Visi grib uz pili • IR.lv

Visi grib uz pili

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Prezidentam jādod lielākas pilnvaras un partijām par to jāpauž skaidra nostāja – ir pārliecināts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs

Valsts prezidenta labā roka Edgars Rinkēvičs tiek uzskatīts par vienu no profesionālākajiem ierēdņiem, un to viņš demonstrē arī pusdienu sarunā restorānā Neiburgs – komentāri ir nepārspējami korekti un mierīgi. «Mums nav tas pats īpašnieks,» ir lielākā vaļība, ko atļaujas Rinkēvičs, kad velku paralēles starp Valda Zatlera lēmumu līdz vēlēšanām nesniegt intervijas un īpašnieku maiņas nomocītās avīzes Diena atteikšanos publicēt savus komentārus.

«Tās nav bailes. Prezidents nav baidījies paust savu viedokli un aktīvi rīkoties situācijās, kas ir izšķirošas,» saka Rinkēvičs. Taču vēlēšanu procesā Zatlers uzskata par pareizu būt neitrālam. Prezidents gan aicinās pilsoņus piedalīties vēlēšanās un «prātīgi» izdarīt savu izvēli – dienu pirms vēlēšanām viņš iecerējis uzrunāt iedzīvotājus LTV tiešraidē.

Vēloties saglabāt neitralitāti, prezidenta institūcija arī stingri atsakās vērtēt partiju izvirzīto premjerministra kandidātu izredzes tikt nominētiem par nākamās valdības veidotāju. «Es biju varens un būšu varens – teica Ceplis,» ir otra brīvdomība, kas pasprūk Rinkēvičam, kad norādu uz Jāņa Urbanoviča skandēto mantru «es būšu vara», kuras nepiepildīšanās gadījumā viņš solījis «Biškeku». Savukārt par presē izskanējušo informāciju, ka caur dažiem kancelejas darbiniekiem (ne Rinkēviču) ceļu uz prezidenta sirdi aktīvi meklē premjera kandidāts Ainārs Šlesers, kancelejas vadītājs saka: «Pilnīgi visi kandidāti bruģē ceļu tādā vai citādā veidā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu