
Toms Bērziņš. Foto — Psalm Eustoma
Pirms 10 gadiem Toms Bērziņš (28) pēc vidusskolas beigšanas ar mugursomu plecos pameta dzimteni. Guvis pieredzi restorānos ar Michelin zvaigzni, tagad viņš pats ir šefpavārs Parīzē
Kad attālināti satiekamies, neko daudz par Tomu Bērziņu nezinu. Tikai to, ka viņš ir šefpavārs Le Grand Bain restorānā Parīzē. Un, kā stāsta viņa Instagram konts, Toms aizraujas ne tikai ar kulināriju, bet arī ar skeitbordu.
Tomam aiz loga Parīzes kņada, man — pielijusi Rīgas vasara. Latvijā Toms nedzīvo jau 10 gadus. Absolvējis Rīgas Valsts 2. ģimnāziju, viņš ar mugursomu plecos devās pasaulē. Savu uzskatu dēļ dzimtenē juties kā melnā avs. «Sapratu, ka jābrauc prom no Latvijas, jo īsti tur neiederos.» Toms sevi dēvē par mūsdienu panku. Bija sajūta, ka Latvijā viņa interesēm par mākslu, mūziku, kulināriju un politiskajiem uzskatiem nebija vietas. Un vēl vajadzēja bēgt no vecākiem, ar kuriem toreiz bijis grūti atrast kopēju valodu. «Visi man vienmēr mācīja dzīvot, bet es negribēju klausīties.»