Līgos gan pilsētās, gan laukos • IR.lv

Līgos gan pilsētās, gan laukos

5
Edijs Pālens, LETA

Trešdien un ceturtdien Līgo svētku un Jāņu sarīkojumi risināsies visā Latvijā

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) rosina Jāņu jeb vasaras saulgriežu svinēšanas tradīciju pieteikt iekļaušanai UNESCO Pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Patlaban tajā jau ir Latvijas Dziesmu un deju svētku tradīcija, kā arī Suitu kultūrtelpa. Kā vēsta "Latvijas Avīze", mūsu valstī unikāli bagātīgi saglabātās vasaras saulgriežu ieražas Latvijas UNESCO Nacionālajai komisijai izteikuši LZA prezidents Juris Ekmanis un Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, pamatojot, ka Jāņu tradīcijas ir gadsimtos dzīvotspējīgas.

Šogad šie svētki tiks svinēti ļoti plaši, dažādiem rīkotājiem līgotājus gaidot gan svētkos, gan pilsētā.

Rīgā trešdien, 23.jūnijā, plkst.20 sāksies Līgo svētku sarīkojums Brīvdabas muzejā, Brīvības gatvē 440, kurā piedalīsies dažādas folkloras kopas. Jāņu pasākumā Brīvdabas muzejā būs pieejama latvisko tradīciju zona, kurā iespējams izdzīvot piemirstas, tomēr tautā iecienītas Līgo svētku tradīcijas: Jāņu vainagu pīšanu, aplīgošanu, lēkšanu pāri ugunskuram, zīlēšanu un daudzas citas saulgriežu nakts izdarības. Brīvdabas muzejā ikvienu gaidīs folkloras kopas "Vilcenes", "Grodi" un "Ceiruleits", kas rūpēsies, lai senās tradīcijas atdzimst mūsdienās.

Plkst.20 sāksies pasākums “Jāņu nakts Dzegužalnā”, kas turpināsies līdz pat rītausmai. Plkst.22 visi aicināti iedegt Jāņu ugunskuru un kopīgi ar Ilgu Reiznieci, grupu "Ilģi" un nenogurstošajiem danču vedējiem no Rīgas danču kluba zīlēt nākotni, griezties dejā un vienoties kopīgā dziesmā. Tieši pusnaktī Dzegužkalnā, suminot Jāņus, sāksies zaļumballe ar lustīgo muzikantu Gunāru Meijeru un grupu "Mkabinets".

11.Novembra krastmalā norisināsies vērienīgs Jāņu nakts sarīkojums “Līgosim krastmalā”, kurā tiks radīts jaunuzvedums "Jāņu nakts tradīcijas". Tajā Latvijas Nacionālā teātra aktieri kopā ar folkloras kopu "Vilkači" un visiem klātesošajiem līgotājiem atdzīvinās Jāņu paražas, ticējumus un rituālus. Izrīkojumā uzstāsies grupas "Autobuss debesīs", "Dzelzs vilks", "Drama", "Lady’s Sweet", "Sweetwaterz", "Rīgas Danču klubs" un "Hāgenskalna muzikanti", Ingus Pētersons, Andris Daņiļenko, Valdis Zilvers, "Laimas muzykanti", kā arī "PeR", "Musiqq", dīdžejs Roberts Lejasmeijers un dīdžejs Reverss.

Jāatgādina, ka svētku dienās 23. un 24.jūnijā Rīgas sabiedriskajā transportā visi varēs braukt bez maksas. 

Vidzemē vērienīga Jāņu svinēšana paredzēta Pārgaujas novadā pie Raiskuma ezera netālu no Cēsīm, kur visu apkārtni pieskandinās pasākums “Līgo Raiskumā jeb ielūdz “Labvēlīgais tips””. Uz trim skatuvēm uzstāsies gan Andris Freidenfelds jeb Fredis ar “Labvēlīgo tipu”, gan Ance Krauze, Normunds Rutulis, Andris Ērglis, “Putnu balle” un citi populāri mūziķi. Pasākums visas nakts garumā tiks translēts “Radio SWH” ēterā.

Limbažos 23.jūnijā norisināsies Zāļu tirdziņš, kurā varēs iegādāties mājražotāju izstrādājumus un pārtikas preces. Jāņu tirgi un tirdziņi norisināsies arī Saldū un citās Latvijas pilsētās.

Jāņu svētku garo brīvdienu laikā no 23. līdz 27.jūnijam Turaidas muzejrezervāts aicina apmeklētājus izspēlēt Jāņu spēli. Apmeklētājiem būs jāatrod astoņi objekti vai priekšmeti ekspozīcijās, kas saistīti ar vasaras saulgriežiem, un jāatmin kāds Jāņu svētku maģijas pilns vārds.

Kurzemē 23.jūnijā Bikstos pie kultūras nama plkst.21 sāksies neliels koncerts, notiks sieru degustācija un garšīgāko noteikšana, visu nakti paredzēta balle.

23.jūnijā Zebrenes parkā sāksies Jāņu izdarības, sacensības alus dzeršanā un sievu nešanā, kam sekos diskoballe.

Sacensības sievu nešanā un jautru balli Jāņu naktī no plkst.23 sola arī Penkules kultūras nams.

Jāņu sumināšana un pašdarbnieku koncerts plkst.21 notiks Kaķenieku parkā. Balle tur gan nav paredzēta.

Ventspils Ostas promenādē no 22. līdz 23.jūnijam notiks mēģinājums uzstādīt Ginesa rekordu, veidojot pasaulē garāko puķu paklāju.

Latgalē Zāļu dienā 23.jūnijā plkst.20 Līvānu novadā Rudzātu centrā, pagasta parkā, paredzēta Līgo klasikas – iemīļotās Rūdolfa Blaumaņa izrādes "Skroderdienas Silmačos" – kopīga skatīšanās, kurai sekos zaļumballe kopā ar Mārtiņu Zaļo.

23.jūnijā plkst.22 Jaunjelgavas Liepu parka estrādē sāksies Līgo nakts zaļumballe kopā ar Gundaru no Jēkabpils.

Daudzeses pagasta tirgus laukumā 23.jūnijā plkst.11 notiks Jāņu dienas ielīgošana, plkst. 23 – ugunskura iedegšana.

Sērenes pagastā 23.jūnijā plkst.22 pagasta centra laukumā notiks Jāņu ugunskura iedegšana un līgošana līdz rītam.

23.jūnijā plkst.13 Sunākstes pagasta parkā – vasaras saulgriežu ielīgošana, bet plkst.22 sāksies Jāņu nakts zaļumballe, kurā spēlēs grupa "Kristīne un Alvis".

Tā kā daudzi līvānieši līgos pilsētā, padomāts arī par viņiem – 23.jūnijā plkst.22 Līvānos Tradīciju laukumā sāksies Līgo balle, kurā spēlēs grupa "Airi".

Līgo vakarā ikviens varēs doties svinēt svētkus uz Jersiku, kur brīvā dabā pie Daugavas notiks pagasta svētki "Ielīgosim Jāņus Jersikā". Pasākums sāksies plkst.20 ar siera degustāciju un Jāņu vainagu skati. Plkst.21 skatītājus priecēs Līgo svētku uzvedums un koncerts, bet plkst.22 visi aicināti uz Jāņuguns aizdegšanu.

Aglonas estrādē Līgo vakarā, 23.jūnijā, plkst.23 notiks Līgo nakts balle, kurā spēlēs grupa "Marchello".

Atgādinām – sākot ar Līgo dienu, maksimālais sods par transporta līdzekļa vadīšanu reibumā būs 1000 latu.

.

Komentāri (5)

IvetaKazoka 23.06.2010. 09.45

Līga pirms Jāņiem saka vīram: “Es padomāju un nolēmu, ka tev būtu lietderīgi pāris dienas pastaigāt ar atvērtu bikšu priekšu.”
– Kāpēc vēl tas?
– Nu labi, parunāsim loģiski. Atceries, kad tu pāris dienas pastaigāji bez šalles un ar atpogātu apkakli?
Pēc tam tev trīs dienas kakls bija stīvs…

Priecīgu visiem Līgošanu un Jāņošanu! :)

+1
0
Atbildēt

0

TanteSidra 22.06.2010. 21.10

Pāreja
— Līgo svētku un Jāņu sarīkojumi —

Tautai attīstoties, notikusi pāreja
no
dabīgās līgošanas un parastās Jāņu svinēšanas
pie
Jāņu sarīkojumu organizēšanas vai Jāņu atzīmēšanas.

+1
0
Atbildēt

0

kaspars_kalnins 22.06.2010. 20.25

Nu nav mums Līgo svētku! Tas ir tiešs pārcēlums no krievu “prazdņik ļigo” Mēs svinam JĀŅUS! 23. jūnijs ir Zāļu diena, arī Līgu diena, tā paša datuma vakarā Jāņu vakars, bet 24.jūnijs ir Jāņu diena. Tā man mācīja māte tālajā bērnībā. Turklāt nevienā Dainu rindiņā neatradīsiet aplamos Līgo svētkus!
Priecīgus Jāņus! Lai visiem garšo alus un veselīgi to iedzert!
Pļavas dziesmu nodziedāju līgo, līgo!
Pār pļaviņu pāriedami līgo, līgo!

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu