Nenotikušo sēžu sesija • IR.lv

Nenotikušo sēžu sesija

15
Andrejs Terentjevs, F64
Askolds Rodins

Pozīcija kvoruma trūkumu radīja principiālā jautājumā, opozīcija – lai atdarītu

Pirmdien sasauktā Saeimas ārkārtas sesija deva, šķiet, nekad agrāk nepiedzīvotu rezultātu: visas trīs sēdes pasludināja par nenotikušām. Tāpēc, ka nevienā nebija kvoruma. Mazliet vairāk nekā divās stundās viss bija beidzies. Acīm redzot gaidāma nākamā ārkārtas sesija.

Ja Saeimā opozīcijas deputātu skaitā ir vairāk nekā valdības atbalstītāju, mazākuma valdība pēdējās dienas un mēnešus tomēr var nostrādāt arī bez īpašiem sarežģījumiem, kā tas, piemēram, bija pirms 8.Saeimas vēlēšanām, kad vairāk nekā gadu puslīdz veiksmīgi strādāja Guntara Krasta (tolaik – TB/LNNK) vadītā mazākuma valdība. Tagad laiki sarežģītāki, tāpēc arī valdīšana grūtāka.

Kvoruma trūkuma mākslīga radīšana iespējama tad, ja pozīcijai un opozīcijai ir tuvs deputātu skaits, akurāt, kā tas ir šajā Saeimā.

Ārkārtas sesiju burvība ir apstāklī, ka par to sēžu neapmeklēšanu, atšķirībā no parastajām sēdēm, deputātiem no algas neatvelk soda naudu. Tāpēc deputātiem par nepadarīto nekas nebūs.

Karstā laikā cilvēki par kaut nepadarītu vai slikti padarītu mēdz uzvelt vainu svelmei. Saeimas nama plenārsēžu zāle darbojas kondicionētājs, tajā valda patīkams vēsums. Taču svelmes loma tur bija citam faktoram – līdz 10.Saeimas vēlēšanām palicis tikai pusotrs mēnesis.

Par galveno pozīcijas un opozīcijas saķeršanās objektu jau kopš iepriekšējās ārkārtas sēdes uzskatāmi grozījumi likumā par akcīzes nodokli, precīzāk, laiks, no kura aplikt ar akcīzes nodokli dabasgāzi.

Opozīcija liek priekšā darīt to, sākot ar 2014.gadu. Galvenie argumenti: dabasgāzes cenas pieaugums automātiski izraisīs daudzu citu preču un pakalpojumu cenu pieaugumu, bet laiki jau tāpat grūti.

Valdība vēlas nodokli ieviest ar nākamā gada 1.janvāri. Galvenie argumenti: starptautiskajiem aizdevējiem dotais solījums, kura neturēšanai var būt nelāgas sekas – turpmāko aizņēmumu saņemšana ar sliktākiem noteikumiem, Latvijas valsts reputācijas pasliktināšanās. Piedevām tie būtu miljonos lēšami zaudējumi budžetam.

Iespēja bija, turklāt vienīgā, un tā tika izmantota: pozīcijas deputātu boikots nozīmēja, ka opozījas priekšlikuma balsojuma laikā zālē nebija kvoruma.

Katrā ārkārtas sēdē sprieda tikai par vienu jautājumu. Abas nākamās beidzās tāpat kā pirmā, tikai tajās par kvoruma trūkumu parūpējās opozīcija.

Nepatīkamākais ir tas, ka pozīcija “gūlās uz sliedēm” tai principiāli svarīga lēmuma pieņemšanas novēršanā, bet opozīcija to darīja, lai demonstrētu savu varēšanu. Ak jūs tā? Nu, mēs varam to pašu! Par abās pēdējās sēdēs skatīto līdz tam būtisku domstarpību pozīcijai un opozīcijai nebija. Te jāpiebilst, ka ar otrajā sēdē “nenotikušo” “Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja iepirkumu likumu” kavēties nu galīgi nebūtu vēlams, jo šis likums tapis saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) direktīvu, un tā aizkavēšanas gadījumā var sekot EK sankcijas.

9.Saeima nonākusi strupceļā. Kaut kādas cerības varēja likt uz Frakciju padomes sēdi, kas bija nolikta tūlīt pēc ārkātas sesijas izgāšanās. Nevar taču tagadējā Saeima nedarīt neko un gaidīt, kad pienāks augusta beigas un sāksies Saeimas rudens sesija.

Uz Frakciju padomes sēdi sapulcējās visu frakciju pārstāvji, un tas tad arī bija vienīgais šīs kopā pasēdēšanas pozitīvais rezultāts. Acīm redzot jāmeklē kompromisa variants dabasgāzes akcīzes jautājumā. Priekšlikums noteikt to nevis sākotnēji pedāvātajā, bet uz pusi mazākā apmērā izskanēja jau sēdes laikā, taču neguva atbalstu. Bet gan jau zārks tukšs nepaliks.

Kvoruma trūkuma mākslīga radīšana nav nekas neatļauts, tāpat kā mākslīgās aizmugures radīšana futbolā vai hokejā. Tikai vairākumam sporta karsēju šis noteikumos atļautais manevrs maitā skatīšanās prieku. Līdzīgi ir ar kvoruma trūkuma radīšanu Saeimā, jo tas, kā šoreiz darīja opozīcija, tiek darīts pat ne tāpēc, lai izpatiktu vēlētājiem, bet vienkārši tāpat, “humora pēc”.

Komentāri (15)

mary75 16.08.2010. 20.03

Te atkal viens skaists piemērs, kas ir Dombrovska valdība, un kas ir PLL + SC.
Pirmie rīkojas atbildīgi.
Otrie apvienoja patīkamo ar lietderīgo – lobēja Gazprom un Itera intereses populistisko lozungu aizsegā – “mēs domājam par tautu, tautai grūti”, lauzdami iepriekšējo norunu, kārtējo reizi mēģinot nostādīt Latviju neprognozējama un nedroša partnera lomā, kas rezultatā draud sadārdzināt kredītus un nodarīt daudz lielākus zaudējumus, nekā tie ieguvumi no akcīzes atcelšanas.
Nemaz jau nerunājot par kārtējo šantāžu – nedarīsiet, kā mēs gribam, neļausim darīt neko.
Iekš tā viss PLL.

+14
0
Atbildēt

3

    Tatjana Koķe > mary75 17.08.2010. 08.21

    Ja kas, tās norunas bija ar tiem, kas domā, ka simtlatnieks 100 latus saņem dienā….
    Nekas, vēl pāris mēneši un šī Vienotība aizies vēstures mēslainē!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 17.08.2010. 09.30

    Jā, aizies Vienotība vēstures mēslainē, atkal atnāks “garants”, sadarbosimies ar “bagāto un vareno” Krieviju, un atkal sāksies “treknie gadi”.
    Bet, vispār, tas, ka kāds ierēdnis ko neaizprot vai pārsakās, liecina tikai par to, ka ne tikai Latvijā ir ne pārāk gudri ierēdņi, ne par ko vairāk.
    Bet, tā ka grimstošai PLL citur nav kur pieķerties, tad pieķeras kaut pie šā salmiņa, tas liecina tikai par galējo izmisumu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 17.08.2010. 08.44

    aizies mēslainē Vienotība un mēs atkal saņemsim 100LS dienā :)))

    +7
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 16.08.2010. 20.21

Valdība vēlas nodokli ieviest ar nākamā gada 1.janvāri. Galvenie argumenti: starptautiskajiem aizdevējiem dotais solījums, kura neturēšanai var būt nelāgas sekas… +++ tas viss ir skaisti, viss ir taisnība, tikai – cik no LV iedzīvotājiem saprot, stādās priekšā sekas, kuras varam gaidīt pēc SVF dotā solijuma nepildīšanas?
Ungārija ir stipri tālāk, kā kārtējais piesūtītais rēķins un cipars uz tā. Patiesībā šis ir LV drošības jautājums par kuru vajadzētu runāt no rīta lidz vakaram tikmēr, kamēr katram zemapziņā nosēžas šī neapstrīdamā patiesība – starptautiskās saistības LV ir jāpilda. Tā vietā šobrīd notiek pavisam kas cits – demogoģija par iespēju “iztaisnot plecus un dzīvot brīvi” rit pilnā sparā no visām pusēm. Par patiesību, kas mūs sagaida, ja solījumu nepildīsim, praktiski runāts netiek, es domāju no valdības, parlamenta puses. “Ir” jau šad tad par to ierunājas, bet, vai ar to pietiek? :))

+11
0
Atbildēt

1

    buchamona > buchamona 17.08.2010. 05.53

    Nu lūk, arī ilustrāciju par to kā LV veidojas tautas viedoklis par notiekošo pamanīju Dienas komentāros:
    Tante 16.08.2010 11:01 . Kāpēc tāds uztraukums Latkovskim par šodienas Saeimas ārkārtas sēdi?

    tt 16.08.2010 11:29 . tāpēc, ka vienotība grib pacelt gāzes cenas

    tante 16.08.2010 11:34 . muļķīgs Vienotības vēlēšanu triks..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

IneseT 16.08.2010. 20.23

populisti un bardaka taisītāji, šie pēkšņi par ‘tautu’ domāt sākušie PLL. lai gan nepatika man koalicīcijas izgājiens ar kvoruma raušanu, kad nav citu iespēju lai pastāvētu par savu taisnību un iegrožotu gāzes patēriņu, var noraut arī šīs sēdes.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu