Rīgā ieradies Amūras tīģeris Vasja • IR.lv

Rīgā ieradies Amūras tīģeris Vasja

26
Rīgas Zooloģiskais dārzs

Zooloģiskajā dārzā lolo cerību izveidot ģimeni no jaunpienācēja un tīģerienes Katrīnas

Ceturtdienas naktī Rīgas zooloģiskajā dārzā no Lielbritānijas ieradies tīģerpuisis Vasja, kurš iecerēts par Rīgā dzīvojošās tīģerienes Katrīnas līgavaini. Līdzjutējiem jauno iemītnieku solīts rādīt pēc zināma adaptācijas posma, informē zoodārza pārstāve Laura Līdaka.

Tīģeris Rīgā ieradies ap pulksten 5 un kādu laiku atpūtās pēc garā ceļa. Rīgā 2008.gadā dzimušais jaunietis ieradās pēc četru dienu ilga ceļa no Banhemas zooloģiskā dārza Anglijā.

Viņš izrādījies diezgan spītīgs un pāris stundu atteicies iznākt no ceļojumu būra, nepadodoties ne pielabināšanai ar gaļu, ne pabikstīšanai, ne apliešanai ar ūdeni.

Jauno zoodārza iemītnieku Vasju apmeklētāji varēs ieraudzīt klātienē lielajā ekspozīcijas aplokā tikai pēc zināma adaptācijas laika. "Vasjam jāļauj atgūties pēc garā ceļa, nomierināties un iejusties jaunajā mītnē, kā arī sarast ar kaimiņienēm, līdzšinējām Rīgas zoodārza iemītniecēm tīģerienēm," skaidro Līdaka.

Rīgas zoodārzā pašlaik mīt divas Amūras tīģerienes – vecā, nosvērtā 1997.gadā Rīgā dzimusī Astra un mazākā 2007.gadā Maskavas zoodārzā dzimusī Katrīna.

Rīgas zoodārzs kopš 1998.gada piedalās Amūras tīģeru starptautiskajā vairošanas programmā sugas saglabāšanai. Projekta laikā tīģeri tikuši pie jaunas mājvietas. Katrīna jau iepriekš iepazīstināta ar vīriešu kārtas tīģeriem, tomēr līdz šim savstarpējas simpātijas nav radušās. Ir cerība, ka Vasja būs tīkams līgavainis.

Izveidot veiksmīgu pāri šiem lielajiem plēsējiem ir grūts uzdevums, ne vienmēr zoodārza darbinieku un programmas koordinatora vēlmes saskanot ar tīģeru vēlmēm. Iepriekšējie mēģinājumi vecākajai tīģerienei Astrai atvest piemērotu partneri beidzās neveiksmīgi.

Rīgas zoodārzā mītošie Amūras tīģeri ir lielākā pasuga un viena no visvairāk apdraudētajām. Vislielākos draudus tīģeriem rada malumedniecība, dzīvnieka ķermeņu daļu izmantošana Austrumu medicīnā un tīģera barības dzīvnieku – staltbriežu, mežacūku – izmedīšana. Amūras tīģeri savvaļā sastopami vienīgi Amūras – Usūrijas reģionā Krievijas Tālajos Austrumos un Ķīnā. Pašlaik savvaļā ir tikai 400-550 šīs pasugas tīģeru, un pastāv risks, ka dažos gadu desmitos tie savvaļā var izzust vispār. Apmēram tikpat Amūras tīģeru mīt pasaules zoodārzos, un tā ir kā garantija, ka tīģeri neizmirs.

Komentāri (26)

austrisv 13.05.2010. 15.17

Pirmais kadrs pēc imigrācijas likuma pieņemšanas! Nezin vai uzturēšanās atļauju jau saņēmis!

0
0
Atbildēt

0

v-auto 13.05.2010. 12.09

“jaunietis Vasja”- labs. Gruuti tiem zoo savedeejiem ar muusu Katriinu.

0
0
Atbildēt

0

Ārijs 13.05.2010. 11.43

Smuks kaķēns. Man reiz kaimniņos dzīvoja runcis Vasīlijs. Gan mazāks, bet tikai nedaudz.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu