Piespriež cietumsodu Lāša Vilka mājas dedzinātājiem • IR.lv

Piespriež cietumsodu Lāša Vilka mājas dedzinātājiem

33
AFP/LETA

19 un 20 gadus vecie brāļi Alijas savu vainu Zviedrijas tiesā nav atzinuši

Zviedrijas tiesa ceturtdien piesprieda cietumsodus diviem brāļiem – 19 gadus vecajam Mensuram Alijam un viņa 21 gadu vecajam brālim Mentoram, kuri atzīti par vainīgiem latviešu izcelsmes zviedru mākslinieka Lāša Vilka mājas aizdedzināšanas mēģinājumā, vēstī aģentūras LETA-AFP.

Mensuram piespriests divu un Mentoram – trīs gadus ilgs cietumsods, liecina tiesas dokumenti. Helsingborjas tiesas spriedumā atzīts, ka "Mentors Alija un Mensurs Alija mēģināja aizdedzināt Lāša Vilka māju", jo "viņa mākslas darbs, kurā Muhameds attēlots kā suns, viņus dziļi aizskāra un izprovocēja". Zviedrijas likums par tīšu dedzināšanu paredz 2-8 gadu cietumsodu. Prokuratūra vecākajam brālim pieprasīja sešu, bet jaunākajam – četru gadu cietumsodu.

Abi brāļi ir Kosovas musulmaņi, kas ieguvuši Zviedrijas pilsonību. Viņus aizturēja maijā, kad pie Vilka mājas pēc uzbrukuma tika atrastas vairākas viņu personīgās lietas. Tiesā viņi savu vainu nolieguši. Tiesas procesa laikā Mentors Alija paziņoja, ka Vilks esot "islāma lielākais ienaidnieks". Viņš ir "Dieva ienaidnieks, viņš ir pravieša ienaidnieks, viņš ir musulmaņu ienaidnieks," aģentūra TT citē apsūdzētā teikto.

Jau vēstīts, ka uzbrukums Vilka mājai Nīhamnslēges ciematā notika 15.maija rītā. Uzbrucēji izsista vairākus logus un mēģināja namu aizdedzināt, izmantojot ''Molotova kokteiļus'', taču ēkai tika nodarīti tikai niecīgi bojājumi. Pats karikatūrists tajā laikā neatradās mājās.

Kā ziņots, Vilks izpelnījās musulmaņu pasaules sašutumu ar pravieša Muhameda karikatūru, kurā viņš bija attēlots ar suņa ķermeni. 2007.gadā tā tika publicēta kā ilustrācija zviedru laikraksta "Nerikes Allehanda" redakcijas slejai, kas bija veltīta runas brīvībai. Islāms stingri aizliedz musulmaņu praviešu atainošanu un uzskata to par zaimošanu.
Zīmējumu publicēšana izraisīja protestus musulmaņu valstīs, vairākas organizācijas piedraudēja karikatūristam ar nāvi. Kāda ar "Al Qaeda" saistīta organizācija izsludināja 10 000 dolāru (58 900 latu) atlīdzību par viņa nogalināšanu un papildu 50 000 dolāru (29 450 latu), ja viņš tiks nogalināts, pārgriežot rīkli. Vilks bija spiests pieņemt policijas aizsardzību.

Martā tika atklāta iespējama sazvērestība ar mērķi nogalināt Vilku – ar Džihāda Džeinas pseidonīmu pazīstamā amerikāniete Kolīna Laroza tika apsūdzēta mēģinājumos savervēt teroristus, lai nogalinātu mākslinieku. Septiņi cilvēki tika apcietināti Īrijā it kā par plāniem nogalināt Vilku, četri no viņiem vēlāk tika atbrīvoti.

Komentāri (33)

Tane-Dane 16.07.2010. 01.55

10 000 dolāru (58 900 latu) atlīdzību par viņa nogalināšanu un papildu 50 000 dolāru (29 450 latu), ja viņš tiks nogalināts, pārgriežot rīkli.

Dolāra kurss ārkārtīgi strauji mainās atkarībā no nāves soda izpildes veida.

0
0
Atbildēt

0

buchamona 15.07.2010. 16.01

vainīgiem latviešu izcelsmes zviedru mākslinieka Lāša Vilka++++ vispār jau man kauns par to, ka tik bieži nākas lasīt par Lāša Vilka “latviešu izcelsmi”

0
0
Atbildēt

0

ievuliitis 15.07.2010. 16.49

Tā nu gan ir viena humāna rīcība “Kāda ar “Al Qaeda” saistīta organizācija izsludināja 10 000 dolāru (58 900 latu) atlīdzību par viņa nogalināšanu un papildu 50 000 dolāru (29 450 latu), ja viņš tiks nogalināts, pārgriežot rīkli.”
Kent, kur tu esi?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu