Arī SVF dod zaļo gaismu nākamajai aizdevuma daļai • IR.lv

Arī SVF dod zaļo gaismu nākamajai aizdevuma daļai

16
Tomas Urbelionis, F64

Finansējums, kas bija plānots no Eiropas valstīm, tiks izmantots tikai kā kredītlīnija

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde trešdien ASV ir apstiprinājusi jauno Latvijas valdības nodomu vēstuli par turpmākajiem pasākumiem ekonomikas stabilizēšanai, ziņo LETA. SVF starptautiskā aizdevuma programmas ietvaros ir piešķīrusi Latvijai nākamo aizdevuma daļu 105,8 miljonu eiro (74,36 miljonu latu) apmērā, liecina SVF izplatītā informācija.

Starptautiskie aizdevēji konceptuāli ir devuši akceptu, ka starptautiskās finanšu aizņēmuma programmā Latvija izmantos tikai  SVF, Eiropas Komisijas un Pasaules Bankas līdzekļus, bet finansējums, kas bija plānots no Eiropas valstīm, tiks lietots kā kredītlīnijas, Latvijai no šīm valstīm naudu aizņemoties tikai vajadzības gadījumā. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka Latvijas ekonomikā tiek novērota situācijas uzlabošanās, kā arī tika nodrošināta pietiekama finanšu rezerve Valsts kasē.

Tas nozīmē, ka līdz 2011.gada beigām no pieejamā 7,5 miljardu eiro lielā aizdevuma tiktu izmantoti ap pieciem miljardiem eiro (ap 3,5 miljardiem latu).

Pieejamos līdzekļus saskaņā ar noslēgtajām vienošanām paredzēts izmantot valsts budžeta deficīta un aizdevumu finansēšanai, valsts parāda pārfinansēšanai. Programma ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz turpināt Latvijā stingru fiskālo politiku un veikt strukturālās reformas.

Jauno Papildu saprašanās memorandu starp Eiropas Savienību (ES) un Latviju, kas nepieciešams kārtējā aizdevuma daļas saņemšanai, otrdien parakstīja arī ES  Ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns.

Papildu saprašanās memoranda trešais papildinājums starp Eiropas Savienību un Latviju , kā arī Latvijas valdības Nodomu vēstule Starptautiskajam valūtas fondam ceturtdien publiskots Finanšu ministrijas mājas lapā.

Komentāri (16)

Karlis Vilitis 22.07.2010. 08.58

Ja turpinātu iesākto ekonomisko kursu – drīz varētu sākt līdzināties Igaunijas apdomīgajam saimniekošanas modelim. Bet, ja pēc vēlēšanām notiks ekonomiskā/politiskā kursa maiņa – būs ij liels valsts parāds, ij ekonomika sabeigta.

+5
-1
Atbildēt

0

Andris 22.07.2010. 09.41

“…konceptuāli ir devuši akceptu…”.
Fui, cik nesmuka valoda žurnālistam.

+2
0
Atbildēt

0

mary75 22.07.2010. 09.02

Bet, par tām strukturalām reformām, kas patiešām ir vitāli nepieciešamas – kur kaut viens vārds Vienotības programma?
Vismaz, es neatradu.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu