kazas siers
- Veiksme
- 28.06.2017.
Kazas ar noslēpumu

- 1 no 2 miljoniem
- 04.03.2015.
Uldis Šulte, ēdienkaršu terminologs

- Dzīvesstils
- 14.11.2012.
Lai labi garšo, Latvija!

- Veiksme
- 28.06.2017.
Kazas ar noslēpumu
Ja pārdod

- 1 no 2 miljoniem
- 04.03.2015.
Uldis Šulte, ēdienkaršu terminologs
Kas tā ir? Iegarena, smilšu krāsā. Guļ jūras vai okeāna dibenā, pēc formas līdzīga butei. Angliski to sauc sole. Atbildi vislabāk zina Uldis Šulte. Tieši viņš 90.gadu sākumā jūrasmēli palaida restorānu apritē. Tas notika tā. Fizmatus beigušais Uldis, strādājot Vincentā pie Mārtiņa Rītiņa, iepazina jaunus produktus. Katru jauno jūras velti vajadzēja latviskot, lai varētu ierakstīt ēdienkartē. Tā kādu dienu visa komanda domāja, kā latviski pateikt sole. Uldis uzņēmās noskaidrot, kā būtu pareizi. Devās uz Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti. Mācībspēki jau bija latviskojuši nozīmīgāko jūras velšu nosaukumus, taču samērā aptuveni un nedaudzus. Viņi Uldim iedeva biļetenu Rūpnieciski nozīmīgāko zivju un bezmugurkaulnieku sugu terminoloģija, un viņš ķērās pie darba. «Tas piesaistīja manu interesi - ko vispār cilvēki ēd,» Uldis atceras, ka sāka pirkt vārdnīcas, grāmatas par ēdienu. Viņa zināšanas restorāniem vajadzēja aizvien vairāk: gan latviskot svešvārdus, gan pārtulkot ēdienkartes angļu, krievu valodā. Tagad ēdienu terminoloģija ir Ulda darbs. Viņā ieklausās gan Mārtiņš Rītiņš, gan Sirmais

- Dzīvesstils
- 14.11.2012.
Lai labi garšo, Latvija!
Četri pavāri, kuri meklējuši Latvijas garšu, stāsta, kas tā īsti ir un zelta vērtē tur meža zemeņu vai lāceņu zapti, vērša steiku un zaķkāpostus
