Pašvaldības prasa likumā garantēt lielāku daļu no valsts budžeta ieņēmumiem • IR.lv

Pašvaldības prasa likumā garantēt lielāku daļu no valsts budžeta ieņēmumiem

20
Ministru prezidents Māris Kučinskis (no labās) un Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis. Foto: Ieva Lūka, LETA

Kučinskis sola apsvērt iespēju palielināt garantēto daļu no 19,5% līdz 19,6%

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ārkārtas domes sēdē trešdien, 26.aprīlī, aicināja valdību un Saeimu likumā garantēt pašvaldībām 19,6% no valsts budžeta ieņēmumiem pēc nodokļu reformas, vēsta lsm.lv un aģentūra LETA. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) esot gatavs apsvērt šo iespēju.

Šāda ieņēmumu daļa ir par 0,1 procentpunktu jeb teju 10 miljoniem vairāk, nekā bija aprēķinājusi Finanšu ministrija (FM). Pašlaik valdība piedāvā pašvaldībām garantēt 19,5% no valsts budžeta ieņēmumiem, lai kompensētu ieņēmumu kritumu pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanas.

Samazinot IIN no 23% līdz 20%, kā arī paaugstinot ar nodokli neapliekamo minimumu, pašvaldības nākamgad pēc nodokļu reformas no IIN ieņems par teju 250 miljoniem eiro mazāk. Ja tām tiktu garantēti 19,6% no valsts budžeta ieņēmumiem, tas saglabātu pašvaldību budžetus tagadējā līmenī, saka LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Jāpiebilst, ka iedzīvotāju skaits vairākumā Latvijas novadu sarūk, un šis process, visticamāk, turpināsies.

“No pašvaldību puses tas ir pieņemams kompromiss, kas nodrošina esošās situācijas saglabāšanu, un par pārējām lietām būs atsevišķa saruna,” sacīja Jaunsleinis. Viņš norādīja, ka LPS piedāvājums valsts budžetam izmaksātu par aptuveni 10 miljoniem eiro vairāk nekā valdības paredzētā 56 miljonu eiro kompensācija.

Premjerministrs Kučinskis sacīja, ka tas ir apsverams priekšlikums. Viņš gan norādīja, ka iespējas novirzīt vairāk naudas pašvaldībām ir jāvērtē kontekstā ar citiem nodokļu reformas pasākumiem, piemēram, akcīzes celšanu degvielai. Iepriekš valdības vadītājs norādījis, ka patlaban pašvaldību lobijs politiskajā procesā esot visspēcīgākais.

Komentāri (20)

jurisml_inbox_lv 27.04.2017. 10.02

pāsvaldību budžetam ir milzīgas rezerves ,nepieciešams beidzot pašvaldības reformēt , apvienojot tāas siikaas , kurām tāpat infrastruktūra un aparāts ar transpotu iesl=kaitot , bet ieņēmumi noļ cēlis hrenģesjatih, bet zēzēesesieši jau nu uz to neies , ieperinājušies simt pašvaldībās gaida vēeleešanas kaa pašvaldību taa saeimas ,kas nekait labāk plicināt jau taa lieso valsts budžetu , iztiksim bez ceļiem , tas tāls sapnis , normāli eiropeiski ceļi!

+2
0
Atbildēt

0

ramonaskerberga 05.05.2017. 14.51

“Kredīts uzņēmumiem biznesa izaugsmei! Saņem kredītu uzņēmumam, sākot no EUR 30 000! https://www.cityfinances.lv/kredits-uznemumiem/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu