Nākamā prezidenta bizness • IR.lv

Nākamā prezidenta bizness

2
«Man daudzos pagrieziena punktos ideja ir atnākusi no turienes,» saka PharmIdea vadītājs Vitālijs Skrīvelis, parādot uz augšu. «Vienalga, kā to saucam — Dievs, gaismas radītājs vai kopējs informācijas lauks». Foto — Lauris Vīksne, F64
Anita Brauna

PharmIdea ir Latvijas stratēģiskajos uzstādījumos aprakstītais ideālais uzņēmums, kura pamatā ir inovācija un augsta pievienotā vērtība. Tikt uz priekšu cita starpā palīdzējis «niknums» par to, ka Latvijā un pārējās Baltijas valstīs vēža ārstēšana nav tik efektīva kā Rietumeiropā 

Man ļoti patīk teiciens – mīlestība pārvēršas enerģijā, enerģija pārvēršas naudā, – tā farmācijas uzņēmuma PharmIdea izveidotāja Vitālija Skrīveļa stāstījumā lietišķais mijas ar iracionālo. Kad prasu, kā viņš iedrošinātu cilvēkus sākt savu biznesu, Skrīvelis pārcilā prātā savu pieredzi un secina, ka nekas nesanāks, ja darīs to, kas nepatīk. «Mīlestība ir tīrā enerģija, kas cirkulē caur tevi. Es mīlu cilvēkus, savus bērnus, savu darbu, savus darba kolēģus. Es savu valsti arī īstenībā mīlu. Mums ir ļoti laba valsts,» spēka avotus sauc Skrīvelis (un, kā daudzi, precizē, ka pašreizējā politika gan nav savienojama ar labu valsti). Arī viņa biznesā ir kāds ideāls par valsti – Skrīvelis ar PharmIdea vēlas pierādīt, ka Latvijā var attīstīt inovāciju un eksportu. 

Mikrobiologam Vitālijam Skrīvelim pēdējos gados bija karjera, par kuru nekādi nevarētu sūdzēties. Viņš ieņēma augstus amatus lielajā un veiksmīgajā zāļu ražotājā Grindeks. Ideja par savu uzņēmumu radusies, jo «esmu ļoti zinātkārs cilvēks, man patīk viskautko jaunu izgudrot un paprovēt», taču Grindeks kā lielā uzņēmumā «jaunu un traku» lietu īstenošanai bijusi zināma birokrātija. Pavisam saites ar Grindeks viņš gan nav sarāvis, pašlaik darbojas konsultanta statusā un kūrē lielu projektu aktīvās farmaceitiskās vielas ražotnes izveidei. 

Otrs svarīgs faktors bijis «niknums» par to, ka Latvijā un pārējās Baltijas valstīs vēža ārstēšana nav tik efektīva kā Rietumeiropā. Pharm-Idea pamatā ir ideja izveidot uzņēmumu, kas soli pa solim Baltijas valstīs ieviestu citādas, efektīvākas vēža diagnostikas un ārstēšanas metodes. Pētniecības laboratorijā attīstītu Latvijas zinātnieku idejas un izstrādātu jaunas zāles, rūpnīcā tās ražotu līdztekus citām pēcpatenta zālēm, diagnostikas centrā sniegtu diagnostikas pakalpojumus – modernus, bet ne obligāti dārgus. Skrīvelis lēš: arī salīdzinoši nabadzīga veselības aprūpes budžeta apstākļos var attīstīt labu vēža ārstēšanu, ja sakoncentrē resursus un nevajadzīgi neizvēlas pasaulē dārgākās metodes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu