Pētījums: Covid-19 ietekmē drīzāk samazina darbinieku slodzi, nevis atalgojumu • IR.lv

Pētījums: Covid-19 ietekmē drīzāk samazina darbinieku slodzi, nevis atalgojumu

Foto: Edijs Pālens, LETA

Darbinieku atalgojums 2020.gadā ir audzis par 4,2%, liecina personāla atlases, attīstības un atalgojuma pētījumu kompānijas Fontes vispārējais atalgojuma pētījums par 2020.gadu. 2019.gadā tas palielinājās par 6,9%, 2018.gadā – par 6,5%.

Darbinieku slodze samazināta 11% organizāciju par vidēji 21%, vidēji atlaisti 10% darbinieku. Citi labumi mainīti 44% organizāciju, visbiežāk atsakoties no izklaides pasākumiem, mācībām, augļiem un ēdiena birojā, kā arī transporta pabalstiem un degvielas izmaksu kompensācijām.

Nākotnē darba devēji raugās piesardzīgi un prognozē, ka gada kopējā alga 2021.gadā varētu pieaugt par 2,8%.

Iepriekšējos gados šīs prognozes bija par vismaz 2% augstākas. “Mēs redzam, ka neskaidrības pilnajos Covid-19 pandēmijas apstākļos darbinieku atalgojuma samazināšana nav primārais risinājums. Darba devēji drīzāk izvēlas optimizēt darbinieku skaitu un atvadīties no darbiniekiem ar sliktiem rezultātiem. Virkne organizāciju samazina darbinieku slodzes, vienlaikus saglabājot savas komandas un atvieglojot finanšu slogu. Šī ir cilvēciskāka ekonomiskās krīzes pieredze, kad vairāk tiek domāts par taisnīgumu un atbalstu, jo virknē nozaru vēl ilgi būs izaicinoši gan piesaistīt, gan noturēt atbilstošus darbiniekus,” piebilst Inese Kamarūte, Fontes valdes locekle un vecākā konsultante.

Kopējais algas pieaugums ir noticis gan uz pamatalgas, gan mainīgās daļas rēķina, visu līmeņu speciālistiem tas ir bijis lielāks nekā vadītājiem. Skatoties vidējās atalgojuma izmaiņas, redzams, ka 90,2% organizāciju atalgojumu paaugstināja vidēji par 4,9%, 4,1% – nemainīja, 5,7% – samazināja. Vidēji samazinājums ir par 3,8%. Gadījumu, kad algas visiem darbiniekiem būtu mainītas par vienādi, ir ļoti maz. Algas visvairāk pieaugušas sabiedrisko pakalpojumu un tirdzniecības, samazinājušās – mazumtirdzniecības un infrastruktūras jomā.

Visbiežāk – 39% organizāciju – atlaišana skāra konkrētas darbinieku grupas, ceturtdaļā organizāciju – speciālistus.

Visas darbinieku grupas atlaišana skāra 21% organizāciju. 18% organizāciju samazināja fiziska darba darītāju vai kvalificētu strādnieku skaitu, 11% – pārdošanas speciālistu skaitu. Tikai 4% organizāciju samazināts pirmā un vidējā līmeņa vadītāju skaits.

Visiem darbiniekiem darba slodzes samazinātas 38% organizāciju, bet 25% – tām darbinieku grupām, kurām bija samazinājies darba apjoms. 13% uzņēmumu darba slodzes samazinātas speciālistiem, tikpat pirmā un vidējā līmeņa vadītajiem, pārdošanas speciālistiem, fiziska darba darītājiem un kvalificētiem darbiniekiem. Tikai 6% organizāciju darba slodze samazināta augstākā līmeņa vadītājiem.

Pēdējos gados skaidri redzams, ka galvenais faktors atalgojuma pieaugumam ir bijis darbinieku trūkums tirgū.

Kaut arī 2020.gadā bezdarba līmenis ir augstāks nekā pērn, tas ir apmēram 2016.gada līmenī, kad sāka just darba tirgus uzkaršanu. Darbiniekus joprojām ir sarežģīti piesaistīt IT un telekomunikācijas nozarē, pārdošanā, mārketingā un produktu vadībā, inženierzinātnēs un zinātnē, kā arī ražošanā un amatniecībā.

Fontes vispārējā atalgojuma pētījumā par 2020.gadu apkopoti dati no 373 organizācijām Latvijā. Tie iegūti 2020.gada maijā un jūnijā un salīdzināti ar rādītājiem tajā pašā periodā pērn.

Fontes vispārējā atalgojuma pētījumā ik gadu tiek identificētas atalgojuma attīstības tendences un prognozes darba tirgū Baltijā. Tas ietver atalgojuma analīzi, balstoties uz kvalitatīviem un strukturētiem datiem Latvijā un Baltijā. Fontes vispārējā atalgojuma pētījums palīdz pieņemt ar atalgojumu saistītus lēmumus un noteikt situācijai atbilstošu atalgojuma paketi organizācijas esošajiem un jaunajiem darbiniekiem. Fontes atalgojuma pētījumi Latvijā notiek kopš 1996.gada.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu