Attaisno Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanā par labu "Saskaņai" apsūdzētos • IR.lv

Attaisno Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanā par labu “Saskaņai” apsūdzētos

27
Foto: Ieva Lūka, LETA

Liecinieku sniegto liecību materiāli tiks nosūtīti pārbaudei izmeklēšanas iestādei

Daugavpils tiesa Preiļos attaisnojusi abus balsu pirkšanā 12.Saeimas vēlēšanās par labu partijai “Saskaņa” apsūdzētos. Viens no apsūdzētajiem gan atzīts par vainīgu saistībā ar nelikumīgu alkoholisko dzērienu apriti, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesa atzinusi Anatoliju Sprogi par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas klasificējams pēc Krimināllikuma 221.panta 3.daļas – par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu glabāšanu, pārvietošanu vai pārdošanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai lielā apmērā, un sodījusi viņu ar 200 stundu piespiedu darbu. Sprogem būs jāatmaksā 290 eiro kaitējuma kompensācija par labu valstij.

Savukārt noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas klasificējams pēc Krimināllikuma 90.panta 2.daļas – par apzinātu kavēšanu personai brīvi vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem rīkotajā tautas nobalsošanā, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, Sproge attaisnots.

Arī otru pēc Krimināllikuma 90.panta 2.daļas lietā apsūdzēto Fjodoru Martinovu tiesa atzinusi par nevainīgu un attaisnojusi. Drošības līdzekļi – uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā un aizliegums izbraukt no valsts – abiem apsūdzētajiem atstāti spēkā līdz sprieduma stāšanās spēkā brīdim.

Pilns spriedums lietā būs pieejams no 22.novembra. Materiālus par liecinieku sniegtajām liecībām tiesa nolēmusi nosūtīt pārbaudei izmeklēšanas iestādei.

Kā vēstīts, lietā apsūdzētie Sproge un Martinovs tiesā atzinuši, ka pirkuši balsis 12.Saeimas vēlēšanās par labu 4.sarakstam “Vienotība”, nevis 11.sarakstam “Saskaņa”. Savukārt prokurors centies pierādīt, ka balsis, kā apsūdzībā norādīts, pirktas par labu “Saskaņai”.

Politiķis Dzintars Zaķis iepriekš tiesā atzina, ka šajā balsu pirkšanas lietā vainu “Vienotībai” mēģināts uzvelt. Politiķis atzina, ka īsi pirms vēlēšanām ticies ar konditorejas izstrādājumu ražotāja SIA “Adugs” valdes priekšsēdētāju Jāzepu Zukulu, ar kuru esot pazīstams kopš 2002.gada. Taču Zukuls viņam esot atteicies palīdzēt priekšvēlēšanu kampaņā.

Politiķis cer, ka struktūras, kas atbildīgas par izmeklēšanu, ir savākušas pietiekami daudz informācijas un spēs pierādīt, ka balsis pirktas par labu “Saskaņai”. Zaķis norādīja, ka viņam nav īsti skaidra motivācija, kādēļ liecinieki mainījuši liecības un klāsta, ka balsis pirkuši par labu “Vienotībai”. Viņaprāt, tas varētu būt mēģinājums ar viņu izrēķināties politiski.

Zukuls tiesā iepriekš atzina, ka aģitējis vēlēšanās balsot par partiju “Saskaņa”. Viņš teica, ka vienā uzņēmuma maiņā aģitējis balsot par “Saskaņu”, kā arī esot palūdzis vienu no lietā apsūdzētajiem Sprogi parunāt ar cilvēkiem šajā sakarā. Naudu viņš nevienam neesot piedāvājis. Neesot runāts arī par alkoholu vai algas pielikumu. “Nezinu, vai Sproge vai Fjodors Martinovs kādam ko maksāja. Ar deputātu Elksniņu sazinājos kā ar advokātu, bet ar Dzintaru Zaķi esmu pazīstams kopš partijas “Jaunais laiks” laikiem,” teica Zukuls.

Viņš piebilda, ka Andrejs Elksniņš (S) uzņēmumā “Adugs” ticies ar biznesmeņiem. Zukuls atzina, ka arī Zaķis piedāvājis viņam sadarboties un pirkt balsis par labu “Vienotībai”, taču viņš no šī piedāvājuma esot atteicies. Savukārt maiņas vadītāja Galina Krjukova atzina, ka viņas tiešais priekšnieks Sproge lūdzis paaģitēt maiņas darbiniekus 25-27 cilvēkus balsot par “Saskaņas” sarakstu nr.11, liekot krustiņu pirmajam numuram Elksniņam. Taču viņa tomēr aicinājusi cilvēkus iet uz vēlēšanām un balsot pēc sirdsbalss.

Saeimas deputāts Elksniņš tiesā noliedza saistību ar vēlētāju pievešanu balsošanas iecirkņiem 12.Saeimas vēlēšanās. Kā Elksniņš skaidroja tiesas sēdē, viņš esot zinājis, ka balsis pirktas par labu “Vienotībai”, kā arī to, ka cilvēkiem maksāts par liecību maiņu, lai tiktu teikts, ka viņi aicināti balsot par “Saskaņu”, nevis “Vienotību”.

Elksniņš aģentūrai LETA pieļāva – ja jau Zukuls ar Zaķi sadarbojies iepriekšējās, tad nav izslēgts, ka sadarbība bijusi arī pēdējās Saeimas vēlēšanās, tikai Zukuls un Zaķis to noliedzot. Tādēļ viņš lūdza tiesu pārbaudīt abu minēto personu saraksti.

Komentāri (27)

traductrice 09.11.2016. 08.13

cikos mostas IR? Visi mēdiji jau sen ir uzvārījušies, kamēr irinieki vien saldi čuč.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu