Farmācijas likumā paliek pie kompromisa • IR.lv

Farmācijas likumā paliek pie kompromisa

25
Dāvis Valbaks, F64
Indra Sprance

Saeimas komisijas atbalstītie grozījumi būtiski neierobežos aptieku ķēžu darbību

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, galīgajam lasījumam skatot grozījumus Farmācijas likumā, atbalstīja darba grupas piedāvāto kompromisa variantu, kas būtiski neierobežos aptieku ķēžu darbību. Saeimas komisija piektdien nolēma lūgt informāciju par sagatavoto likumprojekta redakciju no Tieslietu ministrijas un Saeimas Juridiskā biroja, bet grozījumus galīgajā lasījumā plānots skatīt 26.jūlijā.

Komisija ar balsu vairākumu atbalstīja priekšlikumu, kas nosaka: "Aptieka kapitālsabiedrības veidā drīkst darboties, ja tiek ievērots vismaz viens no šiem nosacījumiem – ne mazāk kā 50% kapitālsabiedrības kapitāla daļu (akciju) pieder farmaceitam, kapitālsabiedrības valdē (izpildinstitūcijā) ne mazāk kā puse valdes locekļu ir sertificēti farmaceiti."

Lai arī komisijas sēdē piektdien plašā pulkā bija ieradušies gan to farmaceitu pārstāvji, kas uzskata, ka likums ir jāliberalizē, gan tie, kas uzstāj uz lielākām pašu farmaceitu tiesībām, deputāti pēc salīdzinoši neilgām debatēm nosprieda, ka nav vērts atkārtoti analizēt situāciju, bet ir jābalso par piedāvāto kompromisa redakciju. Ar balsu vairākumu deputāti atbalstīja kompromisa redakciju.

Tā arī nosaka, ka "aptieku var izveidot farmaceita asistents, ja tas reģistrējies kā individuālais komersants vai nodibinājis kapitālsabiedrību, ievērojot nosacījumu, ka novadā, novada pilsētā vai novada pagastā, kurā iedzīvotāju skaits nepārsniedz 40 000, kurā piecu kilometru rādiusā no aptiekas nav citas aptiekas vai aptiekas filiāles."

Uz šādu gadījumu neattieksies likuma grozījumi, kas paredz prasības par darba līguma slēgšanu ar sertificētu farmaceitu. Farmaceita asistenta izveidota aptieka kapitālsabiedrības veidā drīkstēs darboties, ja ne mazāk kā 50% kapitālsabiedrības daļu (akciju) pieder farmaceita asistentam. Aptiekas darbībai izsniedz speciālo atļauju (licenci) uz pieciem gadiem. Speciālo atļauju drīkstēs izsniegt atkārtoti.

Jau vēstīts, ka Saeimas komisijā par šiem likuma grozījumiem jau vairākas nedēļas notiek asas debates, kurās, kā atzīst to dalībnieki, būtībā jau "nav strīds par to, kā uzlabot farmaceitu darbu, bet gan kā dalīt mantu".

Šobrīd Farmācijas likumā paredzēts, ka nākamgad vispārēja tipa aptieku drīkstēs atvērt tikai farmaceits vai – ar veselības ministra atļauju – pašvaldība tās administratīvajā teritorijā. Ja Saeima atbalstītu likumu bez grozījumiem, no nākamā gada janvāra aptieku tīkls Latvijā varētu sarukt, iepriekš brīdināja aptieku ķēžu īpašnieki.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu