Reģionālās TV varēs turpināt analogo apraidi vēl 3 gadus • IR.lv

Reģionālās TV varēs turpināt analogo apraidi vēl 3 gadus

25
Gatis Gierts, F64

TV3 atslēgšot ar 1.jūniju; likumdevēji rosina arī nacionālajām TV ļaut vēl raidīt analogajā tīklā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, gatavojot trešajam lasījumam Elektronisko mediju likumprojektu, pirmdien atbalstīja priekšlikumu ļaut vietējām un reģionālajām televīzijām, izmantojot savus tehniskos līdzekļus, turpināt programmu apraidi analogajā formātā ne ilgāk kā līdz 2013.gada 31.decembrim, vēstī aģentūra BNS. Likumdevēji rosina arī nacionālajām televīzijām analogo apraidi ar saviem tehniskajiem līdzekļiem ļaut turpināt līdz 2011.gada 1.decembrim.

Tikmēr Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) paziņojis, ka ''TV3 Latvija" (TV3) programmu pārraide tiks atslēgta līdz ar analogā tīkla izslēgšanu visā valstī no 1.jūnija, ziņo aģentūra LETA. "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis norādījis, ka TV3 nebūs pieejams arī ciparu virszemes apraidē, jo līgums ar "Lattelecom" neesot noslēgts. Satiksmes ministrija (SM) iepriekš TV3 pausto apņēmību palikšanu analogajā apraidē pēc 1.jūnija nosaukusi par pārsteidzīgu.

TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena biznesa portālam "Nozare.lv" norādījusi, ka notiek sarunas gan ar LVRTC par analogās apraides turpināšanu, gan ar "Lattelecom" par ciparu virszemes apraidi. To apstiprina arī Gulbis. Zūzena skaidro, ka no LVRTC saņemts līguma piedāvājums par tarifu, kas "atšķiras no līdzšinējā" un kurš pašlaik tiekot vērtēts. Viņas teiktais liecina, ka LVRTC piedāvājums varētu atšķirties no medijos izskanējušām vairāku miljonu latu summām, secina LETA.

Saeimas komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL) pēc sēdes pirmdien norādījusi, ka vienošanās par reģionu TV pagaidām risina sarežģīto situāciju, kas radusies līdz ar pāreju uz zemes apraidi ciparu formātā. Valdības apstiprinātie noteikumi paredz, ka pāreja no analogās apraides uz ciparu formātu jāpabeidz līdz nākamā gada decembrim. Daudzām vietējām un reģionālajām televīzijām pēc tam iespēja raidīt ciparu formātā būtu liegta, jo šīs apraides vienīgā uzturētāja "Lattelecom" piedāvātie tarifi tām ir par lielu. ''Lattelecom'' ekskluzīvas ciparu apraides tiesības ar Ministru kabineta lēmumu piešķirtas līdz 2013.gada 31.decembrim.

Apraidi analogajā formātā varēs turpināt, ja tas tehniski attiecīgajā frekvencē ir iespējams un netraucē apraidi ciparu formātā. Circene noraidījusi bažas, ka apraides turpināšana analogajā formātā prasītu lielus izdevumus no valsts budžeta, jo tās izmantos savus tehniskos resursus, nevis "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" infrastruktūru.

Komisija vienojās, ka valdībai Saeimā jāiesniedz likumprojekts, kas regulēs apraidi ciparu formātā pēc 2014.gada 1.janvāra, elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem paredzot iespēju pašiem nodrošināt savu programmu apraidi ciparu formātā, vai arī izvēlēties komersantu savu programmu izplatīšanai.

Savukārt satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) atzinis – patlaban situācija ir tāda, ka analogā apraide tiks atslēgta. Process neesot apstādināms, un TV3 jāpieņem lēmums, kā rīkoties. "TV3 arī turpmāk būs pieejams kabeļtelevīzijas un satelīttelevīzijas abonentiem, taču tai jāizlemj, vai saglabās nacionālās apraides kanāla statusu, nodrošinot apraidi vismaz 50% Latvijas teritorijas," sacīja Gerhards.

Jau rakstīts, ka TV5 uz ciparu apraidi pārgāja 2009.gada 1.decembrī, LTV7 – šogad 1.martā, LNT un LTV1 – 1.aprīlī Rīgā un tās apkārtnē, no 1.jūnija – visā valstī.

Komentāri (25)

ltvpanorama 24.05.2010. 18.48

māc aizdomas ka šī TV 3 atslēgšana pirms vēlēsanām ir kāds smalks plāns, ar milzu ceņņikiem dabūt prom no auditorijas..
LNT saprotams kam pieder..Gailīšziņas pēc pēdējā taimkoda izsauc platu smīnu…kas tad paliek?,,krievijas scenārijs mīksta varianta sagrābt TV un zombēt masas ar traļi vaļi un saskaņotām intervijām bez nepatīkamiem jautājumiem..
Vienotība!!!..mostaties!!..aļoOOOOOO!!!!!

+19
0
Atbildēt

6

    anda > ltvpanorama 25.05.2010. 10.21

    Pilnīgi piekrītu!Nez kāpēc neviena TV , izņemot TV5,neraida bezmaksas satelītā,man šķiet,ka LTV1 arī varēja to praktizēt!Būtu tuvāk laucinekiem tagad,kad ļoti daudziem no 1.J.nebūs piejamas programmas latviēšu valodā!Zinu,ka daudz pāries tikai un vienīgi uz Krivijas info.Labi,ka ir internets,kam nu tas ir.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ltvpanorama 24.05.2010. 18.56

    Liekas, ka IR taimkods arī vienaldzīgs?:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ribens > ltvpanorama 24.05.2010. 22.33

    1) Vecie dekoderi tie nevarētu būt, jo tajā laikā runas par MPEG4 nebija. Bet nu LTC bīdītās zvaigžnu kastes (TV Star) vienalga izskatās dīvaina izvēle – vāja jutība, ļoti problemātisks firmware jauninājums un nav HDMI, tikai SCART.
    2) TV3 (MTG) jau nu nav nekādi “gaišie tēli” – tādi paši biznesmeņi, kā visi citi. Koķetēšana par virszemes apraidi ir ciešā saistībā ar VIASAT SAT piedāvājumu un biznesu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sviitijs > ltvpanorama 24.05.2010. 20.08

    Bet loģiski, AŠ2+ politekonomistiem taču sanāk trīs zaķi ar vienu šāvienu – 1) izpārdos vecos dekoderus, lai AŠam atdotu parādu http://ej.uz/z0m 2) šogad, jo vēlēšanas, 3) TV3, jo ir puslīdz objektīvs notikumu atspoguļotājs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ltvpanorama 24.05.2010. 18.54

    Vienotība!!! ..aļoOOOOOO!!!!!:))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ltvpanorama 24.05.2010. 19.07

    “Labā Latvija” un citi no tās šaikas darīs visu, lai atslēgtu TV3!
    Bet es tāpat par tiem “es ,nosūcu asinis” nebalsošu!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

mary75 24.05.2010. 19.44

Pa 1 baltijas reklamē AŠ un labo Latviju pilnā sparā, LTV ir nedroša, par LNT un TV5 nerunājot, un vienīgo sakarīgo TV atslēgs?
Nu, toč, izskatās, ka te ir kāds plāns.

+8
0
Atbildēt

1

    dzintarz > mary75 24.05.2010. 20.03

    Izskatās, ka šķielem un šleserim vairs nav īpašu ilūziju par latviešu valodu lietojošo elektorātu. Tie viņiem vairs “nerentējas” – labumi izsmelti. Resursus jākoncentrē virzienā ar lielāku politisko atdevi varas iegūšanā un dzīvības glābšanā.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

rence_linda 25.05.2010. 01.15

Paldies! Vismaz vēl trīs gadus būšu informēts par Saulespuķu garuma rekordiem, kā arī bērnudārza ludziņu mēģinājumiem, tuvojoties Z-svētkiem.

Cik esmu redzējis savos laukos, tām reģionālajām TV neviens tādu baigo uzmanību nepievērš. Visi gaida veco, labo Panorāmu.

Ar savu skepsi es vēlētos teikt, ka reģionālajām TV būtu efektīvāk jānodarbojas ar reālu žurnālistiku par politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem, nevis tikai lauksaimniecības kalendāra un kultūras namu izstāžu apskatu. Reģionos arī ir cīņa par varu, iekšējās politiskās spēlītes utt.

Attīstot reģionālās TV, būtu iespējams runāt par tiešām kvalitātīvu
Latvijs ziņu kanālu, nevis, ik par 15 min atkārtojošos, vakardienas ziņu sesiju.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu