Balodis: ziņas par LK un rotēšanu ir ietekmēšana • IR.lv

Balodis: ziņas par LK un rotēšanu ir ietekmēšana

26
Atis Ieviņš, F64
Indra Sprance

Premjers Valsts kancelejai licis vērtēt TM atbildes vēstuli, ne Uzņēmumu reģistra lēmumus

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) licis Valsts kancelejas (VK) juristiem novērtēt Tieslietu ministrijas (TM) atbildes vēstuli, ko saņēmis pēc lūguma sniegt informāciju saistībā ar Uzņēmumu reģistra (UR) pēdējā laika lēmumiem par akciju sabiedrību “Latvijas kuģniecība” (LK), noskaidroja Ir.lv. Savukārt UR galvenais valsts notārs Ringolds Balodis publiskajā telpā parādījušos viedokļus par šo strīdu, kā arī ziņas par viņa iespējamo “aizrotēšanu” no amata uzskata par mēģinājumu izdarīt spiedienu un tam nepakļaušoties.

Kā noskaidroja Ir.lv, premjeram vēstuli 18.martā atsūtījis “Ventspils naftas” (VN) valdes priekšsēdētājs, “Vitol SA” grupas pārstāvis Saimons Bodijs, kurš norāda, ka viņu “nopietni satraukuši pēdējā laika notikumi, kas liek būtiski šaubīties par veikto investīciju vidi un drošību Latvijā”. Bodijs norāda, ka VN kā lielākajam a/s “Latvijas kuģniecība” (LK) akcionāram nav pieņemama LK pašreizējās valdes un padomes darbība kompānijas pārvaldībā, LK vadība esot zaudējusi VN uzticību. “Mums ir pamatotas bažas, ka gadījumā, ja pašreizējā LK vadība turpinās darbu, tad LK pastāv risks kļūt maksātnespējīgai,“ vēstulē pauž Bodijs.

Vēstulē Bodijs uzsver, ka VK lūgusi LK valdi un padomi sasaukt ārkārtas LK akcionāru pilnsapulci,  iekļaujot tajā jautājumu par uzņēmuma statūtu grozījumiem un padomes vēlēšanām, taču ne LK valde, ne padome to nav darījusi. Saskaņā ar Komerclikumu, ja valde šo akcionāra pieprasījumu neizpilda, tad ārkārtas akcionāru pilnsapulce ir jāsasauc neitrālai valsts institūcijai – UR, kas to nedarot. “Šāda Uzņēmumu reģistra acīmredzami prettiesika rīcība un formāla rīcība ir radījusi situāciju, ka faktiski mūsu likumiskais pieprasījums sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci ir palicis bez rezultāta, un ārkārtas akcionālu apulce nav sasaukta,“ norāda Bodijs.

Pēc vēstules saņemšanas premjers toreizējam tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Uldim Augulim (ZZS) lūdzis sniegt informāciju par VN vadītāja vēstulē paustajiem faktiem. TM atbildes vēstulē norādīja, ka nav kompetenta vērtēt UR galvenā valsts notāra lēmumu un rīcības tiesiskumu, jo uzraudzību veic tiesa. Tomēr TM norāda, ka nav nepieciešams veikt īpašu pārbaudi UR saistībā ar šiem jautājumiem.

Pēc TM vēstules saņemšanas premjers uzdevis Valsts kancelejas (VK) juristiem izvērtēt TM atbildes vēstuli, Ir.lv skaidroja premjera padomniece Līga Krapāne, uzsverot, ka uzdots izvērtēt “TM atbildes projektu”.

Savukārt UR galvenais valsts notārs Balodis Ir.lv atturējās komentēt šo pārbaudi, uzsverot, ka likumā ir noteikta kārtība, kādā tiek apstrīdēti UR lēmumi, bet pārbaudes VK vai premjera birojā šī kārtība neparedzot. Balodis atzina, ka publiskajā telpā parādījušos viedokļus par šo strīdu, kā arī ziņas par viņa iespējamo “aizrotēšanu” no amata uzskata par mēģinājumu izdarīt spiedienu, tomēr viņš tam nepakļaušoties.

“Mēģinām būt objektīvi, neskatoties ne uz ko,” sacīja Balodis. Viņš atzina, ka pie šī uzņēmēju konflikta lielā mērā vainojamas nepilnības Komerclikumā, kas precīzi nenosaka UR pienākumus. “Bizness, politika un ierēdniecība ir sagājis viss vienā putrā, “ sacīja galvenais valsts notārs.

Ir.lv jau vēstīja, ka šajā kontekstā minēta iespējamā Baloža “aizrotēšana” no UR vadītāja amata. Tagadējais tieslietu ministra pienākumu izpildītājs Imants Lieģis (PS) Ir.lv iepriekš apstiprināja, ka neapsverot iespēju “aizrotēt” galveno valsts notāru Balodi, Arī premjera rīcībā neesot informācijas, ka Balodi būtu plānots pārcelt citā amatā, apliecināja Krapāne.

Kā ziņots, Bodijs par VN valdes priekšsēdētāju kļuva janvārī, kad uzņēmuma padomē varas grožus savās rokās pārņēma tā dēvētie Lemberga oponenti un starptautiskā koncerna "Vitol Group" (Vitol) pārstāvji. Laikraksts "Diena" iepriekš izvirzīja versiju, ka no apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga rokām izslīd vara VN, kas ir lielākais LK akcionārs. Tā saukto Lemberga oponentu rokās ir 40% VN akciju, kas pieder "Latvijas naftas tranzīts", savukārt "Vitol" īpašumā ir nepilni 50% VN kapitāla. Ventspils mērs līdz šim savu saistību ar ietekmi VN ir noliedzis.

Komentāri (26)

andrisskrastins 10.05.2010. 10.00

Sausais atlikums ir tāds – šobrīd akciju turētāju spēku samēri nostājas pret Lembergu, un Lembergs visiem paņēmieniem cenšās atlikt akcionāru sapulci, jo tad iespējams draud kontroles zaudēšana. Jautājums ir – vai vilcināšana notiek ar atļautiem paņēmieniem? To laikam būtu jālemj juristiem un tiesai. Visticamāk, UR vienkārši nav kompetences šajā jomā, lai kaut ko mainītu, tāpēc tā UR bombardēšana izskatās drusku smieklīga.

Vispār ir.lv – varētu dabūt varbūt kāda laba jurista par uzņēmumu lietām komentāru? Ir skaidrs, ka lielākā daļa no mums bez sīkākas informācijas nespējam izlobīt, kas ir kas šajā karā.

+5
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > andrisskrastins 10.05.2010. 10.20

    Man – nekompetentai juridiskos jautājumos, tāds naivs jautājums – vai UR nav jābūt “kompetentam šajā jomā”?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 10.05.2010. 10.58

Uzņēmumu reģistrs ir uzņēmumu reģistrs – tas nav strīdus lemjošā iestāde, tā reģistrē vai nereģistrē izmaiņas. Šaubos, ka tā var piespiest kādu uzņēmumu rīkot akcionāru sapulci.

Bet kā jau teicu, jurista komentārs ļoti labi noderētu :)

+2
0
Atbildēt

0

viestarts_vidins 18.05.2010. 11.46

Nu tas nav tikai uzņēmumu strīds – LK ir akciju sabiedrība un piemēram man arī ir dažas LK akcijas, kuras nokritās no 1.50 uz 0.37 klaji nesaimnieciskas un droši vien apzināti destruktīvas rīcības dēļ!
Tikko tika izziņota ārkārtas sapulce …. 17.decembrī … tas liecina par vēl vienu Lemberga ņirgāšanos – šoreiz pret pārējiem akciju turētājiem! Tā ir tiesiska valsts?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu