Saeimā atkal izgāž akcīzes atcelšanu dabasgāzei • IR.lv

Saeimā atkal izgāž akcīzes atcelšanu dabasgāzei

32
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Koalīcija ''norauj'' kvorumu, liekot šķēršļus opozīcijas centieniem atcelt nodokli

Izmantojot iespēju ''noraut kvorumu'', koalīcijas deputāti pirmdien atkal nereģistrējās balsojumam Saeimā, lai nepieļautu grozījumu likumā par akcīzes nodokli pieņemšanu. Savukārt parlamenta opozīcija ar balsu vairākumu noraidīja Finanšu ministrijas (FM) un Aigara Štokenberga (SCP) priekšlikumus, kas paredzēja kompromisa variantu – uz pusi samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei.

Opozīcijas partiju politiķi ierosināto kompromisu asi kritizēja, norādot, ka nav pieļaujama papildu finanšu sloga uzlikšana iedzīvotājiem – akcīzes nodokļa paaugstināšana palielinās izmaksas par apkuri. Savukārt koalīcijas deputāti uzsvēra, ka nodokļa likmes samazināšana uz pusi pašreizējā situācijā būtu labs kompromisa variants. Deputāte Anna Seile (PS) ironizēja, ka varbūt parlamentam pirms vēlēšanām vajadzētu atcelt visus nodokļus, tādējādi nodrošinot, ka pašreizējais sasaukums tiktu ievēlēts arī nākamajā Saeimā, un atgādinot, ka no iekasētajiem nodokļiem tiek finansētas dažādas nozares.

Tā kā Saeimas vairākums noraidīja Štokenberga un FM priekšlikumus, koalīcijas deputāti vairs nereģistrējās balsojumiem, līdz ar to parlamentam nebija kvoruma, lai turpinātu darbu. Sēde tika pārtraukta.

Opozīcijas sagatavotie likuma grozījumi paredzēja līdz 2014.gada 1.janvārim atcelt nodokļa piemērošanu dabasgāzei, bet jau iemaksāto atmaksāt atpakaļ. Grozījumus šajā likumā opozīcija centās panākt jau 26.jūlija ārkārtas sēdē, taču koalīcija, arī izmantojot iespēju ''noraut'' kvorumu, šos plānus izgāza.

FM jau iepriekš uzsvērusi, ka, pieņemot šos likuma grozījumus, valsts budžets 2010.gadā neiegūs aptuveni 3,1 miljonu latu, bet nākamgad – aptuveni 9,4 miljonus latu. Turklāt FM uzsver, ka nodokļa atcelšana apdraudētu vienošanās izpildi ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Komentāri (32)

::Vai cis :: 16.08.2010. 11.32

Blēžu varza Par izzagtu Latviju atkal par velti kārpījusies. Domāju, ka lielāka jēga būtu TP beidzot iemaksā budžetā 1 miljonu latu naudassodu par iepriekšējo vēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem un beigt tērēt Saeimas resursus stulbi populistiskiem pasākumiem.

+13
0
Atbildēt

0

astra_ozo 16.08.2010. 12.02

Dombrovskis sācis aizdomāties, kāpēc Latvijā gāze ir dārgāka nekā Rietumeiropā… Ceru, ka Andrejeva paskaidros…

+6
0
Atbildēt

2

    janazakovica > astra_ozo 16.08.2010. 12.30

    tapec ka Latviju vada un grib vadit cekistu un smilsu ielas stipendiati.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > astra_ozo 16.08.2010. 12.19

    Nepaskaidros vis, parādi jānomaksā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Dzintars Kalniņš 16.08.2010. 11.48

Ir trīs risinājuma varianti, ja nav iespējams atcelt akcīzes nodokli gāzei:
1) Šlesers un Šķēle samaksā budžetā visas naudiņas no pozitīvisma kampaņām, tautas kustībām, publiskajām debatēm, Dienas “iegāde un restrukturizācija” (šeit arī Lembergs varētu savu artavu iemaksāt) un Aglonas ūdens dalīšanu kā priekšvēlēšanu izdevumu pārtēriņu un šī naudiņa tiek novirzīt mazākturīgo iedzīvotāju apkures un citu nepieciešamo maksājumu dotēšanai;
2) Šlesakovs un Urbanovičs vienojas ar savu partneri “Vienoto Krieviju”, ka Latvijai tiek samazināts gāzes tarifs;
3) Lembergs godīgi samaksā visu to (es pieļauju tie ir simtiem miljoni), ko “nopelnījis” un noglabājis ārzonu uzņēmumu kontos kā vienkāršs ierindas pašvaldības vadītājs.
;)

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu