''Vienotība'' prasa pārtraukt PLL slēpto aģitāciju • IR.lv

''Vienotība'' prasa pārtraukt PLL slēpto aģitāciju

176
Reinis Hofmanis, F64

PLL pārmet ''Vienotībai'' mediju un administratīvo resursu izmantošanu aģitācijā

Vairāki Saeimas deputātu kandidāti no "Vienotības" saraksta piektdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Normundam Vilnītim iesniedz prasību pārtraukt partiju apvienības "Par labu Latviju" (PLL) slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT), jo uzskata, ka tā pārsniegti likumā atļautie izdevumi partijas reklamēšanai pirms vēlēšanām.

Arī PLL prasīšot KNAB pārstraukt “Vienotības” priekšvēlēšanu aģitāciju, ko nodrošinot vairāki plašsaziņas līdzekļi un kurā tiekot izmantoti valsts administratīvie resursi, pausts apvienības medijiem izplatītā paziņojumā.

Kā aģentūru LETA informējusi viena no iesnieguma autorēm Lolita Čigāne, ''Vienotības'' pārstāvji uzskata, ka diskusija "Latvija, mēs Tevi dzirdam!", kas LNT ēterā ir katru pirmdienas vakaru kopš 2010.gada 19.jūlija, ir PLL slēpta priekšvēlēšanu aģitācija. Pamatojums tam ir diskusijas dalībnieki – PLL kampaņas veidotājs Ēriks Stendzenieks, LNT ģenerāldirektors, ar apvienību PLL tieši saistītās kustības ''Par labu Latviju" priekšsēdētājs Andrejs Ēķis, kā arī diskusijas vadītājs – PLL "reklāmas balss" Haralds Burkovskis.

Pēc ''Vienotības'' kandidātu domām, tas uzskatāms par aicinājumu balsot par PLL. Taču diskusijas nav apzīmētas kā apmaksāta priekšvēlēšanu aģitācija, tātad tās uzskatāmas par slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, kas ir aizliegta. Kā norāda Čigāne, saskaņā ar likumu, slēptajai priekšvēlēšanu aģitācijai iztērētie līdzekļi ieskaitāmi partiju kopējos limitētajos priekšvēlēšanu kampaņas izdevumos.

Pēc iesnieguma autoru aprēķiniem, ar šādu aģitāciju PLL 3,2 reizes pārsniegusi tai likumā atļauto priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apjomu. Saskaņā ar LNT politisko reklāmu cenrādi, pieciem "Latvija, mēs Tevi dzirdam!" raidījumiem kopā iztērēti vairāk nekā 1,8 miljoni latu, taču PLL atļautais ierobežoto kampaņas izdevumu limits ir 571 212 lati.

Iesniegumu parakstījuši "Vienotības" pārstāvji Čigāne, Ojārs Ēriks Kalniņš, Rasma Kārkliņa, Uģis Rotbergs, Sarmīte Ēlerte un Raimonds Rublovskis. Iesniegumu, lūdzot noformēt PLL administratīvā pakāpuma protokolu par slēpto reklāmu LNT ēterā, ''Vienotības'' deputātu kandidāti nodos Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Latgales iecirknī.

Savukārt PLL medijiem izplatītā paziņojumā informē, ka vērsīsies KNAB ar prasību pārtraukt “Vienotības” priekšvēlēšanu aģitāciju. PLL uzskata, ka “Vienotībai” priekšvēlēšanu aģitācijā slēptu reklāmu nodrošina ''vairākas Sorosa organizācijas un masu saziņas līdzekļi – sabiedrība par atklātību ”Delna”, laikraksts ''IR” un TV3 raidījums ''Nekā personīga”''.

“Šo organizāciju un masu saziņas līdzekļu darbība un paustie viedokļi uzskatāmi par aģitāciju atbalstīt “Vienotību” 10.Saeimas vēlēšanās. Tādejādi apvienība „Par labu Latviju!” uzskata, ka “Vienotība” ir pārsniegusi likumā atļautos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apjomus. Turklāt “Vienotība” priekšvēlēšanu aģitācijā nelikumīgi izmanto administratīvos resursus. Daži piemēri – reklāmas filmas ''Vienotība. Dombrovskis. Latvija” ietvaros Ministru prezidents Dombrovskis darba automašīnā kopā ar apsardzi pozē kamerām, reklāmas filmas vajadzībām organizēta premjera automašīnas un pavadošā eskorta braukāšana, “Vienotības”priekšvēlēšanu izdevuma vajadzībām organizēta un fotografēta “Vienotības” deputātu kandidātu diskusija Ministru prezidenta zālē Valsts kancelejā u.c,'' paziņojumā presei uzskaita PLL.

KNAB pārstāve Ilze Leimane Ir.lv sacīja, ka “Vienotības” sniegto informāciju birojs izskatīs ar jau iesākto lietu par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem LNT raidījumā. Ja tiks konstatēt pārkāpumi, tad KNAB lems par turpmāko rīcību. No PLL nekādu iesniegumu birojs pagaidām neesot saņēmis, informēja Leimane.

Jau vēstīts, ka PLL ietilpstošā Tautas partija (TP) un LPP/LC neatļautu aģitāciju piekopa arī pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām 2006.gadā ar tā sauktajām "pozitīvisma kampaņām". Eksperti apšaubījuši šādi ievēlētās Saeimas leģitimitāti. TP guva ievērojamu vēlētāju atbalstu, bet partijas pārstāvja Aigara Kalvīša vadītā valdība nespēja novērst valstij draudošo ekonomikas krīzi. Par aģitācijas pārkāpumiem pēc 9.Saeimas vēlēšanām KNAB uzdeva LPP/LC valsts budžetā ieskaitīt 528 870 latus, TP – 1 027 366,67 latus. Partijas šo lēmumu nav izpildījušas, bet apstrīdējušas tiesā.

Komentāri (176)

marčiks 20.08.2010. 08.45

Vienotība dara pareizi, lai gan šaubos, ka KNĀBis kaut ko tiešām pasāks. Vispār jau, cik esmu redzējis, diezgan trulas tās diskusijas. Nemaz nerunājot par to, cik smieklīgi izskatās tas, ka tie, kas iepriekšējās vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja, kopā dabūja Saeimā 33 vietas, bija daudzus gadus valdībā, tagad piepeši sākuši “dzirdēt” Latvijas tautu, konstatējuši, ka pie visām likstām vainojami sorosīti un gudri spriež, kas un kā tagad Latvijā būtu darāms, lai valsts zeltu un plauktu. Nu kuru šitā mērkaķošanās vēl iespaido?

+54
-2
Atbildēt

9

    Brīvdomātājkaķis > marčiks 20.08.2010. 08.50

    Kaapeec neviens cits nesuudzaas?? Bet tikai Vienotiiba?? Jo savaa debiliskajaa agiteesanaa vairs pasi neka nejedz ;-)
    Un galvenais ka juut ka pakala deg tiem pamulkiem un vairs neredzeet siltos kreeslus. Vienotiiba vareetu iet par miskastu apsaimniekotaajiem ;-)
    taa vieta viniem dereet ;-)
    Japarunaa ar Andri lai ziedo nabaga Vienotiibai atkritumu biznesa sturiiti Dombrovskim ar kajlaizaam ;-)

    +1
    -30
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > marčiks 20.08.2010. 19.03

    dzeris49
    Diskusijas kā nu kuro reizi. Tāda tauta esam! Ne jau nu visi tik atraktīvi, bet tomēr normāli cilvēki. Un tieši Vienotības elektorāts, saku to ar sāpēm par latviešiem, uzrāda aprobežotību, stratēģisku mazspēju un pakaļā līšanu lielvarām. Mans apzīmējums Vienotībai- bābiska.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > marčiks 20.08.2010. 10.23

    Andrim, nākamais pieturas punkts, ja viņš nemainīsies, būs off ‘society for’ shore! :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > marčiks 20.08.2010. 15.01

    andza!
    Tev jau tasinība! Nav vērts! Jāignorē tas Šloserjūgends!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > marčiks 20.08.2010. 11.46

    -> Bet
    Tu viņam centies kaut ko ieskaidrot… Tas taču ir bezcerīgi. Turklāt esmu drošs, ka viņš nemaz nedomā tā kā runā, līdzīgi, kā Kurmītis savos blogos Dienā. Neespēju noticēt, ka normāls cilvēks varētu būt ar tik izmežģītām smadzenēm.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > marčiks 20.08.2010. 09.45

    Credo!
    PLL izmanto to pašu veco paņēmienu kā iepriekšējās vēlēšanās, prasti pērkot nedomājošo vēlētāju! Pieņemtie likumi nav priekš PLL, bet gan priekš tautas rakstīti! To jau redzam, ka TP un LPP/LC “atmaksāja iepriekšējos pārtēriņus!
    Tā sakot visi ceļi labi, ja tik tiek pie valsts maka! tas par PLL!

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > marčiks 20.08.2010. 09.22

    Puiss, kas tad nu? Miskastes takš Andris apsaimnieko!

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > marčiks 20.08.2010. 09.20

    To Io credo in PLL – Paldies tev :) … Tādi klauni kā tu paši ir lieliska PLL “reklāma”, uzreiz skaidrs ar ko darīšana :))

    +31
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > marčiks 20.08.2010. 08.52

    Diskusijas trulas, pareizi, bet, kāds tad tu domā ir PLL mērķa elektorāts?
    Neskaitot tos, kuriem politiskā vara ir biznesa izdzīvošanas jautājums?
    Tā ka diskusiju līmenis, manuprāt, atbilstošs elektorātam, kaut vai spriežot pēc zināmo PLL apoloģētu komentiem Irā.

    +35
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 20.08.2010. 08.48

Un vēl jau vajadzētu te pieskaitīt PLL un SC aģitāciju, kas notiek pa 1 baltijas kanālu, kur ziņās praktiski katru dienu ja ne redzami Šlesers ar Ušakovu, tad, noteikti, dzirdams par viņu labajiem darbiem, un par to, kā tikai nacionāļi no Vienotības un Dombrovska valdības kļūdas, mazspēja un pilnīgākā pakļaušanās ļaunā SVF diktātam traucē tiem iedibināt Latvijā vispārējo laimi.
Zīmīgi, ka ne Lembergs, ne ZZS pa šo kanālu netika kritizēti ne reizi.
Bet, manuprāt, tire ir vēl ziediņi, odziņas vēl tikai būs.
Un ko citu gaidīt, ja Latvijas tiesu sistēmas un politiķu tizlums, 4 gadu laikā tā arī nespējot sodīt TP par grandioziem pārkāpumiem iepriekšējās vēlēšanās, virenkārši mudina darīt to atkal, ja par noziegumu, pie kam tādu, kas apdraud Satversmi un valsts iekārtu, netiek saņemts sods, kapēc nepārkāpt?

+52
-2
Atbildēt

3

    LR Aizsardzības mini > mary75 20.08.2010. 10.26

    Jā, bet vai kāds riskēs ķerties klāt PBK? :) Man protams, patīk “Vienotības” patriotisms, skatoties tikai “latviešu” TV, bet ir jāpazīst savs “ienaidnieks” un jāskatās, ko viņš dara. Starp citu, aktīva aģitācija par SC notiek ne tikai PBK, bet arī “Delfi”, “TV5”, “Telegraf”, “Čas” u.t.t.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    marta1313 > mary75 20.08.2010. 09.21

    LZK kanālā šis raidījums tiek atkārtots katru darbdienas rītu. Kad mans televizors ieslēdzas 6.45, raidījums jau rit pilnā sparā.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Eliks > mary75 20.08.2010. 09.07

    Varu piebilst, ka šī LNT diskusija tiek atkārtota arī Latvijas ziņu kanālā, kas Lattelecom bezmaksas paketē iekļauts kā Rīgas apriņķa ziņu kanāls. Kādu dienu mājās atnācu ļoti vēlu, kad visi ziņu raidījumi bija jau beigušies, bet tā kā jaunumus tomēr gribējās zināt, tad ieslēdzu šo kanālu. Tiešām liels bija mans pārsteigums, kad tur ieraudzīju šo Ēķa kompāniju. Nevaru pateikt, cik reizes viena diskusija tiek atkārtota, bet tas, ka šī nebija vienīgā reize, gan ir skaidrs, jo man “laimējās” to “uzķert” vēl dažas reizes. Tā kā Vienotība PLL slēptajai reklāmai var pieskaitīt arī šīs LZK “vakara izklaides”.

    +25
    0
    Atbildēt

    0

janiso22 20.08.2010. 09.15

Vienotības kandidāti pareizi dara – nevajag baidīties PLL, un vajag izmantot likumā noteiktās normas, lai sauktu viņus pie atbildības! Ja tas netiks darīts, tad nekas nekad Latvijā nemainīsies!!!

+27
0
Atbildēt

4

    Tane-Dane > janiso22 20.08.2010. 09.16

    Atšķirība jau tikai nekaunības pakāpē:)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    AndrisBuikis > janiso22 20.08.2010. 15.36

    Pareizi, tagad viss mainīsies !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > janiso22 20.08.2010. 10.38

    to Mārtiņš Kacens – Nē , atšķirība ir mazohisma, pašapziņas un veselā saprāta trūkuma pakāpē :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    armn > janiso22 20.08.2010. 11.17

    Labaakais veeleetaajs ir tas, kas vairs neredz atskjiriibas:)
    vinju var apseglot un jaat taalaak….

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu