Kas ir viedās pilsētas un kā tās var uzlabot mūsu dzīvi? • IR.lv

Kas ir viedās pilsētas un kā tās var uzlabot mūsu dzīvi?

1
Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Guna Dātava

Ikviens vēlas dzīvot ērtā, drošā un patīkamā vidē, taču daudzviet realitāte ir tālu no vēlamā, un reizēm šķiet – lai kā iedzīvotāji un pašvaldības censtos, ir grūti sasniegt labu rezultātu. Te palīgā var nākt tehnoloģijas, kas izvirzītos ilgtspējas, drošības, attīstības un citus mērķus var palīdzēt sasniegt ātrāk, ērtāk un lētāk. Kas ir viedās pilsētas un kā gudrās tehnoloģijas var palīdzēt ikvienam justies labāk savā pilsētā?

Viedā pilsēta ir gudra un efektīva pašvaldības pārvaldība, domājot gan par šodienu, gan pašvaldības attīstību nākotnē. Vieda pašvaldība nozīmē, ka tā ļoti labi pārzina savus resursus un unikālās īpašības, spēj tās efektīvi izmantot iedzīvotāju labklājības, drošas un kvalitatīvas dzīves telpas veidošanai. Tāpat pašvaldībai ir jāapzinās savi trūkumi, tie jāuzrauga un jārisina katru dienu.

Lai paveiktu šos uzdevumus, iespējams izmantot plašu viedo pilsētu tehnoloģiju un risinājumu klāstu: civilās aizsardzības un sabiedrības drošības sistēmas, datu pārvaldības platformas, datu uzkrāšanas un sistēmu uzturēšanas infrastruktūru, instrumentus komunikācijai ar iedzīvotājiem un citām iesaistītajām pusēm, IoT (Internet of Things jeb lietu interneta) tehnoloģijas pašvaldības infrastruktūras un vides uzraudzīšanai, mobilitātes un transporta risinājumus, viedās enerģijas risinājumus, datu pārraides tehnoloģijas u.c.

Pirmais solis ceļā uz viedu pilsētu – dati

Visu uzlabojumu pamatā ir jābūt precīziem un aktuāliem datiem, kas ļauj pārraudzīt pašvaldības kopējo saimniecību, sākot no infrastruktūras un gaisa kvalitātes līdz pat iedzīvotāju noskaņojumam. Jo biežāk pašvaldība šo informāciju iegūs un pārskatīs, jo ātrāk būs iespēja identificēt un risināt potenciālās problēmas – piemēram, infrastruktūras un ēku tehnisko stāvokli, sastrēgumus, satiksmes negadījumus, plūdus un citus civilās aizsardzības riskus. Ievāktie dati palīdz saprast pašvaldību esošo stāvokli, vai pašvaldības ieviestie risinājumi ir efektīvi un patiešām ļauj sasniegt uzstādītos mērķus, kā arī palīdz modelēt nākotnes attīstības scenārijus, pieņemt lēmumus un noteikt finansiālās prioritātes.

Tehnoloģiju iespējas – no lēmumu pieņemšanas līdz rindu mazināšanai

Kad dati ievākti un problēmas apzinātas, var izvēlēties atbilstošas tehnoloģijas, kas palīdzēs tās risināt un sasniegt izvirzītos mērķus. Apzinoties to, ka Latvija uz globālā fona ir maza valsts, kas atrodas pie ES austrumu robežas, mūsu pārvaldes galvenais uzdevums, ir attīstīt efektīvu un drošu saziņu ar iedzīvotājiem, tādējādi veicinot noturību pret dažāda veida apdraudējumiem. Tehnoloģijas sniedz šādas iespējas, atvieglojot pašvaldību, valsts iestāžu, iedzīvotāju un uzņēmēju savstarpējo saziņu un iesaisti lēmumu pieņemšanā, piegādājot iedzīvotājiem aktuālu informāciju par dzīvesvietu, tuviniekiem, vides kvalitāti, elektroenerģiju un citiem resursiem.  Tehnoloģijas arīdzan palīdz optimizēt procesus – piemēram, aizstāt trūkstošos cilvēku resursus, ietaupīt laiku, kas citkārt būtu jāpavada fiziskās rindās, veicināt dalīšanās ekonomiku un bezatkritumu pieeju.

Viedās pilsētas pilotprojekts Ķīpsalā

Lai pierādītu šo tehnoloģiju lietderību reālajā vidē, Tet 2022. gadā sāka viedās pilsētas pilotprojektu Ķīpsalā, kur kā pirmais risinājums tika ieviests viedais apgaismojums. Tika uzstādīti LED gaismekļi ar kontrolieriem, kas pielāgo gaismas intensitāti gājēju un braucēju satiksmes plūsmai, un jau pirmajos mēnešos tas ļāva pašvaldībai ietaupīt 79% izmaksu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Kā nākamais risinājums šajā projektā ir uzstādītas indikatīvās gaisa kvalitātes stacijas, kas iedzīvotājiem ļauj sekot līdzi gaisa kvalitātes, vēja virziena un stipruma, trokšņu un CO2 mērījumiem. Savukārt pašvaldībai tā ir iespēja arī analizēt uzkrātos datus, identificēt konkrētai apkaimei raksturīgākos piesārņojumus un to cēloņus, pieņemt lēmumus gaisa kvalitātes uzlabošanai un vēlāk secināt, vai izvēlētās aktivitātes bijušas efektīvas. Šādas indikatīvās sensoru stacijas ir vērtīgs papildinājums esošajām zinātniskajām gaisa kvalitātes monitoringa iekārtām. Turklāt tās ir 10 reizes lētākas un ievērojami mazākas, tāpēc var palīdzēt noklāt trūkstošos apkaimes līmeņa mērījumus.

Šie un citi viedie risinājumi pašvaldībām var būt ļoti noderīgi ceļā uz Eiropas Savienības noteiktajiem aizsardzības, klimata un digitālās attīstības mērķiem, bet svarīgākais, ka tās var būtiski uzlabot iedzīvotāju drošību un dzīves kvalitāti.

 

Autore ir Tet Jaunu biznesu attīstības vadītāja

Komentāri (1)

Egils Rupeks 13.11.2023. 09.19

Jauki! Kas to visu veiks? Vai piem. Rīgas ‘pašvaldībā’ varētu atklāt šādus novatorus? Satiksmes depts kļuvis par Ārtelpas&mobilitātes dept. Un kas mainījies?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu