Romas pāvests izveido komisiju, kas pētīs sieviešu diakonijas jautājumu • IR.lv

Romas pāvests izveido komisiju, kas pētīs sieviešu diakonijas jautājumu

38
Pāvests Francisks preses konferences laikā vizītē Polijā. Foto: Reuters/LETA

Tagad komisija pēta tikai sieviešu lomu baznīcā tālā pagātnē; pagaidām nav runa par iespēju sievietēm kalpot katoļu baznīcā

Romas pāvests Francisks sasaucis īpašu zinātnisku komisiju, lai izpētītu sieviešu diakonijas jautājumu, ziņo Dw.de.

Komisijas sastāvā iekļauta arī Vīnē dzīvojošā teoloģe Marianna Šlosere, kopumā komisijā būs 12 pārstāvji, no kuriem puse – sešas – ir sievietes.

Komisiju vadīs arhibīskaps Luiss Fransisko Ladarija Ferrers, kurš ir arī ticības doktrīnas kongregācijas sekretārs. Kopā ar citiem ekspertiem viņš pētīs sieviešu kalpošanas jautājumu baznīcā, “pirmām kārtām ņemot vērā baznīcas iepriekšējos laikmetus”, teikts Vatikāna paziņojumā, kas tika izplatīts otrdien, 2.augustā.

Par šādas komisijas izveidošanu Francisks paziņoja jau maijā. Ne reizi vien šis pāvesta lēmums ticis skaidrots tā, ka eksperti pētīs jautājumu par iespēju sievietēm kalpot baznīcas darbā. Jūnija beigās mediji paziņoja, ka runa var būt par baznīcas atvēršanu diakonēm. Tomēr šī komisija pētīs tikai sieviešu – baznīcas kalpotāju – lomu senajos gadsimtos, paziņoja Francisks. Iepriekš atbalstu sieviešu kalpošanai baznīcā izteica dažādas apvienības, ieskaitot teologus.

Diakonijas institūts ir viens no vecākajiem katoļu baznīcā. Patlaban par diakoniem katoļu baznīcā var būt tikai vīrieši. Viņiem ir tiesības kristīt, laulāt, apbedīt un lasīt sprediķus, taču viņi nevar vadīt dievkalpojumus un pieņemt grēksūdzes.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu