Runas par uzņēmumu privatizāciju sauc par baumām • IR.lv

Runas par uzņēmumu privatizāciju sauc par baumām

120
Raitis Plauks, F64

Dombrovskis: aizdevējiem nav solīts privatizēt lielos valsts uzņēmumus

Tās ir baumas, ka valdība starptautiskajiem aizdevējiem būtu solījusi privatizēt lielos valsts uzņēmumus, trešdien intervijā LNT premjera Valda Dombrovska (JL) teikto citēt BNS. Pēc Dombrovska teiktā, augustā tiks publiskotas vienošanās ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju un tad būs skaidri redzams, ka nekādas saistības par privatizāciju nav pieņemtas.

"Manuprāt, tās ir baumas, kas tiek apzināti izplatītas. Iespējams, tie ir kādi politiskie spēki, kas paši ir ieinteresēti virzīt kaut kādas privatizācijas. Ir mums politiskie spēki, kas ir ļoti aktīvi privatizatori," pauda Dombrovskis, uzsverot, ka ir neprivatizējamo uzņēmumu saraksts un tajā ietilpst gan "Latvenergo", gan "Latvijas valsts meži".

Ventspils mērs Aivars Lembergs iepriekš norādījis uz aizdomām, ka pēc Saeimas vēlēšanām oktobrī tiks paziņots par lielo valsts uzņēmumu privatizāciju: “Man ir neoficiāla informācija un pietiekams pamats uzskatīt, ka saistībās, ko noslēdzis Valdis Dombrovskis un Einārs Repše, ir apsolīts, ka aizdevējiem izdevīgā veidā tiks privatizēti “Latvijas valsts meži”, "Latvenergo" un “Latvijas dzelzceļš”.”

BNS atgādina, ka valdība martā izveidoja darba grupu, lai vērtētu iespējas valsts uzņēmumus kotēt biržā. Lielo valsts uzņēmumu pārdošanas iespējamību iepriekš amatpersonas ir kategoriski noliegušas.

Komentāri (120)

ievuliitis 14.07.2010. 09.49

Bet, no citas puses raugoties, ko tad mēs varam gaidīt no Lemberga? Kā lai dabon balsis savam sarakstam, ja ne nepārtraukti atgādinot par savu izredzētību, spēju paredzēt notikumus, kas varbūt – būs, varbūt – nebūs, atstāt iespaidu, ka ir dižs domātājs, stratēģis, nedaudz blēdīgs, bet , kas ļoti svarīgi, – veiksmīgs. Lembergs saka to, kas ir izdevīgi viņam. Tūlīt arī pārējie personāži, atraduši ieganstu izteikties par šo tēmu, sāks tautai smadzenes skalot, ar mājieniem, puspatiesībām un klajiem meliem mazinot uzticību Dombrovskim un viņa valdībai.

+18
-2
Atbildēt

2

    Una Grinberga > ievuliitis 14.07.2010. 10.09

    Agri vai vēlu tas Domakla zobens kritīs arī pār Lemberga galvu – ja ne šogad vai nākamgad, tad varbūt pēc 10 gadiem!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 14.07.2010. 10.30

    Cerams, ka ātrāk.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Pauls Puķītis 14.07.2010. 09.53

Šīs baumas izplata Lembergs ar savu trubadūru Paideru priekšgalā….
Tas , ka labieši siekalojas ap lielo kumosu, nav nekas jauns…

+13
-2
Atbildēt

13

    lailabidzane > Pauls Puķītis 14.07.2010. 10.12

    .
    Kamēr valsts nodarbosies ar biznesu, un darīs to neefektīvi, vienmēr būs kāds, kurš to vai citu lielo uzņēmumu vēlēsies privatizēt.
    Un problēma jau nav privatizēšanā, bet noteikumos, kas nosaka tās realizēšanu.
    Un kas tad IR labāk/sliktāk – bēdīgas beigas vai bēdas bez beigām?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Pauls Puķītis 14.07.2010. 10.34

    .
    Nu, jā!
    Pamuļķiem vienmēr viss IR skaidrs. Tā vismaz viņiem pašiem šķiet. Gan par tiem pieciem, gan piecpadsmit.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Pauls Puķītis 14.07.2010. 14.45

    .
    No sirds priecājos par taviem diplomiem, Nasing spešal! IR gadījumi, kad tie lieti noder.
    Par cipariņiem.
    Ja valsts “samierināsies” ar 5% peļņu, bet izdevumu efektivitāte būs par trīsdesmit procentiem vājāka, kā privātajā biznesā (tas vēl IR maigi vērtēts, un, kur nonāk šī delta nav noslēpums), tad sabiedrības ieguvums būs gauži plānāks, nekā papildus izdevumi (ja nu runa ir par zināmajiem monopoluzņēmumiem maksātajiem tarifu pieaugumiem; tas laikam neattiektos uz Latvijas Mežiem)), kurus varētu veidot liekie 5-10% peļņas.
    Tā spriež mans kaķis. Tiesa, viņam nav neLU diplomi. Bet citādi foršs kustonis. Labi barots un kopts.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > Pauls Puķītis 14.07.2010. 15.11

    Privātais bizness domā par peļņu ne vien īstermiņā, bet arī ilgtermiņā. Bija mums laiki kad viss piederēja valstij, dažas pie izdevības šo situāciju norej. OK, dzelzceļš, mežš vai hes kaskādes ir kritiskas, bet ja valsts uzņēmumam ir dots mērķis ieskaitīt gadā budžetā 100 miljonus, tad viņš ne par ko citu kā peļņu nedomā un kur ir lielā atšķirība no privātiem?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Pauls Puķītis 15.07.2010. 08.47

    Vienmēr esmu aprīnojis, kā dzīvnieciņi spēj sadzīvot ar stulbiem saimniekiem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Pauls Puķītis 14.07.2010. 14.47

    .
    Bet, Bet!
    Ko Tu gribēji pateikt, ko?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Pauls Puķītis 14.07.2010. 16.39

    Produktivitāte nav tikai valsts uzņēmumu problēma => tā ir visas Latvijas biznesa vides problēma. Pie mums VISS ir neefektīvi, salīdzinot ar citām valstīm, un to atzīst arī paši strādājošie (tie kas nav pamuļķi)!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > Pauls Puķītis 14.07.2010. 16.08

    >gudrītis

    Protams, ka Miķelsona piemērs nav labākais, lai aizstāvētu VAS, bet lieta tāda, ka, kad sakārtos valsts pārvadi, kādai tai ir jābūt, (kaut vai pēc Ziemeļvalstu parauga), tad būs par vēlu sūkstīties…”eh, nevajadzēja gan pripatizēt” (nezinu mehānismu, kā var valsts atprivatizēt atpakaļ),ja nu vienīgi draud bankrots un nomet valstij pie kājas tos uzņēmumus (līdzīgi kā Kalvītis varu)…,bet te jau stāsts par monopola uzņēmumiem…diez vai tie bankrotēs…
    Bet ieskaitījums (peļnas) budžetā ir apstākļu spiests (Našing špešāl& pingvīnu “saspiedēja” faktors), lai nebūtu tik daudz jāizņemas no visu “mīlētā” SVF.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Pauls Puķītis 14.07.2010. 19.46

    Ak, neLU diplomētais!
    Produktivitāte un efektivitāte ekonomikas izpratnē NAV gluži viens un tas pats. Tā mans kaķis saka. Bet viņš jau nav biznesa diplomands. Tikai labi barots un kopts.
    Bet jums varētu veidoties savstarpēja izpratne. Līmenī, tā sacīt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Pauls Puķītis 14.07.2010. 11.11

    => varbūt ka tā
    Man ir diploms ekonomikā un biznesa vadībā un ne no Latvijas Universitātes – tā ka sajēdzu, ko rakstu un par ko domāju!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > Pauls Puķītis 14.07.2010. 13.58

    varbūt ka tā!!!
    Tu laikam nezini, ka Zviedrijā ir ļoti daudz valsts uzņēmumu un, kā par brīnumu, arī bankas!!
    Ne tikai zviedrijā, bet paskaties uz Franciju, kurā stratēģiski svarīgus uzņēmumus viss nepārdod privātajam biznesam, kura vienīgais mērķis ir peļņa par katru cenu! Paskaties uz Angliju, kura prihvatizēto dzelzceļu atpirka atpakaļ, jo to sliežu stāvoklis bija katastrofāli nolietots! privātais domā tikai par peļņu, ne par ieguldījumiem! Vai to nepierādīja kaut vai nesenā krīze Latvijā!!! Cenas tādas, kā nekur eiropā!
    Privātais bizness ar pareksu jau mums pierādīja cik labi prot saimniekot privātie, pie tam uz nodokļu maksātāju rēķina, lai savilktu galus! privātā biznesa labās kvalitātes jau redzamas gan paskatoties kā noprihvatizēta Latvijas kuģniecība, Ventspils nafta utt! Cik tad šie lielie uzņēmumi maksā valsts kasē???? Neko, jo pārreģistrējas citur!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > Pauls Puķītis 14.07.2010. 13.17

    >varbūt ka tā
    Redz, “veiksmīgais” LG prihvatizācijas akts jau vien parāda to, ka jaunkapitālistiem nevar atdot īpašumā stratēģiski svarīgus, pie tam, nonopolus uzņēmumus….

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Pauls Puķītis 14.07.2010. 10.24

    Katram pamuļķim tomēr ir skaidrs, ka valsts var samierināties ar 5% peļņu no monopoluzņēmuma, bet privātais rēķinās ar vismaz 10-15% lielu peļņu. Tāpēc valstis pārvalda stratēģiski svarīgākos uzņēmumus, jo principā valdība nedrīkst ierobežot biznesa darbību – tas ir prettiesiski!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

mary75 14.07.2010. 09.49

Ja pec vēlēšanām saeimas vairākumu iegūs labie cilvēki, ZZS, un SC, lielo uzņēmumu privatizācija pilnīgi iespējama, un Lembergs pirmais būs gatavs pakampt kādu treknāku kumosu, tagad viņš ar to baidīšanu vienkārši diskreditē Vienotību.
Vai tad Lembergs nav pagrābis pus Ventspili, kuģniecību ( ar TB uzpirkto politiķu starpniecību), utt., vai tad sens Šķēles sapnis nav savākt Latvenergo, kaut daļu, kas viņam vienreiz jau gandrīz izdevās?
Bet, nav izslēgts, ka tāda doma ir arī Vienotībai un aizdevējiem, patreiz tikai to neafišē, tā varētu iegūt daudz līdzekļus un saglābt budžetu bez tik lielas griešanas.
Bet, monopoluzņēmumu privatizācija būtu ārprāts, īslaicīga ieguvuma dēļ tiktu upurētas ilglaicīgas intereses.
Vai tad neviens neatceras, kā uzvedās Lattelekoms, kamēr nebija mobilie konkurenti?
Un igauņi pat dabūja vienu – otru privatizētu monopolu atpirkt atpakaļ, dzelzceļu, šķiet, jo nespēja to vairs izkontrolēt.

+9
0
Atbildēt

4

    Una Grinberga > mary75 14.07.2010. 10.05

    Piebildīšu, ka Lattelekom interneta un digitālās TV jautājumā vēl joprojām mēģina pelnīt zviedriem pārtikušas vecumdienas uz Latvijas nabagu rēķina!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 14.07.2010. 09.57

    jā, par mežiem aizmirsu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 14.07.2010. 09.58

    Jebkurš prasts blēdis guļ un sapņo, ka privatizēs visus pelnošos valsts uzņēmumus. Tikai prastie blēži netiek līdz tai privatizācijai, tikai rūdītie tiek.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 14.07.2010. 09.53

    vai tad sens Šķēles sapnis nav savākt Latvenergo, kas viņam vienreiz jau gandrīz izdevās?
    _________________________
    Šķēle jau pirmajā valdīšānas laikā sapņoja par arī par mežu privatizāciju.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu