VM izsaka neuzticību Stradiņa slimnīcas valdes loceklim Štālam (papild.) • IR.lv

VM izsaka neuzticību Stradiņa slimnīcas valdes loceklim Štālam (papild.)

36
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Normunds Štāls. Foto: Edijs Pālens, LETA

Štāls: nepakļāvos Čakšas spiedienam

Veselības ministrija (VM) veselības ministres Andas Čakšas uzdevumā ir izteikusi neuzticību Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklim Normundam Štālam, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Slimnīcas kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir konstatējis, ka, virzot Stradiņa slimnīcas A korpusa 2.kārtas attīstības projektu, ir veikta rīcība, kas aizkavē lēmuma pieņemšanu par projekta apstiprināšanu, tādējādi, iespējams, sašaurinot pretendentu loku, kas var pretendēt uz tālāko dalību projektā.

Neraugoties uz atbildīgo institūciju nepārprotamu atzinumu par būvniecības turpināšanas neiespējamību uz līdzšinējā iepirkuma pamata, slimnīcas pārstāvji veica aktīvas darbības, lai sadarbību varētu turpināt ar līdzšinējo izpildītāju par iespējami lielāku summu nekā tirgus cena, norāda VM.

Tā kā ministrijas uzdevums ir nodrošināt maksimāli efektīvu valsts un struktūrfondu līdzekļu izlietojumu, Čakša vairākkārt aicinājusi sniegt paskaidrojumus un iespējamos risinājumus, lai Stradiņa slimnīcai nepieciešamā projekta būvniecības otro kārtu varētu realizēt efektīvi.

Pati veselības ministre norāda, ka esošajā situācijā veselības aprūpē ir ļoti svarīgi, lai katrs cents tiktu izlietos atbildīgi. “Ja šobrīd mēs redzam, ka projektu iespējams realizēt par vairākiem desmitiem miljonu eiro lētāk, un par būvdarbiem atbildīgais valdes loceklis neizrāda nekādu iniciatīvu, lai tas tā notiktu, mūsu tālākā sadarbība nav iespējama,” uzsver Čakša.

Trešdien kapitāla daļu turētāja pārstāvis secināja, ka valdes loceklis Štāls savā pilnvaru laikā nav spējis efektīvi pārvaldīt slimnīcu, lai kapitāla daļu turētājam nerastos šaubas par tās rīcības likumīgumu un caurskatāmību, tādējādi zaudējot kapitāla daļu turētāja uzticību. Darbu valdē turpina valdes locekle Elita Buša.

Štāls uzskata, ka no amata atbrīvots, jo nav pakļāvies veselības ministres Andas Čakšas spiedienam Saeimas deputātiem iesniegt atzinumu, ka slimnīcas jaunā korpusa otro kārtu var uzbūvēt lētāk, nekā liecina viņa aprēķini.

Štāls aģentūrai LETA sacīja, ka nepakļāvās ministres un viņas padomnieku spiedienam parakstīt atzinumu, ka slimnīcas jaunā korpusa otro kārtu iespējams uzbūvēt, par vienu kvadrātmetru maksājot 1500 eiro. Pēc viņa aprēķiniem un citu ekspertu teiktā, jaunajā korpusā viena kvadrātmetra būvniecība neizmaksājot mazāk par 2800 eiro. Līdz ar to no Veselības ministrijas (VM) nācis paziņojums, ka tiek kavēta lēmumu pieņemšana, norādīja Štāls un pauda, ka darba uzteikumā teiktais ir “sacerējums”.

Viņš arī pastāstīja, ka otrdien par jaunā korpusa būvniecību notikusi tikšanās ar Finanšu ministrijas un Iepirkuma uzraudzības biroja pārstāvjiem. Šajā sanāksmē “es savu teikto pamatoju ar dokumentiem, faktiem, bet pretī ir nenosauktu ekspertu viedoklis,” norādīja Štāls. Uz jautājumiem, kas ir šie eksperti, gan atbilde no VM neesot sekojusi.

Viņš piebilda, ka nav pamata kādu maldināt un teikt, ka slimnīcas jauno korpusu ir iespējams uzcelt lētāk.

Taujāts par ministrijas skaidrojumu, ka “slimnīcas pārstāvji veica aktīvas darbības, lai sadarbību varētu turpināt ar līdzšinējo izpildītāju”, proti, pilnsabiedrību SBRE, Štāls norādīja, ka divu mēnešu garumā VM vietā gatavoja informatīvo ziņojumu Saeimas komisijai, kurā skaidrota situācija, bet nekādas “aktīvas darbības” nav bijušas.

Lai nodrošinātu kapitālsabiedrības rīcībspēju, kapitāla daļu turētājs saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu ieceļ slimnīcas Personāldaļas vadītāju Artu Birumu par valdes locekli līdz brīdim, kad konkursa kārtībā tiks izvēlēts jaunais valdes loceklis.

VM konkursā meklē Stradiņa slimnīcas valdes locekli. Pagaidām uz vakanto vietu VM bija saņēmusi piecus pretendentu pieteikumus.

Stradiņa slimnīcas valdei nav priekšsēdētāja, bet visi valdes locekļi ir vienlīdzīgi. Kopā ar Štālu reiz slimnīcas valdē strādāja arī Čakša, tomēr 2015.gada decembrī viņa atkāpās no amata, vēloties vairāk pievērsties darbam Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Štāls slimnīcas valdes locekļa amatā tika iecelts 2015.gada 18.februārī, VM toreiz skaidrojot, ka viņa atbildības joma būs visas jaunās slimnīcas būvniecība.

Štāls ir kādreizējā veselības ministra Gunta Belēviča dzīvesbiedres bijušais vīrs. Viņš amatā tika iecelts laikā, kad ministra amatā bija Belēvičs.

(papildināta ar Štāla viedokli)

Komentāri (36)

lno 13.07.2016. 14.27

No tvitera

voldemārs burģis ‏@voldemars 12s13 seconds ago

Tukumnieks 9 mēnešus nepīpējot, ietaupījis 640EUR. Ja cigaretes būtu pirktas, ~580EUR būtu nonākuši Valsts kasē skolotājiem, policistiem…

+2
-3
Atbildēt

0

moonlight 13.07.2016. 14.52

Ir cerība, ka Čakšas kundze būs savā vietā un Vienotības saimniekiem, čekistiem, nebūs privilēģiju jaunu valsts pasūtījumu iegūšanā. Viņas priekšgājējs Belēvičs zaudēja savu amatu, aizstāvot valsts intereses.

+2
-4
Atbildēt

4

    lno > moonlight 13.07.2016. 14.59

    Skaidrs – esi “gosudarstveņņiks”:) Štrunts par slimajiem, kas nevar sagaidīt savu rindu…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > moonlight 14.07.2016. 11.02

    …. superdārgo veselības pili, ko, man domāt, būvē ārzemju slimnieku vajadzībām, ne jau latviešiem. Neticu, ka mūsu penši varēs atļauties tur ārstēties.

    Vecajos Stradiņu korpusos veselības tūristus neievilināsi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    moonlight > moonlight 13.07.2016. 21.39

    lno

    Protams, kā pulka poļitruka mīlulim varētu nepatikt, ka Vienotības padlas uzdāvina 16 miljonus Stradiņa slimnīcas brāķdariem, čekistiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > moonlight 14.07.2016. 06.38

    >Ino. Ja pareizi sapratu, tu to topošo superdārgo veselības pili stingri sasaist ar rindu samazināšanos. Vai jau nepietika ar vienu gaismas pili, kurai bija krasi jāpaaugstina latviešu dzīves līmenis? Rezultāts? Šausmas par skolnieku eksāmenu rezultātiem. Ja kas samazina slimo rindas, tad tā ir dabiskā atlase un emigrācija. Vai tiešām ir jābūt tik tupam lai nesaprastu, ka visi šie superdārgie pasākumi nekādi neveicina Latvijas izdzīvošanu mūsdienās. Šis vēl nav beidzies, kad uzaust jau nākošais – laikmetīgās mākslas muzejs. Tajā pašā laikā – palīgiem aizstāvībai pret kremļa lāci nāksies ziemot teltīs. Biju labākās domās par tevi, pridurok.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu