Lielbritānija "Brexit" dēļ samazina procentu likmi • IR.lv

Lielbritānija “Brexit” dēļ samazina procentu likmi

26
"Bank of England". Foto: AFP/LETA

Paplašina kvantitatīvās stimulēšanas pasākumus

Lielbritānijas centrālā banka “Bank of England” ceturtdien pieņēmusi lēmumu samazināt bāzes procentu likmi un paplašināt kvantitatīvās stimulēšanas pasākumus, brīdinot par ekonomikas perspektīvu būtisku pasliktināšanos pēc “Brexit” balsojuma, ziņo LETA/AFP.

Banka bāzes procentu likmi samazināja par 0,25 procentpunktiem – līdz 0,25%, kas ir visu laiku zemākais līmenis.

Iepriekšējo reizi procentu likme Lielbritānijā tika mainīta 2009.gada martā.

“Bank of England” arī paziņoja, ka ekonomikas stimulēšanai paredzētās aktīvu iegādes programmas apjoms tiek palielināts par 60 miljardiem sterliņu mārciņu – līdz 435 miljardiem mārciņu.

Iepriekšējās izmaiņas aktīvu iegādes programmā tika veiktas 2012.gada jūlijā, kad tās apjoms tika paaugstināts par 50 miljardiem mārciņu.

Tāpat banka nolēmusi iegādāties Lielbritānijas korporatīvās obligācijas līdz desmit miljardu mārciņu apmērā, kā arī tā prezentēja jaunu programmu līdz 100 miljardu mārciņu apmērā, lai mudinātu bankas izsniegt aizdevumus mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

Šie stimulēšanas pasākumi paredzētu, lai novērstu Lielbritānijas ekonomikas nonākšanu recesijā pēc valsts iedzīvotāju pieņemtā lēmuma izstāties no Eiropas Savienības. Vienlaikus “Bank of England” saglabāja nemainīgu

Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam 2% apmērā.

Taču banka samazināja valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi nākamajam gadam līdz 0,8% un līdz 1,8% 2018.gadam. Iepriekš banka prognozēja, ka Lielbritānijas ekonomika abos gados pieaugs par 2,3%.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu