Saglabā Karginam un Krasovickim labvēlīgos grozījumus • IR.lv

Saglabā Karginam un Krasovickim labvēlīgos grozījumus

33
Parex
Indra Sprance

Saeimas komisija noraida koalīcijas priekšlikumu svītrot pretrunīgi vērtētās normas

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien noraidīja koalīcijas deputātu priekšlikumu izslēgt no kredītiestāžu likuma grozījumiem pretrunīgi vērtētās, nacionalizētās ''Parex'' bankas akcionāru Viktora Krasovicka un Valērija Kargina intereses lobējošās normas.

Deputāti bez plašām debatēm noraidīja deputātu Alberta Krūmiņa (JL) un Kārļa Šadurska (PS) priekšlikumus izslēgt “Saskaņas centra” (SC) rosinātos grozījumus. Deputāts Miroslavs Mitrofanovs (PCTVL) uzsvēra, ka likuma grozījumu mērķis bija neļaut Finanšu un kapitāla tirgus komisijai izsniegt licenci tādai bankai, “kura no paša sākuma ir lemta iznīcībai”, salīdzinot šādas darbības ar krāpšanos, piemēram, kā tā sauktajā “zviedru kuģa lietā”. “Kādam būs jānes atbildība par bankas un Kargina un Krasovicka kapitāla iznīcināšanu,“ brīdināja Mitrofanovs.

Paredzot opozīcijas pārsvaru pār koalīcijas balsojumiem, deputāts Aigars Štokenbergs (SCP)  rosināja mīkstināt SC un Tautas partijas atbalstītās likuma normas, nosakot, ka trīs gadu plāni jāiesniedz vienīgi tām bankām, kuras ir saņēmušas valsts atbalstu. Šo priekšlikumu deputātu vairākums arī konceptuāli atbalstīja.

Saskaņā ar komisijā atbalstīto likumprojekta redakciju, attiecībā uz “Parex” sadalīšanu joprojām paliek spēkā norma, ka “Finanšu un kapitāla tirgus komisija dod atļauju kredītiestādes uzņēmuma pārejai, ja pēc uzņēmuma pārejas gan uzņēmuma nodevēja kredītiestāde, gan uzņēmuma ieguvēja kredītiestāde atbilst visām likumos un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas izdotajos noteikumos noteiktajām kredītiestāžu darbību regulējošām normatīvajām prasībām un ja pārejas priekšlikumam pievienoti kā kredītiestādes nodevējas, tā kredītiestādes saņēmējas darbības perspektīvie plāni ne mazāk kā tuvākajiem trim gadiem''.

Tas nozīmē, ka bankas “sliktās daļas”, kurā varētu būt arī Kargina un Krasovicka ieguldījumi, uzturēšanai trīs gadus valstij varētu nākties ieguldīt simtiem miljonu latu. “Parex” bankas padomes prieksšēdētājs Juris Jākobsons komisijas sēdē uzsvēra, ka vienīgais veids, kā paglābt “Parex” noguldītājus, ir sadalīt banku, bet šādu likuma grozījumu pieņemšana nebūtu lietderīga, jo tie ir vairāk Kargina un Krasovicka nekā valsts interesēs.
Par likumprojektu galīgajā lasījumā Saeima lems jau šo ceturtdien. Valsts prezidents Valdis Zatlers gan norādījis, ka gadījumā, ja deputāti to atbalstīs šādā redakcijā, viņš to nodos Saeimai otreizējai caurlūkošanai. Iepriekš atsevišķi koalīcijas politiķi pauduši, ka par šo jautājumu varētu tikt rosināts arī referendums.

Komentāri (33)

terauds123 08.06.2010. 13.08

nu ja..šie deputāti no opozīcijas..ritīgie patrioti, krīt un ceļas par mūsu labklājību..kropļi

+24
0
Atbildēt

0

ievuliitis 08.06.2010. 13.19

Domāju, tas dārgi nemaksās – pirms vēlēšanām nopublicēt kurš saeimas deputāts, minot partiju, kuru parstāv, kā ir balsojis valstiski svarīgos balsojumos. Lai tauta redz savus varoņus.

+19
0
Atbildēt

3

    mary75 > ievuliitis 08.06.2010. 15.22

    Kam varu, tas skaidroju, bet, pēc manām domām, tas būtu t.s. “sabiedriskās TV” uzdevums – izskaidrot, kādas sekas tādiem lēmumiem, kā arī pašas Vienotības.
    Tāpēc domāju, ka referendums būtu iespēja vismaz atvērt acis kādam, ja ne apturēt to likumu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > ievuliitis 08.06.2010. 14.42

    Neesi naiva, 75% “tautas” vispār neko nezina par tādiem grozījumiem, un, ja ko arī zina, tad daudzi tic opozīcijai, ka tā glābj pareksu no “izzagšanas”.
    Atvaino, tauta visam tam līdzi neseko, un politiski tautas vairākums ir, atvainojos, stulbs.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > ievuliitis 08.06.2010. 15.15

    dzeri, bet varbūt vajag izskaidrot?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 08.06.2010. 13.26

Nevajag krist izmisumā – prezidents ir pateicis, ka grozījumi tiks atsviesti atpakaļ, bet sadalīšana notiks pirms to pieņemšanas. Šajā gadījumā tomēr patīkami, ka Zatlers, lai arī nav mans favorīts un daudzas reizes viņa lēmumi ir bijuši dīvaini, ir saprāta pusē.

+18
0
Atbildēt

4

    austrisv > andrisskrastins 09.06.2010. 10.14

    Par velti jau ES komisija nebija ieradusies Rīgā sakarā ar parekss sadalīšanu. Cik atceros, tad lēmums par sadalīšanu ir ar 01.07.2010 gadu!
    Zatleru jau arī vairs tā nevar paraustīt kā opozīcija grib, jo VID ģenerāldirektora amatā vairs nav TP pakalpiņš un ieliktenis jakāns!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andrisskrastins 08.06.2010. 13.43

    Cerams, ka neatteiksies no saviem vārdiem. Citādi būs jāatgādina. Kā to var izdarīt nepārkāpjot likumu? Rakstīt vēstules, stāvēt Kalnciema ielas garumā ar plakātiem? Vai pie prezidenta pils drīkst piketēt?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 08.06.2010. 14.45

    Nu un ko tas dos?
    To var pārvarēt ( veto) ar vienkāršu balsu vairākumu.
    SC un Kargins AŠ apsolījis ko izcilu, ja jau viņi tā cīnās par Kargina interesēm un neņem galvā ne EK, ne PB.
    Ja nu vienīgi sākt referendumu, kas, dabīgi, neizdosies, bet, vismaz būs iegūts laiks.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 08.06.2010. 15.17

    dzeris49, tas veto pēc tam neko nedos, jo likuma grozījumi neattieksies uz jau sadalīto banku.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu