Speciālizlaidums: Cik bīstamas ir Latvijas vecās dzīvokļu mājas? • IR.lv

Speciālizlaidums: Cik bīstamas ir Latvijas vecās dzīvokļu mājas?

podkāsts šķiltava
Pauls Raudseps, Jana Altenberga

Krišjāņa Valdemāra ielas 117. un 119. nama iedzīvotājiem 18. februārī sajūtas esot bijušas kā kino uzņemšanas laukumā — iela nosēta ar dienestu automašīnām, pie durvīm dauzās ugunsdzēsēji un liek iedzīvotājiem nekavējoties pamest savas mājas. 

Valdemāra ielas 117. nama īpašnieku grupas vecākais Ervīns Graudiņš stāsta, ka tajā sestdienas vakarā kāpņu telpa «izskatījās kā pēc kara». Dzīvokļos, kuros neviens neatsaucās, tika izlauztas durvis. «Vienas dzelzs durvis desmit minūtes blieza ar kuvaldu, trepēs jau sāka birt apmetums,» saka Ervīns. 

Incidents Rīgā Valdemāra ielā īpaši pievērsis sabiedrības uzmanību, jo liek uzdot jautājumu — cik drošas ir mūsu dzīvojamās ēkas? Tās strauji noveco, un Valdemāra ielas gadījums dramatiski izgaismo daudz dziļāku un plašāku problēmu — ne īpašnieki, ne valsts institūciju līdz šim nav mērķtiecīgi rikojušies, lai pasargātu dzīvojamo fondu no pakāpeniskas degradācijas. Jana Altenberga izpētījusi, kas jādara, lai arvien vairāk māju nenonāk avārijas situācijā un cilvēki nepaliek bez jumta virs galvas, un par šo svarīgo tēmu stāsta Ir redaktoram Paulam Raudsepam.

Papildus Šķiltavas iknedēļas diskusiju raidījumam veidojam arī speciālizlaidumus, kuros padziļināti apspriežam tēmas, kam veltīta īpaša uzmanība pētnieciskos rakstos žurnālā Ir.

Podkāsts ir pieejams Ir.lv, Spotify, Apple un Google Podcasts.

Labākais veids, kā atbalstīt šo podkāstu — abonēt Ir: ir.lv/abonesana/zurnals-ir/

Esam pateicīgi visiem, kas gatavi atbalstīt tieši Šķiltavu — to var darīt šeit: https://donate.stripe.com/3cseXT7E8guidmoaF2

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu