Sieviete līderes pozīcijā: pārvarēt vēlmi kopēt vīriešu uzvedības modeli, lai veidotu savu ceļu • IR.lv

Sieviete līderes pozīcijā: pārvarēt vēlmi kopēt vīriešu uzvedības modeli, lai veidotu savu ceļu

Ilustratīvs attēls
Dana Kocāne

Par vīriešu līderību pasaulē un Latvijā tiek spriests daudz, taču no sievietēm līderes pozīcijā arvien tiek prasīts spēcīgs apliecinājums. Par laimi, talantīgu, gudru un jaudīgu sieviešu līderu kļūst arvien vairāk – viņas ne tikai daudz ko padara, bet arī iedvesmo un iedrošina apkārtējos. Taču ko īsti nozīmē būt sievietei līderei mūsdienu pasaulē un Latvijā? Kādas īpašības un prasmes nepieciešamas? Kā varam iedvesmot un iedrošināt vairāk sieviešu kļūt par līderēm?

Sievietes karjera un līdzdalība sabiedriskajos procesos

Sieviešu loma biznesā un sabiedrības vadīšanā vēsturiski ir bijusi maz izteikta. Patiesi, sieviešu ietekme pasaules mērogā joprojām ir salīdzinoši vāja – tā, piemēram, pagājušā gada nozīmīgajās ANO Klimata pārmaiņu konferences (COP 27) klimata sarunās pārstāvēts kritiski mazs sieviešu līderu skaits. No 110 pasaules līderiem viņu vidū bija tikai septiņas sievietes.

Vienlaikus nevaram noliegt, ka mūsdienu pasaule sievietēm piedāvā daudz vairāk iespēju ieņemt aktīvu pozīciju biznesā vai sabiedrības un ekonomiskajos procesos. Kaut arī Latvijā vadošos amatos ir tikai 35% sieviešu, tas, kā liecina Grant Thornton International 2016 pētījums, salīdzinājumā ar citām pasaules valstīm, ir liels skaits. Tomēr mūsdienās ir daudz alternatīvu veidu, kā sievietes var veidot veiksmīgu karjeru. Darba vide ir kļuvusi fleksibla un hibrīda, karjeras veidošana ir ļoti mainījusies. Tās vairs nav karjeras kāpnes, bet gan karjeras “rotaļu laukums”. Tādēļ, lai kļūtu par LĪDERI, tas ne vienmēr nenozīmē, ka sievietei jākļūst par VADĪTĀJU.

Ar kādiem izaicinājumiem saskaras sievietes līderes?

Lai gan šāds progress ir patiešām iedvesmojošs, sievietes ceļš nedz karjerā, nedz biznesā nav rozēm kaisīts. Virspusēji dzimumu līdztiesība Latvijā šķiet jau sen atrisināta, taču statistika liecina par pretējo – piemēram, 2020.gadā Latvijā bija visaugstākā atšķirība Eiropas Savienībā starp sieviešu un vīriešu ienākumiem. Savukārt, balstoties uz Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta vērtējumu, 2022.gadā Latvijas dzimumu līdztiesības indekss (skalā no 1-100) pazeminājies līdz 61,4, kas ir zemāk nekā vidēji ES.

Sabiedrībā pastāv dažādi stereotipi, starp kuriem viens no populārākajiem ir tas, ka sievietes izkritīs no darba cikla ģimenes pieauguma dēļ. Arī tas ir viens no iemesliem, kādēļ sievietes pastāvīgi cenšas sevi pierādīt, uzņemoties papildu pienākumus, kas ļoti bieži noved pie izdegšanas riskiem. Nav pārsteigums, ka sievietes vadošajos amatos izjūt pienākumu piedēvēt sev vīrišķās rakstura iezīmes un uzvedības modeļus, lai iekļautos spēcīga līdera tēlā. Šo ietekmi var just joprojām – sabiedrībā iesakņotos stereotipus (puikām jābūt spēcīgiem un drosmīgiem, bet meitenēm – skaistām un gudrām) nav viegli izravēt vienā piegājienā. Tā rezultātā sievietes joprojām ir spiestas saskarties ar diskrimināciju un seksismu.

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir mēģinājums viens pret vienu kopēt mums zināmos līdera modeļus. Piemēram, sievietes neapzināti kopē vīrieša līderības modeli. Taču katram var būt savs individuāls līdera modelis. Ir jāpadomā par savu individuālo filozofiju, vērtībām, īpašībām un prasmēm. Kā tieši tu to visu izmantosi sadarbībā ar klientiem, kolēģiem, partneriem, utt.? Jāatceras arī, ka, vadot uzņēmumu, komandu vai kādu citu cilvēku grupu, nepietiek būt tikai labam līderim. Ir jābūt arī labam vadītājam, par ko šodien runā arvien mazāk. Līderība ir par iedvesmošanu, empātiju, spēju ietekmēt un klausīties, pazemību un kalpošanu citiem. Tas nav tituls, bet gan izvēlēta dzīves misija. Savukārt vadīšana izglābj no haosa un palīdz definēt, kur jāveic labojumi.

Kā varam iedvesmot un iedrošināt sievietes kļūt par līderēm?

Pašlaik pasaule jau ir tādā stadijā, kad arvien vairāk rodas sieviešu līderu. Viņām savā ziņā ir pienākums pret sabiedrību un citām pārstāvēm iestāties par šo jautājumu, runāt par to, dalīties ar savu labo piemēru un iedvesmot pārejās, jo vienmēr viss sākas ar labo piemēru stāstīšanu un dalīšanos. Sievietei piemīt tās īpašības, kuru nav vīriešiem, un tas arī ir sievietes līderības spēks. Tam redzam pierādījumus ik uz soļa – piemēram, 2021.gada Harvard Business Review pētījumā secināts, ka organizācijām un kompānijām, kurās procentuāli ir lielāks skaits sieviešu vadošos amatos, ir daudz veiksmīgāki peļņas rādītāji.

Savukārt katra darba devēja uzdevums ir mērķtiecīgi īstenot vienlīdzīgu attieksmi pret abiem dzimumiem. Tas nozīmē, ka jāatbrīvojas no jebkādiem aizspriedumiem un stereotipiem par katru dzimumu, tā vietā jākoncentrējas, kādu profesionālo ieguldījumu darbinieks spēj piedāvāt. Tāpat darba devējiem jādomā par mācību iespējām gan sievietēm, gan vīriešiem – piemēram, dažādiem semināriem, kur apgūt konfliktrisināšanas prasmes. Cits lietderīgs risinājums ir elastīga darba laika nodrošināšana, kas ļautu darbiniekiem efektīvāk sabalansēt profesionālos pienākumus un personīgo dzīvi.

 

Autore ir personālatlases un augsta līmeņa vadītāju atlases Tech Recruitement aģentūras vadītāja un dibinātāja

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu