Līgo diena un Jāņi biežāk tomēr ir bez lietus • IR.lv

Līgo diena un Jāņi biežāk tomēr ir bez lietus

36
Reinis Hofmanis, F64

Statistika rāda, ka visvairāk Līgo vakarā un Jāņu naktī līst Latvijas austrumu daļā

Jaunākās sinoptiķu prognozes liecina, ka visstiprākais lietus gan Līgo vakarā, gan Jāņu naktī gaidāms Latgalē, līs arī Vidzemes austrumos un Zemgalē, vēsta BNS.

Jāņu dienā būs daudz mākoņu un saule spīdēs maz, brīžiem līs visā valstī, vietām Vidzemē un Latgalē gaidāms arī pērkona negaiss. Gaisa temperatūra sasniegs +16..+21 grādu, bet valsts austrumos būs sutīgs – līdz +22..+25 grādiem.

Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra statistika gan rāda, ka Līgo vakars un Jāņu nakts Latvijā biežāk ir bez lietus nekā lietaini. Pēdējo 50 gadu laikā mazāk nekā pusē gadījumu Jāņos lijis.

Visbiežāk Jāņu nakts bez lietus bijusi Zemgalē. Piemēram, Bauskā pēdējo 50 gadu laikā tikai 28 procentos gadījumu lijis. Savukārt biežāk lietaina Jāņu nakts ir Kurzemes augstienēs. Talsu apkārtnē pēdējo 50 gadu laikā lietainas Jāņu naktis bijušas 51 procentā gadījumu.

Kaut arī laika apstākļi šajās dienās parasti ir nestabili, Jāņu naktī un dienā visbiežāk lijis kādā atsevišķā Latvijas daļā, bet ne visā valstī. Salīdzinot Latvijas reģionus, visvairāk Līgo vakarā un Jāņu naktī līst Latvijas austrumu daļā, turpretī vismazāk – Zemgalē.

.

Komentāri (36)

kaspars_kalnins 24.06.2010. 14.34

Nu nav tādas Līgo dienas – ir Zāļu diena, Jāņus vakars, Jāņi nakts un Jāņu diena!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu