Maizes cena varētu augt par pāris santīmiem • IR.lv

Maizes cena varētu augt par pāris santīmiem

26
Rūta Kalmuka, F64

Strauju pārtikas cenu kāpumu neparedz, lai arī tas varētu sasniegt pat 30%

Izejvielu cenu kāpuma dēļ maizes cenas tuvākajā laikā varētu pieaugt par pāris santīmiem, aģentūrai BNS prognozēja maiznieki. Kopumā pārtikas cenas strauji neaugs, lai arī tuvākajos mēnešos produkti var sadārdzināties par 10-30%, LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" teica Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Latvijas Maiznieku biedrības (LMB) valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs BNS klāstīja, ka maizes cena noteikti celsies, jo pēdējā laikā ir strauji augušas gan miltu, gan arī cukura cenas. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, maizes cena varētu pieaugt par 10% jeb pāris santīmiem. Septembrī gan vēl maizes cenu kāpums neesot gaidāms.

"Pārtikas cenu kāpums būs par pāris procentiem, tas nevar pieaugt vairākas reizes," teica LTVC vadītāja. Viņa skaidro, ka Latvijas tirgū pārtikas ražotāju ir daudz un valda ļoti liela konkurence, turklāt ražotāji nevar paaugstināt cenas ievērojami, jo iedzīvotāju maksātspēja ir būtiski sarukusi.

Savukārt "Fazer maiznīcu" rīkotājdirektors Ivars Skrebelis informē, ka sākušās pārrunas ar miltu piegādātājiem par jaunajiem līguma nosacījumiem. Milti veido aptuveni 10-11% no maizes cenas veikalu plauktos, tāpēc miltu cenu kāpums varētu ietekmēt maizes cenu, piebilda rīkotājdirektors, paredzot, ka šī ietekme būs pāris santīmi vienam kukulītim.

Savukārt Gulbe norādīja, ka igraudu un miltu izmaksas maizes cenā nav lielākās. ''Daudz lielāku ietekmi atstāj energoresursu, darbaspēka un degvielas cenu kāpumi," skaidroja eksperte.

Jau vēstīts, ka augsto graudu cenu dēļ pārstrādātāji cēluši miltu cenas. "Rīgas dzirnavnieks" no 1.septembra miltu cenas palielināja par 25%, "Dobeles dzirnavnieks" – par 15-25 latiem tonnā.

Komentāri (26)

mxblack 03.09.2010. 12.55

Ne tas ir galvenais. Galvenais ir piedāvāt dabīgu un no ķimikālijām un indēm brīvu maizīti. Diemžēl tādu sameklēt šajā korumpētajā valstī ir gandrīz neispējami. Arī slavenā Lāču maize satur visādus mēslus, jo arī tā pēc lietošanas dedzina iekšas.

0
0
Atbildēt

1

    www.mans - darzs.ru.gg > mxblack 17.12.2010. 20.40

    khmm.. nu gan Jums, cienītais ir makten jūtīgs kunģītis!
    cepiet pats!
    kur problēma?
    pērciet ‘eco miltus’, raugu un aidā..
    jā, tas prasa laiku, pūles un darbu! ak, jā – finanses!
    jo ‘eco’ arī maksā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu