Pirms celt nodokļus, jāmazina ēnu ekonomika un izdevumi • IR.lv

Pirms celt nodokļus, jāmazina ēnu ekonomika un izdevumi

39
Jānis Saliņš, F64

Eksperti līdzšinējās pārmaiņas valsts pārvaldē neuzskata par strukturālajām reformām

Lai nodrošinātu vajadzīgo nākamā gada budžeta konsolidācijas apmēru, Latvijai pirmām kārtām jāmeklē iespējas apkarot ēnu ekonomiku un jāsamazina budžeta izdevumi, un tikai pēc tam var apsvērt iespējas palielināt nodokļus, žurnālistiem pirmdien teica Eiropas Savienības (ES) finanšu palīdzības Latvijai misijas vadītājs Gabriele Džudiče (Gabriele Giudice).

Jau vēstīts, ka pēc vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvijai nākamgad budžets jāsamazina par 395-440 miljoni latu, deficītam nepārsniedzot 6% no iekšzemes kopprodukta. Finanšu ministrija tuvākajā laikā sola sagatavot priekšlikumus budžeta konsolidācijai, taču eksperti jau norādījuši, ka vispirms jāīsteno strukturālās reformas valsts pārvaldē, kuru vietā notikusi vien mehāniska izdevumu un darbinieku skaita samazināšana.

ES misijas vadītājs Džudiče atgādina, ka Latvijā ēnu ekonomikas īpatsvars ir viens no lielākajiem Eiropā, tāpēc liels apmērs plānoto nodokļu ieņēmumu valsts budžetā nenonāk. Teši šis varētu būt neizmantotais potenciāls, ar kura palīdzību palielināt budžeta ieņēmumus un nodrošināt vajadzīgo konsolidācijas apmēru, viņš atzina.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba intervijā LNT otrdien uzsvēra, ka par strukturālām reformām var uzskatīt izmaiņas, kas saistītas ar kvalitātes kritēriju izvērtēšanu un uzlabošanu. Taču pēc līdzšinējām izmaiņām situācija dažādās valsts jomās tikai pasliktinājusies, un spilgts piemērs tam ir medicīna.

Viņasprāt, galvenā problēma ir politiskā līmenī, jo nav skaidrs, ''ko vēlamies sasniegt jebkurā nozarē'', un tikai "samazināšanas politika" kaitē ekonomikas izaugsmei. Tas rada bažas arī par Latvijas spēju 2012./2013.gadā sākt atmaksāt starptautisko aizdevumu. Par to atbildība jāuzņemas tam, kas parakstās zem reformām, "tas ir valdības darbs", saka Sudraba.

Savukārt ekonomists Uldis Osis aģentūrai BNS kā slikto piemēru aprakstījis situāciju konsulārajā dienestā, kur darbinieku trūkuma dēļ tūristiem nevar laikus izsniegt vīzas. Nesamazinot darbinieku skaitu, Latvijā iebraukušie tūristi, iespējams, atstātu lielāku naudas summu, nekā tika ietaupīts, samazinot dienesta darbinieku skaitu, saka eksperts. Viņaprāt, nepareiza ir pati pieeja budžeta konsolidācijai un veidošanai. "Tā ir spēle ar skaitļiem – samazināt par 200 miljoniem, 300 miljoniem, 400 miljoniem. Nav nekādas analīzes un prioritātes – kur drīkst samazināt un kur ne," klāstīja Osis.

Komentāri (39)

mary75 08.06.2010. 16.28

Notika kaut kāda mehaniska griešana, nevis strukturalās reformas, pie kam grieza ne tur, kur vajadzēja, bet tur, kur bija vieglāk nogriezt.
Bet savādāk jau, laikam, nevarēja, pie šā te vairākuma, kam te savējo dažādās valsts iestādēs vairāk, kā zeimā sniega.
Un pirmais, kas sen bija jādara, lai ierobežotu ēnu ekonomiku, jau 20 gadus atpakaļ, ir 0 dekl. visiem un legālā prezumpcija, un to arī ieviest politiska griba nav bijusi 20 gadus.
Pat pieņemt to, ko SVF un PB arī sen prasa – konkrētu atbildību par nelikumīgiem tēriņiem, arī nespējam, kur VK ko pārbauda – visur miļjoni pazūd nezin kur, un atbildīgo nav.
Valst aparāts arī visdārgākais Es attiecībā uz % no IKP.
Tā ka pirms celt nodokļus, vajadzētu aizbāzt to caurumu caurā mucā.

+13
0
Atbildēt

4

    daina_tabuna > mary75 08.06.2010. 16.43

    Dombrovskis, es atvainojos, nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta. Ja pa šiem gadiem ne sūda nav iemācījies, tad varēja arī neuzņemties premjera postenī sēdēt. Reformu veikšana nav nekāda kosmiskā tehnoloģija. To ir jāveic no augšas uz apakšu, nevis otrādi. Un viņš ļoti labi zina, ka augšās nesēž viņam un valstij kopumā lojāli cilvēki. Cik naivam vai aprobežotam ir jābūt, lai liktu reformas veikt cilvēkiem, kuriem nevar uzticēties? Pašam un ministriem personīgi ir jāuzņemas iniciatīva un tad jau darba gaitā no tā bara atlasītu lojālus un spējīgus darbiniekus, kam reformas turpināt.

    Kas attiecas uz tukšo kasi, tad tas neatbilst patiesībai. Un reformēšanu varēja sākt bez steigas un ar prātu.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 08.06.2010. 17.24

    Es īsti nesaprotu, kur ieķeras tā nulles deklarācija, daudz cilvēku jau tāpat iesniedz deklarācijas, lai atgūtu attaisnotos izdevumus, nu labi būtu papildus jāuzskaita depozīti, īpašumi vai kosmosa kuģi, kas nu kuram ir, bet pēc tam viss iet raiti tālāk. Tauta paceptos pirmajā ziemā un norimtos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.06.2010. 16.39

    Bet es jau Dombrovski arī nevainoju.
    Ja viņš būtu diktators ar neierobežotām pilnvarām, tad viņu varētu vainot, ko un kā viņš varēja, to darīja.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 08.06.2010. 16.33

    Džeri, Dombrovskim varu pie kājām nometa marta beigās, bet valsts kase bija tukša un latvijā bija ieradies SVF, lai prasītu budžeta griešanu!!!!
    Kas cits atlika Dombrovskim, ja ne griezt naudu nost, jo naudas tad nebija!
    Strukturālās reformas nav steidzams darbs un ne jau viena mēneša darbs. bez tam, tam vajadzīgs saeimas atbalsts, bet pats redzi, kāds ir tas saeimas atbalsts!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

dro 08.06.2010. 16.47

Lai Osis rok Daugavu, Sudraba pucē savu imidžu, bet Zviedris pajautā saviem patroniem, kadēļ šie pasaules ekonomiskās domas spīdekļi ne reizi nav pavēruši mutītes, lai kaut klusu bilstu par ēnu ekonomiku, kura bez korupcijas ir lielākā ekonomikas attīstības bremzētāja, konkurences kropļotāja un neizmantota iespēja ievērojami papildināt budžetu.

+10
0
Atbildēt

1

dro 08.06.2010. 16.53

Dolārs.Cik naivam vai aprobežotam ir jābūt, lai liktu reformas veikt cilvēkiem, kuriem nevar uzticēties?
____________________________
Cik naivam jābūt cilvēkam, kurš mazākuma valdības vadītajam uzstāda prasības, kuras izpildīt nebūtu pa spēkam vienam otram diktatoram, piem. Putinam:)

+8
-1
Atbildēt

9

    daina_tabuna > dro 08.06.2010. 16.59

    Cik īsai ir jābūt atmiņai, lai neatcerētos, ka Dombrovskim no sākuma nebija mazākuma valdība.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    shefere > dro 08.06.2010. 20.16

    Nevaru aizliegt Tev tā uzskatīt, ja vēlies:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    shefere > dro 08.06.2010. 18.55

    domāju, ka ne jau darāmo uzdevumu unikalitāte bija tas, kādēļ koalīcija pajuka:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    shefere > dro 08.06.2010. 19.50

    Pēc tādas loģikas viņiem vajadzētu tagad vispār uz jauno Saeimu nekandidēt, jo uzdevumi taču dikti grūti, bet nē, kā redzam, raujas cik tik spēka naudu un pūles netaupot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    shefere > dro 08.06.2010. 18.05

    Ja mēs apskatamies kāds ir bijis vairākuma koalīciju sastāvs citās Saeimās, tad redzam, ka lielākoties tās ir bijušas nestabilas, tādēļ ka tās ir plosījušas iekšējās pretrunas, un bieži vien tādēļ arī šīs valdības ir kritušas, kad kāda no koalīcijas partijām ir savākusi savus spainīšus un lāpstiņas un smilškasti pametusi. Tā ka šī valdība nav nekāds unikums. Un arī šī valdība, palikusi mazākumā, būtu gāzta, ja ne tuvojošās vēlēšanas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 08.06.2010. 19.57

    Varbūt tomēr atbildē trūkst loģikas? Es manuprāt pietiekoši skaidri uzrakstīju:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 08.06.2010. 19.41

    Tomēr. Pirmo reizi uz vēlēšanām nevar dalīt “pārpalikumu”, bet jādomā par “apcirpšanu”. Vieglāk no malas kritizēt, nekā pieņemt nepopulārus lēmumus. Par labu Latviju!:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 08.06.2010. 18.14

    Tā ka šī valdība nav nekāds unikums.
    ________________________
    Kurš tad to būtu apgalvojis? Toties tās veicamie uzdevumi ir unikāli, ka lielie darītāji aizlaidās lapās:)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > dro 08.06.2010. 17.03

    Dolārs, šī brīža valdība + TP nebija gluži vairākuma valdība klasiskajā izpratnē. Manuprāt, nebija tādas nedēļas, ka pirmdienas koalīcijas padomes sēdē tika nolemts viens un otradien parādījās jau problēmas. Iekšējā valdības boikotēšana nav nekas jauns, tāpēc neteiktu, ka Dombrovskim bija reāli kaut ko samazināt tā kā vajadzētu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu