Kirgizstānā demonstranti uzbrūk ministrei • IR.lv

Kirgizstānā demonstranti uzbrūk ministrei

29
AFP/LETA

Protestētāji valsts dienvidu pilsētā Ošā prasa prezidentes Otunbajevas atkāpšanos

Kirgizstānas dienvidu pilsētā Ošā piektdien protesta demonstrācijā pulcējušies ap trīs tūkstoš cilvēku, pieprasot prezidentes Rozas Otunbajevas atkāpšanos, vēsta aģentūras LETA-AFP. Kareivīgākie protestētāji ar dūrēm uzbruka darba lietu ministrei Aigulai Riskulovai, kas centās demonstrantus nomierināt, taču beigās patvērās automašīnā un aizbēga no uzbrucējiem.

Demonstranti pieprasīja tikšanos ar Ošas mēru Melisu Mirzahmatovu, dedzīgu centrālās valdības kritiķi. Bija izplatījušās baumas, ka mērs atstādināts no amata. Mirzahmatovs šonedēļ galvaspilsētā tikās ar valdības pārstāvjiem un pēc tam no sabiedrības redzesloka bija pazudis.

Piektdien Mirzahmatovs atgriezās Ošā un demonstrantiem paziņoja, ka Biškekas valdība viņu trīs dienas turējusi apcietinājumā, pieprasot atkāpšanos. "Es savu amatu pamest negrasos, es palikšu ar jums un strādāšu ar jums Ošas pārtikušas nākotnes labā," Mirzahmatovs sacīja demonstrantiem, izpelnoties atbalstītāju vētrainus aplausus.

Tostarp pagaidu prezidente Otunbajeva nākusi klajā ar paziņojumu, cenšoties mazināt protestu nozīmi un noliedzot, ka valdība gribējusi panākt neatkarīgā un popularitāti gūstošā mēra atkāpšanos.

Kopš iepriekšējā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva gāšanas aprīlī šo Vidusāzijas valsti piemeklējusi gan politiskā nestabilitāte, gan etniskie nemieri, kuros dzīvību zaudēja vairāk nekā 350 cilvēku, daudzi bija spiesti doties bēgļu gaitās. Finanšu un humāno palīdzību Kirgizstānai sniedza starptautiskā sabiedrība.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu