ANO aptur visus humānās palīdzības konvojus Sīrijā • IR.lv

ANO aptur visus humānās palīdzības konvojus Sīrijā

28
Foto: AFP-LETA

Maskava noliedz, ka Krievija vai Sīrijas armija būtu uzbrukusi ANO konvojam

Pēc uzbrukuma palīdzības kravas mašīnām Alepo provincē ANO otrdien apturējusi visus humānās palīdzības konvojus Sīrijā, vēsta aģentūras LETA-AFP. Pirmdienas vakarā Alepo provincē notika uzlidojums konvojam, kas veda humāno palīdzību civilistiem.

Uzlidojumā dzīvību zaudēja 12 Sarkanā Pusmēness brīvprātīgie un šoferi, 18 kravas automašīnas tika iznīcinātas. Kravas mašīnas Alepo provincē vedušas pārtikas preces un citu palīdzību aptuveni 78 000 cilvēku. ANO pārstāvis Ženēvā žurnālistiem paziņoja, ka drošības apsvērumu dēļ citu konvoju kustība Sīrijā ir apturēta. Tas iezīmē “ļoti, ļoti tumšu dienu humānajai palīdzībai Sīrijā un visā pasaulē”, paziņoja ANO pārstāvis, uzverot, ka būtiski ir noskaidrot visus faktus neatkarīgā izmeklēšanā.

Kā ziņots, Sīrijas armija pirmdien paziņoja, ka nedēļu ilgušais pamiers tiek pārtraukts un otrdien Sīrijā vairākās frontēs atsākušās artilērijas apšaudes un uzlidojumi. Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Maskava otrdien paziņojusi, ka nedz Sīrijas, nedz Krievijas lidmašīnas nav bombardējušas ANO humānās palīdzības konvoju Alepo provincē. Krievija rīko uzlidojumus Sīrijā prezidenta Bašara al Asada atbalstam, un pastāv aizdomas, ka par konvoja bombardēšanu varētu būt atbildīga Maskava vai Asada režīma spēki.

Krievijas armija paziņoja, ka aktīvistu notikuma vietā uzņemtajā video transportlīdzekļiem redzami tādi bojājumi, kas neizskatās pēc gaisa uzlidojumos vai kādas munīcijas radītiem. Krievijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis paziņoja, ka uzbrukums konvojam noticis “dīvainā kārtā, tajā pašā laikā, kad nemiernieki rīkoja plaša mēroga uzbrukumu Alepo”.

Vašingtona asi kritizēja uzbrukumu, paziņojot, ka konvoja galamērķis bijis zināms gan Damaskai, gan Maskavai, bet Krievija apgalvoja, ka šī informācija bijusi pieejama tikai Sīrijas nemierniekiem. Kremļa preses pārstāvis otrdien paziņoja, ka cerības uz pamiera atjaunošanu Sīrijā pašreiz ir ļoti vājas.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu