Finanšu ministre: PVN tuvākajos gados palielināt neplānojam • IR.lv

Finanšu ministre: PVN tuvākajos gados palielināt neplānojam

22
Dana Reizniece-Ozola. Foto: Evija Trifanova, LETA

Reizniece-Ozola aicina “nemāžoties» – darbs pie nodokļu reformas jāturpina

Nodokļu reformas gaitā nav plānots palielināt pievienotās vērtības nodokli (PVN), tas nav vajadzīgs ne nākamgad, ne turpmākajos divos gados, šorīt intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” apstiprināja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Reformas pamatnostādnēs paredzēts ne tikai nodokļu samazinājums, bet arī daļēji iekasēšanu pārnest uz patēriņa nodokļiem, piemēram, akcīzi, skaidroja ministre: ”Nodokļu reformas piedāvājums ir sabalansēts, nekādas citas nodokļu izmaiņas nav vajadzīgas. Esam to darījuši fiskāli atbildīgi, lai budžetā tiktu nodrošināta ilgtspēja.”

Reizniece-Ozola noraidīja iebildumu, ka akcīzes celšana degvielai palielinās inflāciju un cilvēku izdevumus, norādot – eksperti aprēķinājuši, ka ar to algas pieaugumu, kas paredzēts ar nodokļu samazinājumu, gadā varēs nobraukt papildu 250 tūkstošus kilometru, savukārt inflācijas pieaugums no akcīzes varētu būt 0,2%, un tas ir mazs, uzsvēra ministre.

Kā vēsta lsm.lv, finanšu ministre pauda viedokli, ka koalīcijas partneres partijas “Vienotība” lēmums neatbalstīt Finanšu ministrijas (FM) izstrādāto nodokļu reformu ir politiski motivēts. Iespējams, tas saistīts ar “mazu nenovīdību” no “Vienotības” puses, pieļauj politiķe. Tā vairākus gadus vadīja valdību, bet kādu iemeslu, iespējams, drosmes trūkuma dēļ šādu reformu neīstenoja.

”Pašlaik svarīgi ir “nemāžoties” un turpināt darbu pie reformas, jo cilvēki to gaida,” sacīja Reizniece-Ozola. Ministre pauda pārliecību, ka nodokļu reforma sniedz atbildes uz daudziem jautājumiem – daudz straujāk pieaugs ekonomika, mazināsies nevienlīdzība, ēnu ekonomika dažu gadu laikā tiks samazināta līdz 18% no iekšzemes kopprodukta.

Reforma piedāvā “taustāmus” ieguvumus ģimenēm. Pēc ministres teiktā, pie nodokļu reformu plāna strādājuši valsts “gaišākie prāti”, tostarp pašas “Vienotības” ministri. Reizniece -Ozola atzina, ka “Vienotības” “patiesā motivācija” neatbalstīt nodokļu reformu nav skaidra. No politiskā spēka nav bijuši konkrēti priekšlikumu, kā reformu plānu uzlabot.

Jau ziņots, ka “Vienotība” otrdien, 2.maijā, nolēma neatbalstīt FM izstrādātās nodokļu reformas pamatnostādnes, jo uzskata, ka reformas piedāvājums nav pietiekami kvalitatīvs un būtu jāpārstrādā.

Komentāri (22)

Siguldietis 03.05.2017. 09.20

Tiešām: ja reformēt nodokļus, tad ieviest tajos īstu progresivitāti. Vai kāds FM to ir parēķinājis, cik budžets tādējādi papildus ieņemtu un cik aizies tam garām atsakoties kaut vai no tā paša solidaritētes nodokļa? Ja nē, tad jāsāk ticēt Benam Latkovskim, kurš saka, ka jāšaubās par tās patiesiem mērķiem http://nra.lv/viedokli/bens-latkovskis/207651-nodoklu-reformas-patiesie-merki.htm

+8
0
Atbildēt

0

skaidrais 03.05.2017. 09.00

Un kā ar to “solidaritātes nodokli”, par ko tauta te cepās? Kāpēc tam jāpaiet budžetam garām? Vai tā nav viņas pašas-ZZS nenovīdība attiecībā uz V, kura to ieviesa?

+6
0
Atbildēt

0

ramonaskerberga 05.05.2017. 14.50

“Kredīts uzņēmumiem biznesa izaugsmei! Saņem kredītu uzņēmumam, sākot no EUR 30 000! https://www.cityfinances.lv/kredits-uznemumiem/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu