Publisko, iespējams, Ventspils "melnās kases" materiālus • IR.lv

Publisko, iespējams, Ventspils "melnās kases" materiālus

45
Kaspars Krafts, F64

Rokasgramata.com ievietoti gan maksājumu saraksti politiķiem un partijām, gan liecības

Interneta vietnē www.rokasgramata.com pirmdien publiskoti materiāli, kas, iespējams, rāda jau iepriekš aprakstītos Ventspils uzņēmumu "melnās kases" nelegālus maksājumus politiķiem un partijām.

Kā norāda vietnes veidotāji, publiskota daļa no Ventspilī veikto kratīšanu protokoliem un  tiesībsargu iegūtās informācijas, kas bija pieejama it kā "iztīrīto" datoru atmiņā, kopumā aptuveni 250 dokumentu lappuses. Publiskotas arī dažādu personu liecības par to, ko šie skaitļi nozīmē.

No šiem materiāliem izriet, ka no tā dēvētā Ventspils uzņēmumu 5% fonda 2002.gadā 70 000 ASV dolāru saņēmis "V.Krištopāns", 84 000 latu – "Jaunais laiks", 39 000 latu – "Pleskavas šoseja", kā tikusi dēvēta partija "Latvijas ceļš", 115 948 ASV dolārus saņēmis "Zvaigznīšu brīdis", kas bija Zaļo un zemnieku savienības pārstāvja Induļa Emša segvārds.

2001.gadā "Pleskavas šoseja" ar norādi "brīvosta" saņēmusi 60 000 ASV dolāru, ar norādi "par koncesijām" – 10 000 ASV dolāru.

Vēl 2002.gadā 179 370 ASV dolārus saņēmis "Jaunais laiks", 230 841 ASV dolārus – "Zvaigznīšu brīdis", 73 000 ASV dolārus – "Pleskavas šoseja". 5000 ASV dolāru un 2650 ASV dolāru maksājumiem "Pleskavas šosejai" iekavās pieliktas norādes "Birk." un "Ap.". 2002.gadā 118 000 ASV dolārus saņēmis "V.Krišt.", savukārt "LSDS + LSDSP" samaksāti 498 250 ASV dolāri.

Vietnē publiskotajā, iespējams, Ventspils uzņēmēja Olafa Berķa 2007.gada 2.martā sniegtajā liecībā norādīts, ka "pašā pirmsākumā politiskās partijas sponsorēja "Ventbunkers", "Venoils" un citas ar tranzītu saistītas sabiedrības. Vēlāk, kad laikraksti atspoguļoja jebkādas likumu izmaiņas, ka tie ir Ventspils uzņēmēju nopirkti par sponsoru naudām, tad pārtraucām finansēt politiskās partijas no Ventspilī reģistrētām uzņēmējsabiedrībām. Finansējumi tika veikti no citām, ar Ventspili tieši publiski nesaistītām kompānijām, kuru nosaukumus nezinu".

"Iepriekš minētā modeļa ietvaros netika finansēts "Jaunais laiks", kad [partijas dibinātājs Einars] Repše atteicās saņemt naudu no ārzonām. Viņa uzstādījums bija, ka viņš grib oficiālus ziedojumus no fiziskām personām," teikts liecībā, piebilstot – "tas arī tika izdarīts".

No liecībām izriet, ka par maksājumiem bijis atbildīgs nu jau aizsaulē aizgājušais Ventspils uzņēmējs Laimonis Junkers, savukārt grāmatveža pienākumus pildījusi Gita Grasmane. Pie Grasmanes kratīšanā "maisiņā zem darba galda" tika uzieti vairāk nekā 32 000 latu un vairāk nekā 150 000 ASV dolāru skaidrā naudā.

Atbildību par rokasgramata.com publiskotajiem materiāliem uzņēmies žurnālists Lato Lapsa, kurš nule izdevis grāmatu ''Kā nozagt miljardu?''. Rokasgramata.com mērķis ir valsts nozagšanas shēmu un to dalībnieku atmaskošana.

Žurnālists pirmdien Valsts policijā liecinājis Lembergu ģimenes kontu izrakstu publiskošanas lietā, vēsta aģentūra BNS. Lapsa nopratināts liecinieka statusā, saruna bijusi diezgan ilga, taču žurnālists nedrīkst atklāt tās saturu.

Jau ziņots, ka policijā sākts kriminālprocess par Lembergu ģimenes kontu izrakstu publicēšanu portālā www.rokasgramata.com. Kriminālprocess sākts pēc panta par dienesta noslēpumu un komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu. Par to var sodīt ar arestu vai piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Par cietušo lietā atzīts Ventspils mēra Aivara Lemberga dēls.

Komentāri (45)

ivetao2007 30.08.2010. 10.58

Tas ko raksta L.L. ir izēstu olu čaumalu vērtībā. Jājautā ko darīja prokurors Maizītis ja viņam bija šādi materiāli. Varbūt ka bija vēl citādāki materiāli. Un kas bija KNABa dokumentos? Kas apturēja to VVF solīto Damokla zobenu? Iepējams, ka kut ko vairāk zina arī SABā.

+18
-3
Atbildēt

0

Edīte Dancberga 30.08.2010. 10.44

Bet nodokļus vajag maksāt godīgi, pilnā apmērā un pēc labākās sirdsapziņas. :

+9
0
Atbildēt

1

mxblack 30.08.2010. 12.01

Vieni pirka, otri pārdeva. Ko tad īsti viņi tur pārdeva, par ko saņēma tās milzu summas? Viņi, šie mūsu ievēlētie deputāti, pārdeva Latviju viens otram, viņi faktiski pārdeva mūs. Tāpēc jau tagad Ventspils spīd un laistās no smukuma, bet Lembergs ir sev “uzvārījis” pamatīgu bagātību. No kurienes tad tā nāca? Par ko tad tie ventspilnieki maksāja? Protams par iespēju mūs apzagt, naudu sadalīt savā starpā un apaudzēt ar vēl lielāku naudu, kā Lembergs ar to bruģi. Un pa lielam tas var izrādīties pilnīgi likumīgi, jo par to taču tika maksāts deputātiem un partijām. Mafija rullē. Bet gods ir priekš muļķa nabagiem, priekš lūzeriem, kā teica H.Demakova. Bet nu jau tie visi ir “citi”. Nu tie ir PLL.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu