Tiesa patur apcietinājumā Sprūdu (papild.) • IR.lv

Tiesa patur apcietinājumā Sprūdu (papild.)

35
Māri Sprūdu konvojē uz tiesas sēdi. Foto: Paula Čurkste, LETA

Sprūds cietumā pavadījis jau divus mēnešus

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ceturtdien nolēma paturēt apcietinājumā no amata atstādināto maksātnespējas procesa administratoru Māri Sprūdu, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Sprūda aizstāvis Jānis Rozenbergs teica, ka tas neatbilst taisnīgas tiesas prasībām, jo gan tiesa, gan apsūdzības virzītājs esot atteikušies uzrādīt materiālus, kādēļ Sprūds būtu jāpatur apcietinājumā. Viņš sacīja, ka tiks apsvērta iespēja vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Advokāts arī teica, ka Sprūds joprojām nav sniedzis nekādas liecības. Sprūds uzskata, ka pret viņu sāktā lieta ir nepamatota, norādīja Rozenbergs. Pilns tiesas spriedums būs pieejams pirmdien, to nevar pārsūdzēt.

Tiesa pieteikumu par drošības līdzekļa maiņu Sprūdam skatīja aptuveni astoņas stundas.

Tiesa ceturtdien noraidīja pieteikumu par drošības līdzekļa maiņu arī atstādinātajam maksātnespējas procesa administratoram Naurim Durevskim un paturēja viņu apcietinājumā.

“Ir” jau ziņoja, ka ceturtdien, 10.augustā, tiesa lems, vai atcelt vai mainīt drošības līdzekli jau divus mēnešus apcietinājumā esošajam maksātnespējas administratoram Mārim Sprūdam. Par to “Ir” informēja viņa advokāts Jānis Rozenbergs.

Žurnāls “Ir” ceturtdien raksta, ka Sprūdam, kuram kriminālprocesā par izspiešanu un naudas atmazgāšanu Trasta komercbankas (TKB) likvidācijas procesā tiesa 9. jūnijā piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, šonedēļ aprit divi mēneši, kopš viņš atrodas Rīgas Centrālcietumā. Sprūds ir ieslodzījumā bez kādām īpašām privilēģijām, kamerā kopā ar vēl vairākiem citiem ieslodzītajiem.

Rozenbergs žurnālam stāsta, ka tiesai lūgts atcelt vai mainīt drošības līdzekli Sprūdam. Netiekot izslēgts, ka tās darba kārtībā var parādīties jautājums par Sprūda atbrīvošanu pret drošības naudu. Tā kā Sprūda rocība pēc tam, kad tiesībsargi ir arestējuši viņa līdzekļus, ir ierobežota, Rozenbergs atturas teikt, cik daudz aizstāvamais būtu gatavs maksāt, bet miljoni tie nebūšot. 

Tiesībsargi arestējuši Sprūda līdzekļus, to skaitā bija prāvas summas skaidrā naudā, kas tika izņemtas kratīšanā viņa dzīvesvietā. Valsts policija informē, ka kratīšanās izņemti kopumā 380 tūkstoši eiro skaidrā naudā, arests uzlikts arī trim premium klases automašīnām, virknei nekustamo īpašumu un kapitāldaļām vairākos uzņēmumos. 

Jau ziņots, ka vienlaikus ar Sprūdu aizturēja arī TKB likvidatoru – maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu un uzņēmēja Jūlija Krūmiņa finansistu Jorenu Raitumu. Tajā pašā dienā citā kriminālprocesā par kukuļa izspiešanas mēģinājumu aizturēja arī Sprūdam un Krūmam labi pazīstamo administratoru Nauri Durevski. Tagad divi ir brīvībā – piemērojot citu drošības līdzekli, Raitumu no apcietinājuma atbrīvoja jau 12. jūnijā un Krūmu 26. jūlijā, bet Sprūds un Durevskis vēl atrodas apcietinājumā.

Vairāk par to, kāpēc Sprūds un pārējie maksātnespējas administratori nonāca aiz restēm, un par iespējamu naudas atmazgāšanu TKB likvidācijā, lasiet žurnāla “Ir” rakstā “Izspiedēji?” šeit.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (35)

traductrice 10.08.2017. 13.29

Galvenais, lai pēc atbrīvošanas nepaliek slims un nedodas neatliekami ārstēties.

+11
-2
Atbildēt

3

    basta > traductrice 10.08.2017. 13.53

    to traductrice

    Nepārdzīvo. Nav jau sociāli tuvais Vienotības prokremliskai kleptokrātijai un sodomijai, kā Vaškēvičs, Antonovs, vai Magone.

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    basta > traductrice 11.08.2017. 12.51

    to Skaisle

    Esi droša, neviens prokremliskais izdzimtenis un čekas kājslauķis: TECII 2. kārtas, PV, LM, Citadeles, Gudrona dīķu, Stradiņa slimnīcas, AirBaltic un citu valsts nozagšanas megaafēru figuranti un UA dalītāji un čekas maisu fanātiskie sargātāji, ja vien nepamanīsies tuvākā laikā, savās gultās nenosprāgs.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > traductrice 11.08.2017. 12.28

    bastiņ – kas ir lekā kā zaķis uz karstām oglēm – nu ka jūs naciķu korupmantus izpurināt vajadzētu – riktīgi sakratīt – pa karstam oglēm palaist –

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 10.08.2017. 09.33

Nu kur tad Rasnačs, un visa NA, viss MNA “jumts”, kāpēc neaistāv savus “sponsorus” – Sprūdu, Lūsi, un visu MNA?

Pat Bondaru NA savulaik kosmiskā ātrumā nomainīja pret patreizējo kaut absolūto nulli, bet, absolūti nekaitīgo “augsto debilu”, lai tikai netraucētu MNA “strādāt”, Dzintars dabūja trūkties un bija stipri izbijies.

“Ņe po pacanski” jumtam tā uzvesties, “bratki” to tev, Dzintar, nepiedos!

+12
-5
Atbildēt

6

    Ēriks > dzeris49 10.08.2017. 11.52

    Tu esi kaut ko sajaucis,savējos mahinatorus aizstāv Vienotība,NA no savējām ”melnajām avīm” atbrīvojas.

    +4
    -16
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 10.08.2017. 12.31

    to dzeris49

    Vai tu organisms, ar īpaši īpašām vajadzībām, domā to pašu MNA, kuras krāpnieciskās shēmas tika izstrādātas Vienotības mūdža, Ervīna Ābeles vadībā, to pašu kuras administrators, Haralds Velmers, kopā ar Vienotību un Prudentija uzmeta kreditoru, latviešu valsti, uz vairākiem simtiem miljonu, atdodot stratēģiski nozīmīgo, Zaharjina un Dombrovska pamatīgi izvazāto, LM, bez maksas Krimas čekistu firmai?

    Negaudo, staļiniskais mērgli, kad valstij nepietiek līdzekļu tava traumētā sfinktera pastāvīgai lāpīšanai un STS un zarnu infekciju ārstēšanai.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 11.08.2017. 12.37

    to Skaisle

    Pēc 20 gadu vecuma sasniegšanas kļūt par pederastu, praktiski nereāli.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Austras koks > dzeris49 11.08.2017. 09.44

    dzeri, varētu jūs palūgt uzrakstīt to visu, ko teicāt, normāliem cilvēkiem saprotamā valodā, nevis kaut kādā jauktā latviešu/krievu kriminālžargonā, un tad ar faktiem pamatot teikto, vai vismaz dot norādes uz lietām, kas liecina par jūsu apgalvojumiem?

    Savādāk tā dikti izskatās pēc vienkārša personīga naida pret NA. Vai nevarat pārdzīvot, ka Aizputē vēlēšanās NA dabūja absolūto vairākumu? :)

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 10.08.2017. 12.11

    Bondaru pašlaik apsūdz par sliktu kredītu izsniegšanu krievam antonovam.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 11.08.2017. 12.29

    neaiztiec džeri – tev lidz viņam augt un neizaugt

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Austras koks 11.08.2017. 07.54

Nu kā tiem nabaga NA nīdējiem un demagoģijas izplatītājiem nepaveicās – Sprūds palika aiz restēm :)

+6
-14
Atbildēt

15

    Austras koks > Austras koks 11.08.2017. 13.22

    Lūdzu – http://www.radioswh.lv/2016/06/tblnnk-spruda-tevam-atmaksa-vel-vienu-5000-eiro-ziedojumu/

    Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-”Tēvzemei un brīvībai”/LNNK atmaksājusi vēl 5000 eiro ziedojumu maksātnespējas procesa administratora Māra Sprūda tēvam Valdim.

    Kopumā Sprūds bija partijai ieskaitījis 10 000 eiro ziedojumus, kas tagad ir pilnībā atskaitīti atpakaļ.

    Korupcijas Novēršanas un Apkarošanas biroja informācija liecina, ka Valdis Sprūds šogad ziedojis arī Zaļo un zemnieku savienībai – aprīlī veikti trīs ziedojumi, kuru summa ir 16 000 eiro.

    Iepriekš tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs Latvijas televīzijas raidījumā “Tieša runa” sacīja, ka nacionālā apvienība atskaitīs atpakaļ 10 000 eiro ziedojumu, kas saņemts no Sprūda tēva Valda, jo šāds ziedojums metot ēnu uz partiju.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 11.08.2017. 13.00

    skaislīt, vispār jau NA sen ir atmaksājusi Sprūdu ģimenei to veiktos ziedojums, cik zinu.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    basta > Austras koks 11.08.2017. 17.10

    to Austras koks

    Kad atklājās, ka čekas kurmis, Bordāns, savu ministra pienākumu veikšanas vietā nodarbojās ar savas parķijas veidošanu un par to tika atsaukts, nemaz tā neatkāpās. Ar zobiem iekampās krēslā un sāka murmināt par MNA sakārtošanu.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    basta > Austras koks 11.08.2017. 16.46

    mičku-pičku

    Kad pēc Vienotības fanu – koprofāgu uzskatiem NA ir “svilusi pakaļa?

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    basta > Austras koks 11.08.2017. 15.02

    to Austras koks

    “Tādēļ arī Rīgā pašvaldību vēlēšanās vēlētāji sodīja NA par Brokas izvirzīšanu par Nr. 1.”

    Locīšanās čekas paskvilantu vējiem noved pie tā, ka par ministriem netiek iecelti tie labākie. Būtu par Nr 1 virzījuši kādu citu, čeku apkalpojošās žurnaļjugas – politmaukas: tomsoni, liniņi, streipi, rēderi, strautmanes u.c. būtu to tieši tāpat nomētājuši ar fekāliju maisiņiem. Par Baibas Brokas izvirzīšanu visvairāk cepās Vienotību atbalstošās marginālās padibenes: koprofāgi un latviešus tautas un valsts nīdēji.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 11.08.2017. 13.49

    Varat jau jūs tie ar nepatiku pret NA cepties cik uziet, ka pakaļa svilstot vai vēl kas, bet tikai atšķirība ir tā, ka NA ir faktiski vienīgā partija, kura norobežojas no attiecīgiem cilvēkiem un reaģē, ja ir kādi skandāli (šis pats Sprūda gadījums, Lūša noiešana malā u.tml.).

    Citas partijas neko tādu kaut kā nedara, svilst pakaļa vai nesvilst. Varbūt arī šī iedomība ir viens no iemesliem, kādēļ tagad Vienotība mirst? Ka tā uzspļauj savu biedru vai pietuvināto saistībai ar skandāliem? ZZSa lielākajai daļai elektorāta un S elektorātam tādas lietas ir vienaldzīgas, bet V un NA elektorātam nav. Tādēļ arī Rīgā pašvaldību vēlēšanās vēlētāji sodīja NA par Brokas izvirzīšanu par Nr. 1.

    Bet NA no savām kļūdām mācās, atšķirībā no citiem, un nākamgad vēlēšanās Broka noteikti sarakstos (vismaz sarakstu augšgalā) nebūs. Un cilvēki arī atcerēsies par norobežošanos no Sprūda, Lūša u.tml. Ne par velti NA šajās pašvaldību vēlēšanās Latvijas mērogā bija vienīgie, kas palielināja deputātu skaitu un ieguva visvairāk vietas.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 11.08.2017. 16.49

    maču-pikču, skaidroju vēlreiz. Kāda starpība, kurā brīdī, bet NA problēmas ar skandālos iesaistītajiem risina – distancējas no šīm personām, iesaistītās personas atkāpjas no amatiem, partija atmaksā ziedojumus utt., bet Vienotība – nerisina. Un redzam, kur Vienotība ir. Un par pakaļas svilšanu – tas ir nosacīti. Tad, kad ir skaidrs, ka tiešām ir problēma, kuru savādāk nevar risināt, kā personai atkāpjoties/aizejot, tad to arī dara.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 11.08.2017. 17.50

    maču-pikču, zinu, ka jūs tāpat nepārliecināšu kā džeri. Jūs esat “ticīgie”. Bet JKP diez vai pārvilinās kādu NA vēlētāju, varbūt dažus (Rīgā daļa pārmetās pie JKP tikai dēļ kļūdainās izvēles iet ar Broku kā Nr. 1). JKP nākamgad lauvas tiesa būs no V vēlētājiem. Jo par klasisko V balsos maz (ja vispār), un par Viņķeli arī maz. Kaut kur tad tam ceļojošajam elektorātam: LC-TP-JL/V-ZRP-V ir jāliekas. Par kritiski domājošu es to elektorāt nesauktu, drīzāk par pirnča uz balta zirga gaidītājiem, cerētājiem uz brīnumu, ka viss vienā dienā mainīsies.

    Un par NA es neuztraucos. Tai vienīgajai pēdējā desmitgadē ir elektorāts stabili gājis uz augšu, pārējām ir lēkājis pēc situācijas. NA 10. Saeimā bija 8 vietas, 11. Saeimā – 14, tagadējā 12. saeimā – 17 vietas. Un kā parādīja tikko LV notikušās pašvaldību vēlēšanas, NA turpināja audzēt kopējo elektorātu. Neskatoties pat uz to, ka Rīgā deputātu skaits samazinājās, kopējais deputātu skaits Latvijas pašvaldībās palielinājās – vienīgajai no lielo partiju (V, NA, ZZS, S) kompānijas. Pārējām visām samazinājās, arī Saskaņai.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 11.08.2017. 19.40

    Skaits palielinājās neskaitot pat kopīgos sarakstus. Un neko es nestaipu. Es tikai parādu tendences. Secinājumus katrs var izdarīt pats.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 11.08.2017. 13.13

    es nezinu par to – pastāsti –

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    maču-pikču > Austras koks 11.08.2017. 19.23

    >Austras koks

    Jums tas krāniņš miera nedod, tā gribas palielīties, ka acīs cērt. Vai NA deputātu skaits palielinājās tāpēc, ka uz vēlēšanām sametāties kopā ar citām partijām? Vēlēšanas Ventspilī zaudējāt, bet Jūsu Eglājs pierakstīja panākumus NA, kaut gan neviens no nacionāļiem deputāta mandātu neieguva. Cik vēl tādas pašvaldības sev pierakstījāt?

    Ķekavā startējāt vieni paši un vēlētājs arī atkārtotās vēlēšanās Jums iedeva vilka pasi.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    maču-pikču > Austras koks 11.08.2017. 15.21

    Atgādiniet, kad Lūsis izstājās no NA? Ne tad, kad NA sāka pakaļa svilt?

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    maču-pikču > Austras koks 11.08.2017. 17.10

    >Austras koks

    Jūs esat pārliecināts trampists. Nekautrējāties dzeris49 norādīt uz vēlēšanu rezultātiem, gluži kā Tramps. Sanāca tāda krāniņa demonstrēšana.

    Jums nav svarīgi, kad Lūsis pameta ģenerālsekretāra amatu un partiju. Vispār no partijas ir izstājies? Cik gadi pagāja no šmucēm, ko Lūsis sastrādāja? Piesaukt Vienotību ir mazākais nekorekti, Vienotības vēlētājs ir kritiski domājošs. Jūsējiem pietiek ar lāpām un karodziņu vicināšanu. Tas redzams no Jūsu komentāriem. Nākošajām vēlēšanām būs jāizdomā jauni saukļi un svaigi makaroni, jo JKP lielu daļu vēlētāju no NA pārvilinās pie sevis, tiem kvalitatīvāki makaroni.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    maču-pikču > Austras koks 11.08.2017. 13.33

    Atmaksāja, tāpēc, ka NA pakaļas sāka svilt? Raidījumā Tieša runa Sprūds prasīja atmaksāt arī melnajā kasē iemaksāto, par to arī pastāstīsi? Ja pareizi atceros, viņš minēja 30 tūkstošus.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Austras koks 11.08.2017. 12.27

    nu ko tirinies Austras kociņ – kaunējies būtu par saviem tādiem sponsoriem – mūsu metaforās izsakoties – asinsūcējiem – kuriem jums aizbraucis –

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu