Beidzas "Latvijas valsts mežu" FSC sertifikāts • IR.lv

Beidzas "Latvijas valsts mežu" FSC sertifikāts

26
Kristaps Kuhaļskis, F64

Auditori uzņēmuma izmantotās metodes novērtējuši kā vidi degradējošas

Ceturtdien pēdējo dienu valsts akciju sabiedrība ''Latvijas Valsts meži" (LVM) pārdod koksni ar mežsaimniecības sertifikāta FSC logo, vēstī biznesa portāls Nozare.lv. Apturēt starptautiskā standarta darbību LVM nolēmuši "SmartWood" auditori, norādot, ka uzņēmuma piekoptās  mežsaimniecības operācijas degradē vidi.

LVM pārstāvis Tomass Kotovičs klāsta, ka no uzņēmuma puses "nekas nav mainījies'': ''Koksni ar FSC sertifikātu pārdosim, ieskaitot 15.jūliju, taču pēc tam – nē." Savukārt Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss uzsvēris, ka LVM jāatgūst FSC sertifikāts, pretējā gadījumā Latvijas kokrūpnieki var zaudēt klientus.

"SmartWood" auditori, pārbaudot FSC vidi saudzējošo standartu ievērošanu LVM darbībā, konstatējuši, ka izmantotās tehnoloģijas degradē zemsedzi un augsni, daudzviet konstatēti būtiski zemsedzes bojājumi. Cirsmu izstrādē un kokmateriālu transportā konstatētas atkāpes no tehnoloģiskajiem koridoriem.

LVM plānojot veikt sarunas, lai atgūtu FSC sertifikātu valsts mežos iegūtajai koksnei. Savukārt Zemkopības ministrija (ZM) šī jautājuma risināšanā neiesaistīšoties.

LVM īsteno meža īpašnieka funkcijas valsts mežu apsaimniekošanā un aizsardzībā. LVM valdījumā atrodas 1,37 miljoni hektāru meža. Tā pamatuzdevums ir sniegt īpašniekam un sabiedrībai lielāko vērtību, ko var radīt ilgtspējīga meža īpašuma apsaimniekošana. 100% LVM akciju pieder valstij, to turētāja ir ZM.

LVM 2009.gada apgrozījums bija 156 miljoni latu, kas ir par 4,5% vairāk nekā 2008.gadā. Uzņēmums pērn nopelnījis 33,2 miljonus latu, kas ir par 36% mazāk nekā 2008.gadā.

LVM atzīts par vienu no vērtīgākajiem Latvijas uzņēmumiem. Ar valdības lēmumu tā meža izstrādes kvotas pērn tika palielinātas, lai atbalstītu vietējos kokrūpniekus vērtīgu izejvielu ieguvei, ar ko celt konkurētspēju starptautiskajā tirgū.

Komentāri (26)

viesturs 15.07.2010. 09.03

jau sarakstīju kaudzi rupjību par strīpnieka kantori, bet sausais atlikums ir viens:
ar šo tiek pierādīta LVM tupā-mežu izlaupīšanas saimniekošanas startēģija.
Strīpnieks kā minimums ir jāatlaiž!Labāk protams būtu tiesāt šo čali par tautas mantas sačakarēšanu…
Latgalē šie uzbūvēja ceļu cauri purvam par miljoniem….nesen braucu garām-viss abās pusēs izcirsts pa tīro-palicis tikai ceļš un celmi…

+11
-2
Atbildēt

0

Tane-Dane 15.07.2010. 09.56

Ar to kubikmetru lērumu ko LVM savos mežos sapūdē, tāpēc vien ka viņiem ir slinkums izrakstīt mazās ciršanas atļaujas iedzīvotājiem, kuri savāktu vismaz daļu no kritušajiem un nokaltušajiem kokiem, varētu Rīgu apkurināt.

+9
0
Atbildēt

1

    Dace Buile > Tane-Dane 17.08.2010. 13.35

    Rīgu ir paredzets kurināt ar gāzi….

    0
    0
    Atbildēt

    0

markonimarkoni 15.07.2010. 10.43

Kā ZM var norobežoties no šīs lietas, ja ir LVM 100% akcionāre!?
Varbūt nevajadzēja sponsorēt politiņu bērniņus, bet iegādāties atbilstošu tehniku, kas nebojā meža augsni.

+8
-1
Atbildēt

2

    anita_brauna > markonimarkoni 15.07.2010. 14.44

    Kentam
    Vai tad LVM bija vienīgā firma pasaulē ar to sertifikātu? :D Āksts neesi? Citi var strādāt pareizi, bet LVM nav iespēju,jo, pēc tavām domām, nav tādas tehnikas :D

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > markonimarkoni 15.07.2010. 15.07

    KENT (ne-salātiņ!), arī pats varētu pamācīties lasīt, pirms iesaki to citiem.
    Rakstā minēts: “auditori, … konstatējuši, ka izmantotās t e h n o l o ģ i j a s degradē zemsedzi un augsni, daudzviet konstatēti būtiski zemsedzes bojājumi.”

    Nu, pirmām kārtām iedomājos tehniku, pēc tam tikai tās pielietošanas prasmes. Tu savukārt pielietošanas prasmes un tikai pēc tam tehniku. Nu un.

    “Ar tehnoloģiju plašā nozīmē saprot materiālas lietas – instrumentus, mašīnas, iekārtas, aparātus, dažādas konstrukcijas, kā arī to pielietošanas iemaņas, paņēmienus un metodes sadzīves, saimniecisku, militāru vai citu mērķu sasniegšanai”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu