Jaunalksnes noklausītājiem – reāli cietumsodi • IR.lv

Jaunalksnes noklausītājiem – reāli cietumsodi

48
Evija Trifanova, LETA
Sanita Jemberga

Rīgas apgabaltiesa maina iepriekšējo spriedumu; notiesātie joprojām slēpj noklausīšanās pasūtītāju

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien mainīja zemākas instances tiesas spriedumu un žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu nelikumīgās noklausīšanās organizatoriem no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas piesprieda reālus cietumsodus. Līdz šim neviens no viņiem nav atzinies, kurš pasūtīja pazīstamās TV žurnālistes sarunu noklausīšanos un to nopludināšanu.

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu bijušajam VID Finanšu policijas (FPP) priekšnieka vietniekam Jānim Laizānam tiesa piesprieda trīs gadu cietumsodu, Drošības daļas priekšniekam Raivim Freibergam – vienu gadu un astoņus mēnešus, izmeklētājam Vasīlijam Kivļonokam – vienu gadu.

Ceturtais apsūdzētais Aldis Klems, kurš vienīgais atzina savu vainu un labprātīgi aizgāja no darba VID, spriedumu nebija pārsūdzējis. Tādēļ viņam spēkā paliek naudas sods 20 minimālo mēnešalgu apmērā (Ls 3600). Visiem aizliegts arī noteiktu laiku ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Prokurore Velta Zaļūksne bija prasījusi piespriest reālus cietumsodus jau pirmajā tiesu instancē, lai  "beigtu bradāt valsts pamatlikumu un izbeigtu šo iestāžu varenības apziņu". Viņa iepriekš teica, ka Laizāns ir lietas ''atslēgas figūra'' un no viņa atkarīgs, vai izdosies uzzināt noklausīšanās pasutītājus. Līdzšinējā darbība liecinot, ka tā var nenotikt.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Saskaņā ar apsūdzību, Jaunalksnes sarunas nelikumīgi noklausījās divos laika posmos 2005. un 2006.gadā. Pirmajā gadījumā formāli atrada iemeslu lietā par VID amatpersonu goda aizskaršanu, par ko likums neļauj pieprasīt noklausīšanos, bet otrā viņas numura noklausīšanos pieprasīja ar citas personas vārdu lietā par naudas atmazgāšanu. Prokuratūra uzskatīja, ka Laizāns un Freibergs deva norādījumus, kā rīkoties, un abi pārējie izpildīja. Ar lietu saistītā civilprasībā Augstākā tiesa šogad atzina, ka pārkāptas Jaunalksnes tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību un par labu viņai no VID piedzina Ls 12 000.

Komentāri (48)

dro 20.05.2010. 17.11

Kaut viena laba ziņa šodien:)

+21
0
Atbildēt

2

    Rolands Ozoliòð > dro 20.05.2010. 17.13

    Pirmaa ir Murnieces paliksana amataa. Otraa Muiznieces ieveleesana. Un tresaa ir sii;-)
    Taisniiba uzvar ;-)

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    ilona_xango > dro 20.05.2010. 17.42

    Oskar, jau sen tiek runāts, ka valstī ar tiešās pilsoņu pārstāvēšanas deficītu politiķi notikumus redz savādāk, – un tas attiecās uz šīs dienas notikumiem ap Mūrnieces un Muižnieces kundzēm. Ļoti iespējams, ka Saeimas deputāti – ar dažiem izņēmumiem – visu redz tikai caur politisko partiju cīņas prizmu un vairs nav spējīgi pacelt skatienu augstāk – līdz nacionālām līmenim. Tādā skatienā JL izdevās aizstāvēt L.Mūrnieci un apliecināt Tautas Partijai to, ka spēles noteikumi nav mainījušies – uz ko TP priecīgi atbildēja ar V.Muižnieces ievēlēšanu par ST tiesneši. 1:1, neizšķirts – patiešam vai nav laba ziņa?
    Kas no tā pilsoņiem? “Pilsoņi – mēs tos mīlam! Pat reiz četros gados.”

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 20.05.2010. 17.50

“Prokurore Velta Zaļūksne bija prasījusi piespriest reālus cietumsodus jau pirmajā tiesu instancē, lai “beigtu bradāt valsts pamatlikumu un izbeigtu šo iestāžu varenības apziņu”. Viņa iepriekš teica, ka Laizāns ir lietas ”atslēgas figūra” un no viņa atkarīgs, vai izdosies uzzināt noklausīšanās pasutītājus. Līdzšinējā darbība liecinot, ka tā var nenotikt. ”

Acīmredzot pasūtītājs ir tik liela šiška, ka labāk sēdēt cietumā, nevis nodot krustēvu.

+20
0
Atbildēt

5

    ::Vai cis :: > andrisskrastins 20.05.2010. 18.20

    Kaspar, man šķiet, ka VIDam ar Iekšlietu ministriju ir mazs sakars.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > andrisskrastins 20.05.2010. 18.27

    Es ar to biju domājis iekšlietu sistēmu sevišķi liecinieku aizsardzības kontekstā. Bet noslēpumu glabāšana pašlaik ir akūta problēma visos varas līmeņos.
    Tas jau kļūst nomācoši, un ieguvumi žurnālisiem nav tā vērti, ja tas parāda valsts varas neuzticamību kā tādu. Turklāt pa šīm pašām durtiņām šos datus var iegūt arī citi – ar mazāk cēliem nodomiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrisskrastins 20.05.2010. 18.38

    Tie noklausītājino FP droši vien cer, ka krusttēvs nokļūs pie varas un izpestīs viņus no cietuma! Varbūt prezidents par labu uzvedību ātri atbrīvos un tad gan jau viņi saņems sāpju naudu vai labus amatus!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > andrisskrastins 20.05.2010. 18.11

    Vienkārši džeki nav vēl iemācījušies lidot. Par radiem arī domā. No tāda viedokļa, ka Latvija viņus pēc atzīšanās tāpat nevarētu aizstāvēt, to pat var saprast.
    Vispirms būtu vismaz jāsagaida, lai iekšlietu sistēma beidz kalpot par informācijas tirdziņu visiem, kam nav skopums.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > andrisskrastins 20.05.2010. 19.13

    Pilnu sodu viņi nez vai izsēdēs. Tas ir skaidrs, tas ir normāli un notiek ne tikai par blatu.

    Bet nedomāju, ka šī cerība ir viņu primārais dzinulis klusēt. Tā vienkārši ir izvēle starp divām dažādām nepatikšanām. Un, kā to jau norādīja pecisk, acīmredzot, cietums ir mazākā no tām.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

a_oleinika 20.05.2010. 17.30

Tā jau vairs nav valsts, bet Amerikāņu kalniņš – pēc šīsdienas ziņu spektra vien jutīgākam cilvēkam nervu sabrukums varētu iestāties. :)

Reāli tāda sajūta, ka iet spēle uz vabank!

+20
-1
Atbildēt

2

    a_oleinika > a_oleinika 20.05.2010. 18.03

    Es neizsamistu – drīzāk fascinējos. :)
    Par emigrāciju neuztraucieties; ceru būt tas, kurš slēgs lidostā ārā slēdzi. Tātad pēdējais, kas atstāj šo valsti. ;)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilona_xango > a_oleinika 20.05.2010. 17.57

    Nezinu, vai ŠODIEN jūs mierinātu doma, ka viss tas ir nekas, salīdzinot ar Pirmo un Otro Pasaules kariem, ka arī salīdzinot ar to, kas bija pēc tiem. Bet šī ir patiesība – Latvija tauta dzīvoja daudz sliktākos laikos un kaut kā izdzīvoja – visi nemira un morāli nesapuva. Tāpēc nepadodaties. Pat ja emigrēsiet. Bet tāds Poikāns, re, saka, ka netaisās braukt prom. Viņa dēļ Latvijai nākšoties mainīties, viņš apgalvo.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu