Vecumniekos piesārņots dzeramais ūdens • IR.lv

Vecumniekos piesārņots dzeramais ūdens

28
Inta Puriņa, f64

Bīstamas baktērijas konstatētas arī pēc ūdenstorņa dezinfekcijas; saslimuši cilvēki
Pirmssvētku dienās Vecumniekos Rīgas ielas ūdenstorņa ūdenī konstatētas bīstamas baktērijas, un to drīkst lietot tikai tehniskām vajadzībām, bet dzeramo ūdeni ciematā nodrošina ar cisternu, kas atrodas uz laukuma pretī domes ēkai. Par to piektdien vēsta laikraksts "Bauskas Dzīve".
Ūdenī konstatētas "escherichia coli" baktērijas, un dienā, kad infekcija parādījusies, ūdenim bijusi arī spēcīga smaka. Saņemtas iedzīvotāju sūdzības par veselības problēmām, daži cilvēki ievietoti slimnīcā. Situāciju pārbauda Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti.
SIA "Mūsu saimnieks" valdes loceklis Igors Tarabanovs informēja, ka veikta ūdenstorņa dezinfekcija un skalošana, smaka ir mazinājusies, taču analīzes uzrāda baktēriju klātbūtni. Versija par kanalizācijas iekļūšanu dzeramajā ūdenī neesot ticama, jo dzeramā ūdens sistēma ir zem spiediena, un ūdens sūces gadījumā spiedīsies uz āru, nevis uz iekšu.
Pašvaldība konstatējusi, ka apmēram kilometra rādiusā vēl divās dziļurbuma akās ir līdzīgas analīzes. Vecumnieku novada domes izpilddirektors Guntis Kalniņš informē, ka piesārņojums nāk no dziļurbuma. Tajā plānots ielaist videokameru, lai noskaidrotu, kā tas noticis. Tuvumā neesot neviena uzņēmuma, kas zemes dzīlēs varētu noplūdināt piesārņotu ūdeni. Piesārņojuma avota iespējamā atrašanās vieta ir plašā – 10, 20 vai pat vairāk kilometru – rādiusā.
Dziļurbums Rīgas ielā ir 147 metru dziļumā. Netālu atrodas 30 metru dziļš privātais urbums, arī tur analīzes ir līdzīgas. Vecumnieku otrā ūdenstorņa ūdens analīzes pagaidām ir labas. Piesārņotajā ūdenstornī ir uzstādīts dozators, tas dzeramo ūdeni hlorē, un pēc vārīšanas to var izmantot arī dzeršanai. Tomēr dzeramā ūdens cisterna pie domes ēkas atradīsies arī turpmāk.
Amatpersonas pagaidām nevar pateikt, kad problēma būs atrisināta, pēc svētkiem darbiem turpināšoties. Pēc Tarabanova teiktā, ja ūdeni neizdosies attīrīt, vajadzēs veidot jaunu dziļurbumu.

.

Komentāri (28)

ilmisimo 26.06.2010. 08.35

Instruments atrodas uz skatuves, un publikai tiek sniegta unikāla iespēja redzēt ērģelnieka spēli..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu