiz – VK darbojas noteiktas kompetences ietvaros. Varbūt no sākuma vajag noskaidrot, kas Sudrabai kā valsts kontrolierei ir jādara un tad sākt domāt, ko viņa dara vai nedara pareizi, nevis braukt viņai virsū par to, ka viņa nerīkojas kā premjerministrs.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 21.09.2010. 14.14

    …easy…Tu gribi teikt, ka Sudraba MK sēdēs piedalās tikai tāpēc…lai viens beņķis nestāvētu tukšs?…:))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.09.2010. 13.25

    Nenoreducē jau visu līdz absurdam.
    Ja pēc visiem skandaloziem faktiem, ko itkā atklāj Valsts kontrole, pēc prokuratūras izmeklēšanas neiestājas nekādas juridiskas sekas, tad var būt tikai divi skaidrojumi – vai nu fakti ir pārspīlēti, uzpūsti, sagrozīti, nepareizi aprēķināti (izvēlies vēlamo), vai nu prokuratūrā visus gadus VK iesniegtie materiāli nonāk uz viena un tā paša valsts ienaidnieka galda, kas ļoti veiksmīgi tos iznīcina (kā to neviens nav pamanījis?)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 21.09.2010. 14.21

    …Ivar… – “Pirmkārt, nav jau tā, ka Sudrabas teiktajam ir nulles efekts.”
    _____________________________

    ….bija darbība, bija!…”nelietīgais” Loskutovs dabūja pēc pilnas programmas!….un tā jau tikai sakrtitība, ka dažādi rezumē parādās vajadzīgos momentos…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > ievuliitis 21.09.2010. 11.01

    .
    Tas var nepatikt. Kādos gadījumos pamatoti.
    Bet valsts pārvalde nedarbojas pēc principiem, kuri tam, kurš ierauga, ka “uz galda ir izlijusi tēja”, ļauj/liek “paņemt lupatu un noslaucīt”. Tādai “nekārtībai” ir savi mīnusi un savi plusi.

    Nav gudri savus “trauku lupatas” principus izmantot kā argumentu visos gadījumos un katrā situācijā.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.09.2010. 10.46

    Man nav detalizēti priekšstata par Ministru kabineta sēžu kārtības rulli, piekrītu. Varat man nocitēt, kādu konkrētu aplamību esmu pateikusi, kuram pantam runā pretī mani vārdi? Bet elementāra loģika tādā gadījumā liek man uzdot jums jautājumus Kāda jēga ir aicināt amatpersonu uz sēdēm, bez tiesībām izteikties? Un kāpēc kundze līdz šim nav darījusi tautai zināmu, ka šai tanīs sēdēs ar aizlīmētu muti jāsēž? Jo, nenoliedzot kundzes prātu, nulles efekts no visiem viņas atklātiem kliedzošiem pārkāpumiem, prasīt prasās pēc kāda skaidrojuma, nē? Nabaga, ar striķiem sasietas bārenītes tēls, kam ar līmlenti aizlīmēta mute, varētu vairot tautas mīlestību, ko dīvainā kārtā ir atzīmējuši daži komentētāji :))

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu