Ģenerālprokuratūras pelēkais zirdziņš • IR.lv

Ģenerālprokuratūras pelēkais zirdziņš

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

Ēriks Kalnmeiers (49) par grūtāko brīdi savā prokurora karjerā sauc aiziešanu no prokuratūras – tā bijusi viņa Īrija

Jau pirms ievēlēšanas jaunais ģenerālprokurors, tobrīd kandidāts Ēriks Kalnmeiers tiek nokrāsots viegli oranžs. To paveic restorāna Neiburgs oficiante, sasitot viņa glāzi un apelsīnu sulai nošķīstot pār gaiši pelēkā uzvalka biksēm un gaišo kreklu. Kalnmeiers incidentu uztver stoiciski un piekrīt, ka gaidāmā darba kontekstā šis noteikti nav nepatīkamākais brīdis. Vienīgi pārceļamies pie cita galda un turpinām pusdienas.

Kopš pirmdienas bijušais tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurors nomainījis galdu arī Ģenerālprokuratūrā, jo Saeima viņu ar 54 balsīm apstiprināja amatā pēc tam, kad tā izgāza divus termiņus strādājušo Jāni Maizīti. Kalnmeiers atbalsta slēgtos balsojumus par prokuroru, tiesnešu, valsts kontrolieru un līdzīgu amatu kandidātiem, lai pēc tam, kad amatpersonai jāpieņem lēmums par kādu partiju, nevar teikt, ka viņu vadījusi pateicība vai atriebība.

Pēc nominācijas sākās neizbēgamie minējumi: viņš ir iezaļš, jo strādājis par advokātu birojā, kas pieder Guntaram Antomam, vienam no tiesājamā ZZS premjera amata kandidāta Aivara Lemberga advokātiem. Bijis vedējtēvs Antoma kāzās. Ir no Ugāles, medī turienes mežos. «Mani neinteresē politiskais tirgus. Neviens politiskais spēks, balsojot par vai pret, neko neiegūs,» saka Kalnmeiers un piebilst, ka neviens politiķis vai politiski ietekmīgs cilvēks kopš nosaukšanas ar viņu nav mēģinājis tikties.
Var droši prognozēt, ka krāsu minējumi darba specifikas dēļ turpināsies. Pašlaik vienīgais, ko par to var droši sacīt: lielā auguma, nedaudz klumzīgais vīrs ir pelēkais zirdziņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu