Nav žurnālistu, nav problēmas? • IR.lv

Nav žurnālistu, nav problēmas?

11 kirgīzu žurnālisti, kas apsūdzēti par iedzīvotāju «kūdīšanu uz masu nemieriem»
Iļja Lozovskis/OCCRP

Savulaik Kirgizstānu dēvēja par Vidusāzijas «demokrātijas salu», taču tagad cilvēki baidās no varas iestāžu represijām. Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas tīkls OCCRP ceļ trauksmi arī par nesen notikušajiem kolēģu arestiem

Šāgada 16. janvāris bija Aikes Beišekejevas 23. dzimšanas diena. Viņas māte Nazgula Matanajeva stāsta, ka abas bija plānojušas vispirms nopirkt torti, lai meita varētu pacienāt kolēģus. Taču agrā rītā jaunā žurnāliste tika arestēta savās mājās aizdomās par «kūdīšanu uz masu nemieriem». Kopš tā laika viņa atrodas Pagaidu aizturēšanas centrā nr. 1, kas ir drūma ēka Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas centrā.

«Divas nedēļas nevarēju gulēt, prātā nāk dažādas sliktas domas,» stāsta māte. «Divdesmit trīs gadi — man viņa joprojām ir kā mazs bērns.»

Sieviete atceras, kā meita izskatījusies pirmstiesas izmeklēšanas sēdē — drosmīga, bet nogurusi. «Turas labi, bet pēc acīm var redzēt, ka viņa ir miega badā.»

«Mazais bērns» Beišekejeva ir jauna žurnāliste, taču jau paveikusi nozīmīgu darbu. Drīz pēc savas profesionālās karjeras sākuma viņa pievienojās Temirov Live, kas ir sociālajā platformā YouTube bāzēts medijs. Temirov Live veiktās izmeklēšanas regulāri atmasko šīs Vidusāzijas valsts augstāko amatpersonu korumpētību. Viens no visvairāk skatītajiem video ir žurnālistu izmeklēšana par bijušā politiķa, tagad Nacionālās drošības komitejas vadītāja Kamčibeka Tašijeva nelegālajiem darījumiem ar valsts naftas kompāniju. Citā pētījumā atmaskota Valsts prezidenta dēla un kādas bēdīgi slavenas ģimenes iesaistīšanās kontrabandā un naudas atmazgāšanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu