Jānis Trops, bišu māšu apaugļotājs • IR.lv

Jānis Trops, bišu māšu apaugļotājs

4
Latvijas Biškopības biedrības pētnieks Jānis Trops laboratorijā Jelgavā no jūnija līdz augustam ik dienu apaugļo ap 10 bišu. «Man bites nedzeļ, jo māku tām pielāgoties». Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Alberte

Tikai divi cilvēki Latvijā nodarbojas ar bišu mākslīgo apaugļošanu. Viens no viņiem ir Jānis Trops

Apaugļošana jāveic mākslīgi, lai pētītu un saglabātu Latvijas medus bišu pasugas Eiropas tumšā populāciju. «Grāmatās bites nez kāpēc zīmē dzeltenmelni svītrotas kā lapsenes.» «Latvietes» ir brūni melniem vēderiņiem, savukārt ar nedaudz gaišākiem ir «itālietes». 

Ar bišu selekciju Jānis strādā trešo gadu. Visvairāk laika aizņem darbs ar eksperimentālajām saimēm, bišu māšu inkubatoru, spermas iegūšana no traniem. «Kad sāku, gandrīz nedēļu mācījos, kā slaukt tranus. Daži pat gāja bojā, jo jāsaspiež ir ļoti precīzi, pavisam nedaudz, ar izjūtu.» Pētniecībai atlasa labākos tranus. Lai stropos neiekļūtu svešs «līgavainis», skreju «sargā» speciāls siets. «Ja Latvijai piederētu kāda sala, tādu instrumentālo apsēklošanu nevajadzētu. Pasugas nesajauktos, un būtu tīrs materiāls.» 

Bišu māte ir gatava apaugļošanai, kad sasniegusi piecu dienu vecumu. Ne visas mātes var būt ciltsmātes, jo daža ir pārāk maza, citai trūkst kāju. Tādas eitanazē. Bišu māte dzīvo vidēji 2-3 gadus, maksimums piecus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu