Dabasgāzei varētu saglabāt nelielu akcīzi • IR.lv

Dabasgāzei varētu saglabāt nelielu akcīzi

40
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Koalīcija un opozīcija vienojas par kompromisu strīdīgajam likumprojektam

Nākamajai apkures sezonai akcīzes nodoklis dabasgāzei varētu tikt saglabāts simboliskā apmērā, otrdien konceptuāli vienojušies koalīcijas un opozīcijas partiju politiķi. Vienošanās vēl jāprecizē Saeimas komisijā, savukārt parlaments par to lems ārkārtas sēdē.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP) Ir.lv atzina: “Ir skaidrs, ka ne viena, ne otra puse šeit ar spēku neko nevar panākt. (..) Ja ir jāizvēlas, vai atbalstīt nodokļa likmes saglabāšanu 20% apmērā, vai to, kas ir šobrīd [15%], tad tas, protams, ir labāk.”

Krauklis atzina, ka lēmums par to, kādi grozījumi varētu tikt virzīti likumā par gāzes akcīzi, tiks pieņemts trešdien sasauktajā komisijas sēdē, bet Saeima par šo likumprojektu varētu lemt ārkārtas sēdē nākampirmdien.

Kā Ir.lv atzina Saeimas partijas “Jaunais laiks” (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, otrdien panāktā vienošanās paredz, ka “ļoti neliela” akcīzes nodokļa likme šogad varētu tikt saglabāta, bet no nākamā gada jūlija varētu stāties spēkā uz pusi samazināta likme, ko šobrīd piedāvā Finanšu ministrija. Zaķis atzina – tā kā “Latvijas gāze” jau ir iemaksājusi pirmās summas par jauno akcīzes nodokli, tad ar šiem maksājumiem pietiktu visai sezonai, lai nekādi papildu maksājumi nebūtu nepieciešami.

Zaķis uzsvēra, ka gala lēmumu par to, kādi grozījumi tiks virzīti uz Saeimas sēdi, pieņems komisija, tomēr, viņaprāt, deputāti varētu vienoties par minimālu, “stipri samazinātu” likmi šogad, savukārt pēc tam noteikt patlaban Finanšu ministrijas piedāvāto uz pusi samazināto likmi.

Jau vēstīts, ka Saeima vairākas reizes neveiksmīgi centusies izskatīt grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kurā opozīcija rosināja atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei, savukārt koalīcija centās to nepieļaut. Saeimā 26.jūlijā un šo pirmdien domstarpības par šo likumprojektu tika risinātas ar “kvoruma noraušanas” metodi, bet rezultātā opozīcija par to atriebās ar tādām pašām metodēm, liedzot kvorumu sēdei par citiem svarīgiem valdības iesniegtiem likumprojektiem.

Komentāri (40)

austrisv 17.08.2010. 12.28

Noteikti jābūt akcīzei uz gāzi, jo tas nav vietējais enerģijas veids!
Vienreiz taču jāsāk domāt par vietējā kurināmā izmantošanu Latvijā!!!
bet, vai kremlini to ļaus????
Visās Es valstīs tiek sekmēta zaļās enerģijas izmantošana!
Nost ar dārgāko gāzes iepirkumu Latvijā cenu ziņā, kur uzvārās starpnieki un Krievijas gazprom! Cik ilgi ļausim mūs noslaukt vietējiem lielkapitālistiem, kuri raujas pie varas, lai mūs vēl vairāk izspiestu kā citronus un izdzītu mūsu tautu uz ārzemēm!

+14
-1
Atbildēt

30

    itommy_ > austrisv 17.08.2010. 12.51

    Akcīzes palielināšana gāzei nav iecerēta tikai kā sods dabasgāzes lietotājiem nolūkā izmantot vietējo kurināmo, tas ir arī mēģinājums dabūt ieņēmumus budžetā. Šāda retorika, Bet, ir puspatiesība. Man ļoti nepatīk cilvēki, kas savā argumentācijā lieto melus un puspatiesības. Faktiski var jau būt, ka politiskā cīniņā muldēšana ir izmantojams ierocis, bet tad jāskatās, lai uzrunājamā auditorija nebūtu tik gudra, lai fleitēšanu atkostu. Ja Ilma Čepāne no Saeimas tribīnes var argumentēt ar puspatiesībām, tad rodas jautājumus – ko viņa uzskata par muļķiem? Deputātus? Vēlētājus? Vai varbūt pati…?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > austrisv 17.08.2010. 12.48

    ES valstīs tomēr proporcionāli vairāk cilvēku dzīvo privātmājās, kurām vietējais kurināmais ir vienkārša padarīšana (malka, šķelda, skaidu briketes, siltumsūknis, kūdra galu galā). Kā Tu iedomājies ar šķeldu apkurināt visu Rīgu, kurā pāri par 90% iedzīvotāju dzīvo daudzdzīvoklenēs? Katrai mājai savu katlumāju? Pirms lozungu izgudrošanas vajag arī padomāt ar vēsu galvu…

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > austrisv 17.08.2010. 13.21

    .
    Nav iespējams būt lielākam “savokam” kā Bet savā argumentācijā.

    Sekmēt vajag to, par ko var samaksāt. Tas pirmkārt.
    Apgrūtināt (uzlikt papildus nodokļu slodzi) investīcijām, kuras vēl nav atmaksājušās, ir nesaprātīgi. Tas otrkārt.

    Paaugstinot kāda energoresursa izmaksas, cena tiks celta arī pārējiem. Tas treškārt.

    Nerunāsim par rūpniecību. Runāsim par patērētāju parasto. Vieni investēja mājokļos un arī apkures sistēmās, gāzes vairumā gadījumu. Citi turpināja mest malku tēvu (vai tēvutēvu) būvētajās krāsnīs, neko neinvestējot.
    Jā, būtu skaisti gāzes apkures vietā izmantot šķeldas, granulu u.c. apkures iekārtas, kuras nodrošina tādu pašu komfortu, prasa lielākas investīcijas, bet ļautu justies zaļāk un patriotiskāk.
    Ja nu to darīs, tad darīs atkal tie paši “gāzinieki”, atkal investējot, ne jau nu pusizdegušo krāšņu brūķētāji. Bet bļāvēji ir pēdējie. Patriotskie bļāvēji.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > austrisv 17.08.2010. 15.23

    ombros, būtu efektīvs, bet ar noteikumu, ka mūsu ziemu vidējā temperatūra nepārsniegtu – 10 grādus. :) Gaisa siltumsūkņi vairāk noder vācijā, francijā. :) Bet pie tādas ziemas, kā pagājušā gadā, ( pers. pieredze), katru dienu darbinot gaisa siltumsūkni, par 120 kv/m telpu sanāk ~ 60 Ls mēnesī ( elektrība ).

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > austrisv 17.08.2010. 15.20

    Ar siltumsūkņu palīdžibu ir iespējams palielināt energoefektivitāti, jo tagad RRīdzinieki, maksā arī par “palukstošajiem mauriņiem” un “silto asfaltu” ziemā. Ļoti pozitīvs piemērs ir viena māja Mežciemā, kur iedzīvotāji “sametās” siltināšanai un tagad apkures rēķini viņiem ir samazinājušies. Nav vairs “kolektīvie laiki”, kad viss bija “kopējais”, tagad aŗi pašiem iedživotājiem ar pārvaldniemu palīdzību, ir jādomā, kā samazināt asavus apkures rēķinus u.tml. Viens piemērs iz manas dzīves, agrāk mani elektrības rēķini bija ~ 20 Ls mēnesī, bet kopš visas spuldzes nomainīju uz energoefektīvajām, nopirku A klases sadzīves tehniku u.c. esmu 2 gadu laikā ieekonomējis ~ 200 – 270 Ls uz elektrības rēķiniem, jo tagad maksāju ~ 10 Ls mēnesī. :) Vasarā vēl mazāk. :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 17.08.2010. 14.22

    to gudrītis
    Prātvēder, zemes siltumsūknis ar koeficientu 5-7 strādās arī pie -50.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > austrisv 17.08.2010. 14.42

    Bet gāze tiek iegūta no zemes, tāpat aŗi zems siltumsūknis, jebšu ģeotermaļa’stacija izmanto zemes dzīļu resursu. Ir vairāki veidi, kā to visu pasākumu veikt, neiedziļināšos. Īsāk sakot, atradīsim gāzi Latvija’, aidā, sāksim kurināt ar gaži un noņemsim akcīzi, bet tikām labāk domājam par saviem resursiem. :) Man ļoti patīk Salacgrīvas piemērs, kad cilvēki ir uzlikuši kombinēto sistēmu bērnu laukuma apgaismošanai un vēl pāris projektus bīda. Tādiem centieniem būtu jābūt visās pašvaldībās.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > austrisv 17.08.2010. 14.48

    Ak izrādās ka siltumsūknis ir ar efektivitāti 5 – 7 OK runa drošvien par gaisa siltumsūkņiem, kuri strādā līdz -15°C. Un baro viņu ar elektrību kuru saražo TEC, kas pagaidām darbinās uz gāzi :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 18.08.2010. 10.06

    VARBŪT!
    tagad saprotu kāpēc Tevi tā interesē Krievijas gāze!Nu jā, ja ir gāzes apkure, tad protams, ka aizstāvēsi gāzes prioritātes. man nav iebildumu nekādu pret to! Tācu esmu kategoriski pret to, ka Latvija caur starpniekiem iepērk gāzi par visdārgāko cenu ES!!!! lūk pret ko es iestājos!!!
    Man pašai ir apkure mājās ar vietējo granulu kurināmo, bet tā cena ir ļoti augsta un protams, ka labāk ir kurināt ar gāzi, jo tas ir ērtāk!
    taču es teicu, pret ko iestājos: pret nevienādiem noteikumiem un dažu lielkapitālistu uzvārīšanos uz iedzīvotāju rēķina!!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > austrisv 17.08.2010. 20.36

    .
    Zinu, ka tas nav labs stils, bet…
    termodinamiku ir nācies studēt;
    siltumapgāde, tiesa ar industriālu dominanci, ir ietilpusi manos profesionālajos pienākumos;
    ieskaitot gāzes piegādes nosacījumu fiksēšanu;
    ieskaitot koģenerāciju;
    pašizmaksas, investīcijas, optimizācijas;
    savā privātmājā septiņpadsmit gadu laikā, kopš izmantoju gāzes apkuri, esmu veicis divas papildu investīcijas un pārkārtojumus apkures sistēmā, lai optimizētu savus izdevumus, gāzes cenām krasi mainoties;
    manu pieredzi un risinājumus labprāt izmanto kaimiņi un draugi;
    ar atjaunojamo energoresursu izmantošanu ir nācies iepazīties vairākās skandināvijas valstīs;
    tajā skaitā pie draugiem privātmājās;
    bet galvenokārt industriālajā sektorā.

    Vai drīkst jautāt, kāds ir Tavs, Bet, “portfolio”, lai runātu par enerģētiku? Ja drīkst jautāt, protams.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > austrisv 17.08.2010. 15.56

    . ombros

    Varonīgi sāki.
    Bet izskatās, ka vienādi svešas Tev ir gan termodinamika, gan energotehnika, gan ekonomika. Un “koğenerācija” arī, izskatās, ka Tev ir tikai vārds uz papīra vai ekrānā…

    Kaut kā dumji, vai ne?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > austrisv 17.08.2010. 15.55

    Bet, kamēr tie roklaižas saņems “piķi” no gazproma, tikmēr mums nebūs nekā. Kā tur ir ar tranzīta nodokli, jo mēs tomērt uzglabājam Latvijā gāzi, kas ir domāte pleskavas apgabalam un St. Pēterburgai, varbūt, ka vajag pievērst uzmanību?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > austrisv 17.08.2010. 14.59

    Nekā, Mitshubisi gaisai siltumsūkņi strādā līdz – 30 ( bet atkarībā no novietojuma un vēja mirtuma ietekmes ). Zemes siltumsūknim, “aktīvās detaļas” neatrodas tiešā kontaktā ar potenciālo briesmu avotu. Zemes siltumsūkņus izmanto Norvēģijā un vēl kaut kādās vals’tis ( precīzi neuzskaitīšu ). Nelielas, kompaktas siltumsūkņu stacijas, kombinējot ar energoefektīviem mājokļiem varētu atrisināt ļoti daudz problēmu. :) Iespējas ir dažāda, papēti to “saiti” kuru iemetu iepriekš :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > austrisv 18.08.2010. 10.36

    .

    Ja tavas zināšanas un izpratne par enerğētiku, Bet, sākas un beidzas tikai ar privāti izmantotu granulu “katlu”, tad varu Tev pateikt – ja dažādu iemeslu (iepirkšanas cena, akcīzes nodoklis, u.c.) rezultātā sadārdzināsies viens energoresurss, citu cena arī nepaliks nemainīga. Tāds nu elementārs tirgus likums.
    Un, ja pamanīji, tad mana atsauce uz privāto pieredzi ir tikai neliela daļiņa no kopējās…

    P.S.
    Par to prioritāšu aizstāvēšanu.
    Iespējams, ka Tev to grūti saprast, bet vienādi noteikumi (akcīzes nepiemērošana vienai no alternatīvām) ir PARITĀTES aizstāvēšana. Paritātes, ne prioritātes.
    Bet to saprast tiešām nav viegli! ;)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 18.08.2010. 13.39

    Tu esi lepnīgs un lepnība neko labu par Tevi neliecina! Nenoniecini citus, ja iedomājies, ka esi pārāks par citiem, Tu stingri maldies!

    Runa jau iet par gāzes cenām, ne kāds apkures katls ir katram mājās, bet Tev demagogam jau ir cits darbs, vai ne! Bet nepriecājies par velti!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > austrisv 17.08.2010. 14.28

    . ombros

    Ko, lūdzu, rāda tevis pieminētais 5-7?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > austrisv 17.08.2010. 12.35

    Kuru uzskati par labāko opciju vietējā kurināmā izmantošanā?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 17.08.2010. 14.37

    Izlietojot 1 kw/h elektroenerģijas, iespējams izpumpēt 5-7 kw/h siltuma. Valsts interesēs būtu visas katlumājas pārveidot par koģenerācijas stacijām un pat salmus un skaidas nenodedzināt vienkārši tāpat krāsnīs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > austrisv 17.08.2010. 13.57

    Btw, akcīzes naudu, labākos laikos, var ieguldīt energoefektivitātes uzlabošanai. :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > austrisv 17.08.2010. 14.49

    . ombros
    Ak, tā? Ak tad iespējams?
    Tad jau tas tā kā tāds lietderības koeficents, ko?
    Un Tu saki, ka tāds tas būs gaisa siltumsūknim pie -50 āra gaisa temperatūras?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > austrisv 17.08.2010. 14.17

    Liela problēma siltumsūknim, jo zemāka temperatūra jo sliktāk strādā, Vācija skaitās ka tas verķis strādā tikai līdz -10°C

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > austrisv 17.08.2010. 15.07

    tas jau reālāk, no sākuma vajag pasīvo māju, tad arī tas siltumsūknis palīdzēs vai arī kā bija vienā akmens kamīnu reklāmā klēpis malkas dienā:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 17.08.2010. 15.15

    to varbūt ka tā
    Kāpēc ieciklējies uz gaisa siltumsūkni, kas mūsu platuma grādosm ziemā nav efektīvs?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > austrisv 17.08.2010. 14.16

    No ekoloģijas viedokļa gāze ir visekoloģiskākais

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 17.08.2010. 19.35

    Varbūt!
    Pats te kaut ko centies plātīties ne pa tēmu! Stulbi, ja domā, ka tā citus pārsteigsi!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > austrisv 17.08.2010. 14.01

    Nu kapēc, var izmantot to pašu siltumsūkni, ir zemes, gaisa un ūdens siltumsūkņi. Nesen, Latvijas zinātnieki, veica pētījumu ( ja nemaldos dāņu uzdevumā ), par zemes siltumsūkņu izmantošanu pilsētās. Viens no secinājumiem bija tāds, ka lai apkurinātu tādu pilsētu kā jelgava ir nepieciešams ieguldīt +/- 7 miljoni Ls, tas atmaksātos ~ 2 – 5 gadu laikā un izmaksas samazinātos par 2/3. Turpretim, mēs maksājam aŗi par to siltumu, kurš ziemā “kausē taciņas”, tātad maksājam par zālāju apkuri, energoefektivitāte zem katras kritikas!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 17.08.2010. 15.44

    to ت ♠Ak Dievs/
    Gaisa siltumsūkņi ir modes lieta. Patiesu efektu dod zemes siltumsūkņi, vai iegremdējamie. Enerģijas ko Daugava nes uz jūru, pietiktu lai apsildītu pusi Rīgas, Daugavpils, Jēkabpils un Pļaviņas. Apkārt Rīgai jābūt daudzām ar biomasu un atkritumiem kurināmām koģenerācijas stacijām, tad Gazprom stipendiāti sūkātu ledu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 17.08.2010. 19.34

    Vai tad nelasījāt, ka Latvijai tiek tā pati krievijas gāze pārdota par visdārgāko cenu!!!! Akcīze sastādīs tikai 5-7% no tarifa!!!!
    Vajag lasīt “Ir”, un ne tiKAI! uz gāzes uzvārās tie paši starpnieki un arī savickis!!!
    Bet, par apvainojumiem no dažiem komentētājiem, nemaz nebrīnos, jo liekas esmu trāpījusi desmitniekā!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 17.08.2010. 14.03

    to Andrejs Zviedris
    Pēc muļķa neizskaties, tātad nelietis. Zilās brālības (AŠ)² un NKVD un krimināla Saskaņas centra centieni piepiest Latvijas iedzīvotājus ar naudu, ko tie varētu izlietot savas dzīves kvalitātes uzlabošanai, barot krievijas militāri rūpniecisko kompleksu ir smags noziegums, par kuru nāvessods būtu tikai taisnīgs.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Ilva 17.08.2010. 12.50

tātad dabasgāzei nodokli neliekam, bet labāk griežam sociālo jomu un tad PLL&SC varēs brēkt uz visiem stūriem par tautas iznīcību (vēlams pirms vēlēšanām).
nu kā var neredzēt, ka mainot vietām saskaitāmos summa nemainās jau kopš matemātikas pirmsākumiem. un varu sadaerēt, ka Vienotība nemācēs publiski pateikt šajās Saeimas debatēs, ka ja nepiemērojam, tad tas vienlaicīgi tiek uzskatīts par balsojumu saistībā ar pensiju un skolotāju algu samazināšanu.

un nobalsot pret. Tā teikt – kā sauc tā atsaucās …

+7
0
Atbildēt

0

reksa 17.08.2010. 19.40

AŠkamerā dzirdama lūgsna:

“Mūsu Gazproms debesīs!
Svētīts lai top tavs naudas maiss.
Lai nāk tava gāzes truba.
Tavs prāts, lai notiek kā Maskavā, tā arī virs Mākoņiem.
Mūsu dienišķos kukuļus dod mums šodien.
Un piedod mums mūsu blēdības,
Kā arī mēs piedodam saviem šofeŗu dēliem.
Un neļauj mūs iesēdināt cietumā.
Bet atpestī mūs no tautas.
Jo tev pieder nauda, spēks un meli lielos daudzumos.
Tiešām.”

+3
0
Atbildēt

1

    austrisv > reksa 18.08.2010. 10.09

    Aldi, super labi! Vienīgi atpestīt no tautas diezin vai viņi gribēs, jo, kas tad to viņu milzu apetīti apmierinās, ja ne tauta!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu