Nemierīgā Jūrmala • IR.lv

Nemierīgā Jūrmala

5
Andrejs Terentjevs, F64
Askolds Rodins

Jūrmalas domē daudz to, kam pielipis vārdiņš “krimināls”

Tas būtu komiski, ja nebūtu tik nejēdzīgi. Jūrmalas domē kārtējais apvērsums – šoreiz atliktais. Ceturtdien pusceļā atlikto domes sēdi turpinās pēc nedēļas. Darba kārtībā joprojām vīd jautājums par domes priekšsēdētāja Romualda Ražuka (PS) atcelšanu no amata – balsošanas ceļā.

Amatā Ražuks nonāca notikumiem bagātā dienā. 20.maijā dome izbalsoja no mēra krēsla Raimondu Munkevicu (“Jūrmala – mūsu mājas”) un ieblasoja vakantajā amatā Ražuku. Munkevicu gaidīja vēl kādas pārmaiņas – amata zaudēšanas dienā viņš zaudēja arī brīvību. Viņu vispirms aizturēja, tad apcietināja. Uzsāka kriminālvajāšanu. Apsūdzība – kukuļdošana.

Jūrmalā procentuāli laikam gan ir valstī lielākais deputātu skaits, kuriem pielipis vārdiņš “krimināls”. Finanšu policija uzsākusi kriminālprocesu pret citu Jūrmalas domnieku. Pēdējā laikā bezpartijiskajam Mārim Dzenītim inkriminē saimnieciska rakstura nodarījumus. Vairākus.

Jūrmalas iepriekšējā sasaukuma domes vēsture – tie bija apvērsumi, kontrapvērsumi vai to perināšana. Tagadējā nav labāka. Pašreizējais Munkevica “labākais sabiedrotais” Māris Dzenītis maijā (kā skrien laiks!) bija viens no Munkevica gāšanas motoriem.

Nonākot Jūrmalas deputātos, cilvēki uz āru neredzamu iemeslu dēļ, reizēm sāk gāzt diemžēl ne kalnus, bet podus.

Pirms četriem gadiem no “Jaunā laika” izslēdza tagadējo zaļo zemnieci Inesi Aizstrautu. Viņa, ignorējot partijas viedokli, atbalstīja visai dīvainos Jūrmalas attīstības plāna grozījumus. Tādas atkāpes nemēdz notikt bez daudzu par un pret apsvēršanas. Partijas nostāja izrādījās vārgāka par citiem apsvērumiem.

Situācija uz to pašu pusi izveidojās šogad augustā .”Sabiedrības citai politikai” (SCP) biedre Dzintra Homka bez pārliecinoša iemesla kļuva par “antiražukistu” aktīvisti. Itkā jau nevarēja nezināt, ka gan viņas, gan Ražuka partija ietilpst vēlēšanu apvienībā “Vienotība”, un būtu loģiski, ja “vienotībnieki” turētos kopā arī pašvaldībās. Varēja apjaust, ka partija par viņas rīcību nebūs sajūsmā. Taču acīmredzot spēcīgāka izrādījās tā otra apsvērumu grupa. Homka izslēgta no SCP. Nu, un tad? Tāpēc taču gabals nenokrita.

Trīs mēneši palielas pilsētas vadītāja amatā – tas varētu būt “ieskriešanās laiks”. Ražuks, domājams, kaut ko paguvis izdarīt, vai vismaz nav licis vilties. Viņa atbalstam pie domes ēkas bija sarīkots pikets (pāri par simts cilvēkiem – Jūrmalai tas nav maz). Pretpiketa nebija. Cilvēki prasīja atstāt Ražuku amatā, bet domi atlaist. Vāca parakstus Ražuka atbalstam. Tā protams, ir pretruna, taču šoreiz tas nav no svara. Daudz svarīgāks ir pats cilvēku aktivitātes fakts. Cilvēkiem pilsētai ļoti konkrētā jautājumā ir savs viedokli, un ar šo viedokli viņi gāja uz domi.

Turpat atklājās, ka pirms pašvaldību vēlēšanām Munkevics un Dzenītis (tolaik vienas partijas biedri) izmantojuši līdz šim neizmantotu aģitācijas “rīku”. Parakstījuši apņemšanos nolikt mandātus, ja to prasīs vēlētāji. Šādiem “dokumentiem” nevarētu būt juridisks spēks, taču no pirmsvēlēšanu izdomas viedokļa tie vienkārši lieliski.

Visā šajā neglītajā jezgā galvenais “cilvēka faktors”, protams, ir Raimonds Munkevics. No cietuma viņu izlaida pret drošības naudu, un, skat, šis jau atkal šiverē politikā. Tas tāpēc, ka atbrīvošanai nebija papildus nosacījumu, piemēram, aizlieguma veikt noteiktas darbības, tuvoties noteiktiem cilvēkiem.

Nāk prātā, ka neaizmirstamais Kubļu pagastvecis, kas tika iekšā 9.Saeimā, sēdēja plenārsēžu zālē nevis daiļā deputātu pulciņā, bet skatītājiem atvēlētajās vietās – pēc tam, kad bija uzsākta kriminālvajāšana par vēlēšanu rezultātu viltošanas organizēšanu.

Tagadējā “Jūrmalas lietā” risinājums var nākt no malas. Jūrmalas tiesa saņēmusi iesniegumu, kurā lieciniece lūdz mainīt Munkevicam drošības līdzekli. Šī ziņa deva pamatu pātraukt domes ceturtdienas sēdi. Tiesa bijušo Jūrmalas mēru diezin vai sūtīs atpakaļ uz cietumu, tomēr rīcības ierobežojumi, domājams, tiks noteikti. Jo tas tomēr izskatās dīvaini – cilvēks, kura vainu vai nevainīgumu noteiks tiesa, izturas tā, itkā nekas īpašs nebūtu noticis.

Komentāri (5)

mary75 02.09.2010. 20.28

īztenība Jūrmalā tikai atklātāk, nekaunīgāk, koncentrētāk un uzskatamāk paradās tas, kas notiek Latvijas politikā vispār.
Deputātu pērkamība, savtīgums, bezatbildība, visatļautība, vēlētāju interešu absolūta ignorēšana, absolūts morālu un ētisku kritēriju trūkums, pofigisms attiecībā uz valsts interesēm, absolūta nekaunība un ciniskums.
Tā vairs nav nekāda demokrātija, tas diskriditē šo jēdzienu.
Manuprāt, šādos gadījumos pašvaldību lietu ministram ir tiesības un arī pioenākums tādu domi vienkārši atlaist.
Bet, izskatās, tiem, kam ir tiesības kaut ko darīt, lai tā nebūtu, viss tas liekas normāli.
Un, kāds domā, ka, to visu redzot, te nāks kāds investors?

+10
0
Atbildēt

0

si-si8 03.09.2010. 12.22

vēl joprojām nesaprotu, kā vispār politiķim, kurš sēdējis tiko cietumā, vēl pastāv iespēja atgriezties valsts/domes darbā??? manam prātam neaptverami…šī iespēja arī laikam parāda cik crazy ir mūsu politiskā vide un likumdošana.

+6
0
Atbildēt

0

dro 03.09.2010. 09.26

Nesaprotu, kādēļ ST neļāva samazināt tiesnešu algas, jo Munkeviča gadījums kārtējo reizi liek aizdomāties, ka daudzi tiesneši varētu lieliski iztikt bez valsts atalgojuma.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu